Totul despre țigări electronice și vapat

țigările electronice

Pentru că acesta este un blog despre lifestyle și tehnologie m-am gândit să abordez și un topic mai delicat, prin urmare astăzi vom discuta despre țigări electronice și vapat în general.

Scopul acestui articol nu este să pună vapatul într-o lumină pozitivă sau să prezinte beneficiile sau riscurile acestuia în comparație cu fumatul, ci să informeze cititorii cu privire la aceste dispozitive, modul lor de funcționare și să îi ajute să ia cea mai bună alegere atunci când doresc să achiziționeze o astfel de țigară electronică.

Nota: DailyVIP.ro folosește linkuri de afiliere pentru promovarea diverselor produse prezentate pe site. În momentul în care achiziționați un produs folosind un astfel de link, voi primi un foarte mic procent din valoarea tranzacției. Acest lucru nu va influența însă prețul de vânzare al produsului respectiv și nici nu îmi va afecta obiectivitatea în ceea ce privește dispozitivele promovate pe site. Folosind linkurile de pe site susțineți DailyVIP.ro – Vă mulțumesc!

Ce este o țigară electronică și ce este vapatul în general

Vapatul este un termen relativ nou în limba română și se referă la actul de a folosi o tigară electronică, indiferent de tipul și mărimea acesteia. De notat este că dispozitivele de încălzire a tutunului nu se încadrează în această categorie și au un principiu de funcționare complet diferit.

Cum funcționează o țigară electronică

O țigară electronică este un dispozitiv care transformă un lichid destinat vapatului într-un aerosol ce se poate inhala. Acest dispozitiv folosește curentul electric stocat in baterie pentru a încălzi o mica rezistență care, la rândul ei, vaporizează cantitatea mică din lichidul cu care intră în contact.

Orice țigară electronică este constituită din:

  1. O baterie (înlocuibilă sau încorporată)
  2. Un atomizor care include rezistența (înlocuibilă sau servisabilă)
  3. Un rezervor pentru lichid
atomizoare tigara electronica

Tipuri de baterii la țigări electronice

În cazul vapatului, termenul de baterie poate avea mai multe semnificații. Bateria poate fi considerată tot corpul țigării electronice (mai puțin atomizorul sau pod-ul) în cazul device-urilor simple, dar totodată bateria poate fi o parte încorporată sau înlocuibilă în cazul box-mod-urilor. Box mod-urile sunt țigările electronice sub formă rectangulară cu atomizorul la partea superioară.

Cele mai comune baterii folosite la mod-urile electronice sunt de tipul 18650. Există totuși și o mulțime de device-uri pentru vapat la care bateria este încorporată și nu se poate înlocui.

Fiecare sistem are avantaje și dezavantaje, însă în cazul începătorilor aș recomanda ca utilizatorul să se informeze în prealabil cu privire la mod-ul ce urmează a fi achiziționat pentru a ști dacă acesta are baterie internă sau este nevoie de un acumulator achiziționat separat. Ca o regulă simplă, atunci când în specificații este trecută capacitatea bateriei (de ex. 2500mAh) atunci mod-ul nu necesită un acumulator separat. Dacă în specificații este menționat ca acesta funcționează cu o baterie (sau doua) de tipul 18650, atunci acumulatorul trebuie achiziționat separat.


Ce este atomizorul unui țigări electronice

Atomizorul este partea unei țigări electronice unde are loc vaporizarea lichidului. Acesta include de cele mai multe ori rezistența și rezervorul de lichid.

Există două tipuri mari de vaporizatoare pe piață: cele cu rezistențe înlocuibile de tip capsulă (standard) sau cele servisabile. De notat este că fiecare tip de atomizor este compatibil cu unul sau mai multe tipuri de rezistențe de tip capsulă, acestea fiind specificate de producător. În cele mai multe dintre cazuri, nu veți putea folosi un tip de rezistență de la un producător la altul sau de la un atomizor al aceluiași producător la alt model al aceluiași producător.

La atomizoarele servisabile utilizatorul își va realiza singur atât rezistența (prin înfășurarea unui fir de Kanthal sau oțel inoxidabil în jurul unui suport circular de diverse diametre – 2mm / 3mm, după un număr prestabilit de bucle în funcție de valoarea dorită) cât și fitilul din bumbac organic (prin trecerea acestuia prin buclele rezistenței și tăierea capetelor în dreptul canalelor de curgere a lichidului).

Există 3 tipuri de atomizoare servisabile: RTA (rebuildable tank atomizer – atomizoare de tip rezervor de lichid), RDA (rebuildable dripping atomizer – sau dripper – atomizoare fără rezervor, unde utilizatorul trebuie să picure în mod constant lichid peste rezistență) și RDTA care este o combinație între primele două.

Cele mai folosite atomizoare la țigări electronice sunt cele de tip RTA (in cazul servisabilelor) sau tank (in cazul modelelor cu rezistența de tip capsulă) iar acestea vin cu un reglaj al aerului. Acest reglaj al aerului ajută utilizatorul să găsească punctul optim de restrictivitate în momentul inhalării pentru a simula fie o țigară normală fie o narghilea.

Majoritatea atomizoarelor de pe piață folosesc același tip de conector: 510 – acest lucru însemnând că ele pot fi montate pe toate tipurile de mod-uri. Singurul lucru la care trebuie să fiți atenți este diametrul atomizorului, care – in unele cazuri când depășește 22mm – poate fi mai lat decât modul în sine.

tank de vapat

Atomizor cu rezistente capsulate vs atomizor servisabil

Atomizoarele cu rezistente capsulate sunt extrem de populare și accesibile și sunt varianta optimă pentru orice vaper începător. Aceste rezistențe se pot înlocui foarte ușor atunci când se ard sau nu mai funcționează corespunzător iar prețul lor este destul de acceptabil. Durata de viață a unei astfel de rezistențe variază între 1 – 4 săptămâni și depinde foarte mult de modul de utilizare.

Foarte multe kit-uri de țigară electronică pentru începători folosesc astfel de rezistențe tocmai datorită modului simplu de folosire. Unele tank-uri sunt compatibile cu mai multe modele de rezistențe, acestea putând oferi atât o experiență mouth-to-lung cât și una direct lung doar prin înlocuirea capsulei. Prin urmare cantitatea de abur, throat hit-ul și aroma se pot schimba dramatic doar prin folosirea unui alt tip de rezistență compatibil.

Majoritatea tank-urilor cu rezistențe capsulate vin cu top-fill (se pot umple pe la partea superioara) și oferă posibilitatea ajustării fluxului de aer.

Tank-urile cu atomizor servisabil (sau RTA-urile) sunt puțin mai complicat de folosit deoarece implică unele cunoștințe de realizare a rezistențelor. Acest lucru poate părea complicat pentru un începător, de aceea ele sunt recomandate utilizatorilor cu o oarecare experiență. Totuși – datorită numărului foarte mare de tutoriale de pe Youtube – orice vaper poate face migrarea spre un astfel de dispozitiv atunci când se simte pregătit. Totodată există o multitudine de rezistențe ce se pot cumpăra de-a gata și care necesită doar a fi montate pe atomizor cu ajutorul unei șurubelnițe.

Atomizoarele servisabile oferă posibilitatea customizării experienței de vapat mult mai in detaliu și au costuri de exploatare mult mai mici pe termen lung. Multe dintre aceste modele au devenit de-a lungul anilor adevărate etaloane în ceea ce privește aroma (Kayfun-urile) sau throat hit-ul (Siren-urile).

Ce este rezistența

Rezistența este elementul din atomizor care se încălzește. De cele mai multe ori rezistența este reprezentată de un fir realizat din Kanthal, Nichrome, Nichel, Oțel inoxidabil sau Titaniu, înfășurat în jurul unui fitil din bumbac organic. Cele mai folosite materiale la ora actuală sunt oțelul inoxidabil și Kanthalul.

Rezistențele pot fi de tipul normal: unde valoarea efectivă măsurată este peste pragul de 1.0 Ohm (unitate de măsură internațională pentru rezistență) sau de tipul sub-ohm unde valoarea efectivă măsurată se află sub pragul de 1.0 Ohmi.

O rezistență normală este recomandată in cazul începătorilor de țigări electronice, unde valori de genul 1.6 – 1.8 Ohmi imită foarte bine fumul de țigară real. Există și cazuri de dispozitive pentru începători cu rezistențe de tip sub ohm (0.6 – 0.8 Ohmi) care dau un abur mai fierbinte și mai intens.

Rezistențele mai mici de 0.5 Ohmi sunt de regulă destinate vapatului direct lung, unde aburul este tras direct în plămâni. Acestea produc cel mai mult abur, dar în același timp consumă o cantitate considerabil mai mare de lichid.

Ca o regulă: pe dispozitive de tipul mouth to lung cu rezistente peste 1.0 Ohmi se folosesc lichide cu concentrații de nicotină între 0mg și 18mg în funcție de preferințe iar pe dispozitive de tip direct lung cu rezistențe sub 0.5 Ohmi se folosesc lichide cu concentrații de nicotină de maxim 6mg/ml. Asta deoarece volumul de abur este exponențial mai mare pe al doilea tip de dispozitive, de unde și absorbția de nicotină va fi mai mare.

Există și un al treilea tip de trage din tigara electronică numit RLI – restrictive lung inhale. Acesta se referă la a trage direct in plămâni vaporul însă dintr-un atomizorul la care aerul este setat destul de restrictiv.


Ce este un mod pentru vapat

Modurile pentru vapat sunt – la modul simplist – niște carcase electronice avansate pentru baterie și totodată interfața dintre utilizator și atomizor. Multe dintre variantele electronice oferă control asupra puterii (ajustarea watt-ilor), controlul temperaturii (valabil doar pentru rezistente din oțel inoxidabil (SS), nichel sau titaniu), vin cu un display multifuncțional și oferă un grad sporit de protecție și flexibilitate.

Datorită formei preponderent rectangulare care se aseamănă cu o cutie acestea poartă numele de box-mod-uri. Există desigur și multe variante de mod-uri tubulare pentru vapat, compatibile cu aceleași tipuri de atomizoare de tip 510.

Modurile mecanice nu au deloc circuite electronice iar contactul se face direct la bornele bateriei. Acestea nu sunt recomandate începătorilor deoarece sunt periculoase in cazul unui scurt-circuit al rezistenței. Modurile mecanice hibride sunt și mai periculoase și necesită atomizoare speciale cu un anumit tip de pin.

mod de vapat

Ce este un sistem de tip pod pentru vapat

Sistemele de tip pod sunt relativ noi pe piață și reprezintă țigările electronice la care atomizorul și tank-ul au fost înlocuite cu capsule de diverse forme. Acestea pot fi de dimensiuni foarte mici sau de tip vaporizator.

Sistemele pod necesită lichide cu o cantitate mare de nicotină și sunt concepute pentru puține inhalări de-a lungul zilei. Aceste deviceuri sunt preponderent destinate utilizării lichidelor pe bază de săruri de nicotină.

pod pentru vapat

Tipuri de țigări electronice

De cele mai multe ori țigările electronice vin în așa numitele starter kit-uri sau kit-uri. Un kit de țigară electronică include o baterie și un atomizor (în cazul dispozitivelor de tip pen), un mod și un atomizor în cazul dispozitivelor de tip box-mod și o baterie și unul sau mai multe pod-uri în cazul sistemelor pod.

Țigări electronice pentru începători:

Țigările electronice pentru începători sunt cele mai accesibile și cele cu design-ul cel mai elementar. În această categorie avem de multe ori dispozitive de tip pen (stilou), sisteme de tip pod / vaporizatoare sau mini-mod-uri electronice.

La multe dintre aceste dispozitive veți putea folosi un singur tip de rezistență iar elementele lor nu vor fi compatibile cu alte țigări electronice. Acestea sunt destinate de cele mai multe ori vapatului de tip mouth-to-lung, adică se trage din ele la fel cum se trage dintr-o țigară: mai întâi în gură apoi în plămâni.

Personal aș recomanda începătorilor un kit de tipul Aspire Zelos, sau celor cu bugetul mai redus un Aspire Nautilus AIO. Acestea folosesc arhicunoscutele rezistențe Nautilus de 1.8 Ohmi, care și-au dovedit eficacitatea de-a lungul timpului.


Device-uri de vapat pentru utilizatori avansați

Utilizatorii avansați fie vor alege dintre o combinație box mod + tank cu rezistențe sub-ohm de tip capsula fie o combinație de box mod + tank servisabil de tip RTA sau RDA.

Nu recomand modurile mecanice deoarece acestea nu oferă niciun fel de protecție și stau la baza celor mai multe accidente și explozii de-a lungul anilor.

moduri vapat avansati

Tot ce trebuie să știți despre lichidul pentru vapat

Lichidul este în 99% dintre cazuri un amestec dintre două componente principale: glicerina vegetală și propilen glicol, alături de alte componente secundare: nicotină, aromă și uneori o cantitate mică de apa distilată. Rolul glicerinei și a propilen glicolului este de a servi despre solvent pentru restul componentelor și de a crea un compus propice vaporizării.

Un aspect foarte important al oricărui lichid pentru vapat îl reprezintă tocmai raportul dintre glicerină vegetală și propilen glicol. De multe ori acești termeni îi veți găsi după numele lor englezești și anume Vegetable Glycerin și Propylene Glycol – VG și PG.

Ce este raportul VG/PG la un lichid de vapat pentru țigări electronice

Cu cât cantitatea de glicerină (VG) este mai mare într-un lichid, cu atât acesta va fi mai dens, va produce mai multi vapori dar va scădea senzația de throat hit. Cu cât cantitatea de propilen glicol (PG) este mai mare într-un lichid cu atât acesta va fi mai fluid, va avea o aromă mai intensă și un throat hit mai bine definit. Throat hit-ul este senzația caracteristică care se simte pe mucoasa gâtui în momentul inhalării unui lichid cu nicotină, și este un factor important în satisfacția generală oferită de vapat țigări electronice.

Orice lichid pentru vapat este caracterizat – prin urmare – de raportul VG/PG și de cantitatea de nicotină. De multe ori lichide cu rapoarte VG/PG de 50/50 sau 60/40 sunt destinate dispozitivelor entry-level, atomizoarelor mouth-to-lung în general sau sistemelor de tip pod.

Lichidele cu raportul VG/PG de 70/30 sunt cele mai versatile, acestea fiind compatibile cu o mare majoritate de dispozitive. De menționat însă că în unele cazuri și la anumite temperaturi mai scăzute, chiar și raportul 70/30 poate fi prea dens pentru anumite dispozitive mouth-to-lung sau cu rezistențe cu orificii mici de alimentare.

Lichidele cu raportul VG/PG mai mare de 70/30 – de genul 80/20 sau 90/10 sunt destinate exclusiv atomizoarelor servisabile sau – în unele cazuri – unor anumite modele de atomizoare cu rezistențe de tip capsula dar care vin cu orificii de alimentare foarte mari.

Folosirea lichidelor dense (de la 70/30 în sus) pe multe dispozitive pentru începători va duce la uzura prematură și arderea rezistenței rezultând într-un gust caracteristic de ars, care nu va putea fi înlăturat decât prin schimbarea rezistenței. Acest lucru se produce deoarece bumbacul din interiorul rezistenței nu se poate satura cu lichid într-un ritm optim datorită vâscozității mari și a orificiilor de alimentare mici și ajunge să fie ars datorita temperaturilor mari la care ajunge firul de Kanthal / otel inoxidabil din care este realizată rezistența.

lichid de vapat

Ce este cantitatea de nicotină

Cantitatea de nicotină este un alt element important al oricărui lichid pentru vapat în țigări electronice. Aici avem parte de două tipuri de lichide: cele nicotinizate din fabrică sau cele cu zero nicotină care urmează să fie nicotinizate de către utilizator.

Lichidele nicotinizate din fabrică vin doar în ambalaje de 10ml și conțin o cantitate maximă de 20mg/ml de nicotină, conform normelor europene în vigoare. Acestea sunt destinate preponderent utilizatorilor care tocmai ce au trecut la utilizarea țigărilor electronice și simt nevoia unei concentrații mari de nicotină: 12mg, 18mg sau chiar 20mg. Totodată ele sunt utile și utilizatorilor care nu doresc să-și nicotinizeze și macereze lichidele, proces care poate fi oarecum complicat pe alocuri și care necesită timpi de așteptare.

Cum se folosesc lichidele fără nicotină

Lichidele fără nicotină vin de obicei in sticle de tipul shortfill, adică recipiente de 30-40-50-60-100ml care conțin o parte lichid concentrat și spațiu pentru nicotinizare. Aceste lichide nu trebuie niciodata vapate ca atare, ci trebuie diluate fie cu bază (amestec VG/PG fără nicotină, care se poate achiziționa din magazinele de vapat) fie cu nicshot-uri (tot un fel de baza VG/PG dar cu 18 sau 20mg/ml concentrație de nicotină).

Luând exemplul unui lichid de 60 ml, acesta vine de cele mai multe ori cu 30ml lichid concentrat și 30ml spațiu de mixare cu bază sau nicshot-uri. Dacă adaugăm 3 nicshot-uri de 20mg/ml vom obține 60ml de lichid de concentrație ~10mg/ml. Dacă adaugăm 2 nicshot-uri de 20mg/ml și 10 ml bază VG/PG vom obține 60ml de lichid de concentrație ~6.6mg/ml. După același raționament putem adăuga un singur nicshot de 20mg/ml alături de 20ml bază VG/PG și vom obține 60ml de lichid de concentrație ~3.3mg/ml.

Și chiar dacă exemplul de mai sus este realizat pentru un anumit tip de recipient și un anumit tip de nichsot, acesta se poate extrapola pentru orice tip de lichid shortfill existent pe piață în momentul actual, fie că vorbim de recipiente de 50 sau 100ml sau nicshot-uri de 18mg/ml sau de 20mg/ml.

Iar dacă vă întrebați de ce lucrurile trebuie să fie atât de complicate în cazul lichidelor mai mari de 10ml, ei bine gândiți-vă ca este un fel de workaround al producătorilor vis-a-vis de de restricțiile europene în vigoare. Totodată acest lucru este util și pentru consumatori, deoarece reduce prețul lichidului și oferă flexibilitate maximă în ceea ce privește cantitatea de nicotină – atât timp cât nu vapați peste 10mg/ml concentrație. Există totuși unele soluții de a obține lichide și mai puternic nicotinizate în sticluțe de tip shortfill, unii producători oferind 10ml de lichid concentrat si 50ml spațiu de mixare, unde se pot adăuga pana la 5 nicshot-uri.

Ca o mică notă: un lucru la care trebuie să fiți atenți este faptul ca nu toate lichidele fără nicotină sunt de tipul shortfill. Unele sunt deja la concentrație 100% de aromă și își vor pierde din gust atunci când sunt mixate cu nicshot-uri. Prin urmare vă recomand să citiți cu atenție toate mențiunile producătorului și să alegeți produsul corespunzător.

Un alt lucru de luat în vedere este că atunci când amestecați lichidul concentrat cu baza sau nicshot, acest lichid va avea nevoie de o perioadă de macerare pentru ca aroma să ajungă la potențialul maxim. Această perioadă poate varia de la 2 zile la 2 săptămâni, în funcție de tipul aromei și producătorul lichidului.

Procesul poate fi accelerat manual, prin imersarea sticluțelor de lichid (inchise etanș) într-o cană cu apă fierbinte de la robinet (maxim 50-60 de grade) și așteptarea până ajung la temperatura camerei. Aceasta procedură poate fi reluată de 2-3 ori cu mixări viguroase (2-3 minute) ale recipientelor între etape.

Ce sunt nic salts sau sărurile de nicotină

Nic salts sau sărurile de nicotină sunt un tip special de nicotină folosit preponderent la sistemele de tip pod sau țigări electronice mici. Acest tip de nicotină este mai special deoarece nu are un throat hit puternic nici la concentrații mari. Deși cantitatea de nicotină absorbită va fi aceeași 18mg/ml de nicsalts se vor simți pe mucoasa gâtului mai degrabă ca un lichid normal de concentrație 6-9mg.

Pentru ca iritația nu va fi la fel de puternică se poate obține o doză mare de nicotină dintr-o singură inhalare, lucru care duce la o cantitate foarte mică de lichid consumată de-a lungul zilei.

Totuși aceste săruri de nicotină nu sunt la fel de populare ca produsele standard și țin de preferințele utilizatorilor.


Cum îți poți prepara singur lichidele acasă

Pe lângă lichidele gata nicotinizate, cele de tip shortfill fără nicotină sau cele cu zero nicotină, veți observa în majoritatea magazinelor de vapat și așa numitele sticluțe cu arome. Aceste arome sunt folosite de către utilizatori pentru a-și realiza lichidele acasă.

Procesul nu este unul foarte complicat și se aseamănă foarte mult cu cel din cazul lichidelor de tip shortfill. O cantitate din aromă (între 5 și 25% -în funcție de producător) se va amesteca cu restul de bază VG/PG și nicotină pentru a obține un lichid pentru vapat. Cantitatea de bază + nicotină se calculează în funcție de recipientul în care se realizează mixul și de concentrația de nicotină dorită. Există foarte multe astfel de calculatoare pe internet, unde veți putea găsi exact proporțiile de mixare pentru a obține rezultatul dorit.

După ce se combină ingredientele lichidul se amestecă viguros apoi se lasă la macerat pentru câteva zile, în funcție de specificațiile producătorului. Există de asemenea și arome de tipul shake-and-vape care nu necesită macerare după ce au fost amestecate cu bază și nicotină.

1 thought on “Totul despre țigări electronice și vapat

  1. Constantin Reply

    Folosesc tigarea electronica de scurt timp si m-am obisnuit cu ea.. insa am o singura problema.. in timpul unei pauze de vapat gen 2-3 ore sau in timpul somnului.. dupa acest timp, cand incep sa vapez, simt acel gust de ars.. trebuie sa suport oarecum acel gust,probabil pana se amorseaza bumbacul cu lichid.. apoi, dupa cateva vapari, nu mai am probleme.. stiti cumva o metoda sa pot scapa de acest gust de ars? Ma gandesc la cateva vapari libere? Sau alta idee? Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.