Tot ce trebuie să știți despre licența de Windows 10

windows-licenta

Sistemul de operare reprezintă un element esențial funcționării oricărui sistem de tip desktop sau mobil. Chiar și așa, atunci când vine vorba despre licența de Windows 10 sau Microsoft Office foarte puțini utilizatori se află în deplină legalitate.

M-am gândit – prin urmare – că ar fi bine să scriu un mic articol despre produsele software existente pe piață și să vă explic ce anume este bine să alegeți pentru a beneficia de o experiență cât mai plăcută.

Tipurile de licențe de Windows 10

Atunci când vorbim despre licențe de Windows 10, 8 sau 7, există două tipuri principale de astfel de produse: licențele de tip OEM și licențele de tip Retail.

Licența Windows 10 OEM

Un sistem de operare cu licență de tip OEM este legat permanent de dispozitivul pe care a fost instalat inițial. Acesta fie vine pre-instalat pe computer sau laptop, fie se instalează ulterior achiziției. Al doilea caz impune automat condiția ca acea licență să se afle pe aceeași factură cu notebook-ul, computerul, sau configurația PC pe componente. Orice licență pentru sistemul de operare achiziționată ulterior (și implicit pe altă factură) nu are niciun fel de acoperire legală. Acest lucru nu înseamnă că produsul este inutilizabil, doar că în cazul unui control se va considera că sunteți în ilegalitate.

windows-icon

Dacă este să luăm, de exemplu, cazul unui notebook de editare video de tipul Lenovo Thinkpad X1 Extreme, acesta vine cu Windows 10 preinstalat. Această licență este de tip OEM și nu va putea fi transferată pe niciun alt dispozitiv, nici dacă laptopul inițial se defectează și nu mai poate fi reparat.

În cele mai multe cazuri, atunci când licența OEM vine preinstalată veți găsi și un sticker pe spatele laptopului care sa confirme autenticitatea sistemului de operare. În cazul în care vorbim de o licență achiziționată separat, aceasta vine pe USB stick sau DVD.

Licența Windows 10 Retail

O licență Windows 10 Retail va fi întotdeauna mai scumpă decât o licență de tip OEM deoarece aceasta poate fi transferată pe un număr nelimitat de dispozitive. Acest tip de licență nu este legată de PC-ul sau laptopul pe care a fost instalată și va putea fi transferată pe alt computer în cazul unui upgrade sau a unor defecțiuni hardware. Atenție însă – ea poate fi transferată de pe un dispozitiv pe altul, dar nu poate fi folosită pe mai multe computere simultan.

Licența retail se achiziționează separat, deci nu trebuie să fie pe aceeași factură cu dispozitivul. Aceasta vine de cele mai multe ori pe suport USB stick sau DVD.

Alte tipuri de licențe de Windows 10

Pe lângă clasicele variante OEM și Retail, mai există câteva tipuri de licențe de Windows 10.

Microsoft GGK Windows 10 este un tip de licență adresată în mod exclusiv clienților persoane juridice care – dintr-un motiv sau altul – folosesc o copie nelicențiată a sistemului de operare pe unul dintre computere. Acest tip de licență este foarte similar unui OEM și nu va putea fi transferată pe alt dispozitiv.

Microsoft Volume License este un tip de licență mai puțin cunoscut și este folosit în principal de instituții publice, companii foarte mari și alte entități juridice de acest tip. Acest sistem este folosit pentru a reduce semnificativ prețul unitar al licențelor atunci când vorbim de sute de computere sau laptopuri.

Licențele educaționale de Windows 10 sunt gratuite și sunt acordate numai în anumite condiții studenților sau profesorilor. Acestea nu pot fi folosite în mod legal de alte persoane sau companii.

Licențele Windows 10 MSDN sunt oferite de Microsoft dezvoltatorilor de produse software și au un regim special de utilizare. Aceste licențe pot fi folosite doar de către developeri și nu pot fi vândute altor entități. Ele se pot activa de mai multe ori și pot fi instalate pe mai multe dispozitive.

Licențe foarte ieftine de Windows 10 / Licențe digitale de Windows 10

În cazul în care ați dorit să achiziționați o licență a sistemului de operare, există șanse mari să fi ajuns pe diverse site-uri sau marketplace-uri unde sunt comercializate așa numitele Licențe Digitale de Windows 10. Aceste licențe sunt foarte ieftine în comparație cu produsele OEM sau Retail, însă legalitatea folosirii lor se află într-o zonă destul de gri și ambiguă. De multe ori ele sunt doar licențe de tip MSDN, însă există și comercianți care vând variante OEM sau Retail.

laptop-windows

Din câte știu eu, doar Microsoft are posibilitatea de a vinde licențe digitale clienților persoane fizice sau juridice. Achiziționând astfel de licențe ieftine de Windows 10 de la alte companii vă supuneți unui risc juridic și/sau unui risc de a fi păcăliți. Aceste licențe pot deveni invalide în orice moment iar banii nu îi veți mai primi înapoi indiferent dacă ați plătit 10$ sau 150RON.

Bineînțeles riscurile sunt mult mai mici pentru persoanele fizice. Cel mai probabil că veți putea instala și folosi o licență digitală de Windows fără nicio problemă, atât timp cât aceasta este funcțională. Veți beneficia de update-uri la zi și chiar și de suport tehnic în anumite cazuri.

Totuși ca și persoana fizică autorizată sau companie, nu m-aș risca niciodată la o astfel de licență ieftină de Windows 10, tocmai din prisma legalității – indiferent dacă vorbim de o variantă OEM sau Retail. Probabil că mulți vânzători vor spune ca procesul este unul perfect legal și ca nu veți avea nicio problemă, însă dacă lucrurile ar fi așa, cu siguranță prețul unei licențe vândute de dezvoltator nu ar fi de 10 ori mai mare.

Windows 10 Home sau Windows 10 Pro

Home și Pro sunt doar 2 dintre variantele de Windows 10 care pot fi achiziționate. Chiar și asa – după multe ore de cercetare online – nu am descoperit niciun motiv pentru care o licență de Windows 10 Home nu poate fi folosită de către o companie sau o persoană fizică autorizată.

Există bineînțeles ideea ca Pro (Professional) se referă la business, însă această versiune de Windows include doar anumite facilități în plus și nimic mai mult. O licență de Windows 10 Pro este necesară dacă aveți nevoie să vă conectați la Windows Server Domain, într-o companie mare cu o infrastructură adecvată.

Care sunt alternativele la Windows 10?

În afară de versiunile 7 și 8 ale aceluiași sistem de operare, există două alternative la Windows 10. Cea mai simplă și mai ieftină este trecerea pe un sistem de operare Linux. Aici nu veți avea nevoie să achiziționați niciun fel de licențe, iar interfața și programele sunt foarte similare cu cele de pe Windows.

A doua alternativă ar fi un laptop Apple sau un computer de tip iMac. Aceste dispozitive folosesc sistemul de operare macOS, iar acesta nu necesită o licență separată. Totuși prețul acestor dispozitive este destul de mare, multe dintre ele încadrându-se în categoria de laptopuri ultraportabile de top sau computere orientate spre productivitate maximă.

2 thoughts on “Tot ce trebuie să știți despre licența de Windows 10

  1. RODICA MILITARU Reply

    tot nu inteleg,spuneti ca licenta de tip retail e mai scumpa dar eu am gasit oferte de la 69 ron pana la 200ron ! imi trebuie o licenta Windows 10 pro pt pers juridica !
    si daca in loc de 400ron as da 69 ron nu m ar deranja dar e o diferent atat de mare ca nu stiu ce sa cred ,pt ca cei care vand la 69 spun ca e retail nu digitala !
    https://www.cel.ro/sisteme-de-operare/windows-10-pro-licenta-retail-toate-limbile-pMiM6NDEnMw-l/?gclid=Cj0KCQiA0rSABhDlARIsAJtjfCd8ZHraGsfs6lqiPOX4jK_pzV4JZpSFeI438Qvt3Bct_z9MGKue1P0aAjjMEALw_wcB
    iar pe alt site am gasit “licenta tip retail-licenta electronica transferabila …” la 198 ron care mi se pare scumpa pt o licenta digitala !!
    https://onedeal.ro/microsoft-windows-10-pro-google/?utm_source=google_ads&utm_medium=cpc&utm_campaign=conversie_win10pro&gclid=Cj0KCQiAmL-ABhDFARIsAKywVaeujL5wlrHMR2CWJRhSWk84aEnt4K-JVOd898ubd6HLah516R8rJTkaAm1iEALw_wcB

    • Catalin Post authorReply

      Aceste licențe se află într-o zonă gri legislativă. Existau și pe Emag marketplace la un moment dat însă au fost eliminate tocmai datorită problemelor juridice. Da, veți avea factură pentru o licență dar pe care ați cumpărat-o de la un dealer neautorizat. Ce se întâmplă în cazul unui control, nu aș putea să vă spun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.