Top motive să alegeți un telefon Android

Dacă tot am vorbit despre avantajele și dezavantajele telefoanelor Apple, astăzi m-am gândit să va prezint motivele pentru care merită să alegeți un telefon Android. Indiferent că vorbim de Samsung, Huawei, Oneplus, HTC, sau Motorola, smartphone-urile cu Android sunt interesante din foarte multe puncte de vedere, extrem de versatile și accesibile.

Ce este Android și de ce este atât de popular

Android este un sistem de operare mobil de tip open source, care poate fi adaptat și instalat în mod gratuit de către producătorii de telefoane. Acesta a fost creat de Google și are la baza un Kernel de Linux. Momentan a ajuns la versiunea 9, sistemul de operare fiind foarte intens optimizat în decursul ultimilor ani.

Dacă iOS-ul poate fi instalat doar pe telefoane produse de Apple, fiind compatibil doar cu anumite modele de plăci de bază și procesoare, Androidul poate fi instalat pe orice smartphone cu ajutorul unor mici adaptări ale codului sursă. Din acest motiv a fost foarte repede adoptat de majoritatea producătorilor și a devenit în scurt timp cel mai popular sistem de operare mobil din lume.

Totuși, multi dintre producătorii de telefoane mobile au ales să modifice interfața utilizatorului și să adauge diverse funcții pentru a da o doză de unicitate dispozitivelor. Asta explică faptul ca deși majoritatea modelelor de telefoane folosesc Android, acestea sunt asemănătoare doar ca și funcționalitate nu și interfață. Samsung au One UI și Samsung Experience, OnePlus au OxygenOS, Huawei au EMUI, Xiaomi au MIUI, HTC au HTC Sense și asa mai departe.

Singurele dispozitive care folosesc Androidul curat sunt seriile Google Pixel și Google Nexus, alături de telefoanele care fac parte din programul Android One (precum unele modele Nokia, Xiaomi, etc).

Diferențele dintre Androidul curat și diversele interfețe grafice dezvoltate de producători nu sunt însă numai de ordin estetic. Majoritatea acestor brand-uri își doresc să atragă utilizatorii în propriul ecosistem mobil, prin urmare au dezvoltat și instalat multe aplicații de email, magazine alternative la Google Play, aplicații de ascultat muzică, citit știri, vreme etc. Aceste aplicații sunt de multe ori catalogate drept Bloatware iar mulți utilizatori sunt de părere că nu fac altceva decât să încetinească dispozitivul.

Motive pentru a alege un telefon cu Android

Și chiar dacă preferați interfața sau produsele unui anumit producător sau vă place Android-ul stock, fără aplicații de tip Bloatware, iată principalele motive pentru care să alegeți un telefon Android:

Accesibilitatea

Telefoanele Android sunt extrem de polarizate în ceea ce privește prețul de vânzare. Avem modele care încep de la 200 RON și modele care pot ajunge pană la 8000RON. Acest lucru le face foarte accesibile, prin urmare majoritatea persoanelor care își doresc un smartphone, pot achiziționa un model cu Android indiferent de buget.

Acest lucru nu înseamnă însă că telefoanele ieftine se pot compara cu cele mai bune telefoane Samsung, Huawei sau Oneplus din punct de vedere al performanțelor. Ele oferă însă o alternativă tuturor celor care nu își permit altceva.

Posibilitățile de customizare

Spre deosebire de iPhone-uri, telefoanele cu Android sunt foarte customizabile. Puteți schimba majoritatea aspectelor vizuale și puteți înlocui oricând majoritatea aplicațiilor de care nu sunteți mulțumit.

În anumite cazuri și atunci când vorbim despre utilizatori avansați, telefoanele pot fi root-ate și se pot dezinstala chiar multe dintre aplicațiile de sistem, precum cele de tip Bloatware despre care am menționat mai sus.

Ba chiar mai mult de atât, pe Android pot fi instalate versiuni Custom ale sistemului de operare dezvoltate de diverse comunități online. Acest lucru poate aduce funcții noi și poate face anumite dispozitive să funcționeze mult mai bine.

Telefonul cu Android: Foarte puține limitări

Atunci când vine vorba de un telefon Android, acestea vin cu puține limitări, însă numărul lor foarte fi redus și mai mult prin accesarea unor setări de sistem. Pe un astfel de telefon veți putea transfera cu ușurință fotografii, muzică sau orice alt tip de fișiere, pe care le veți putea apoi edita, vizualiza și trimite mai departe la alți utilizatori. Veți putea chiar instala aplicații din afara magazinului Play și veți putea modifica multe dintre permisiuni.

Mulți producători și foarte multe modele de telefoane

Atunci când vorbim despre un telefon Android, ne referim la zeci de producători și sute de modele de telefoane. Veți avea mereu de unde alege și veți putea trece cu ușurință de la un producător la altul, în cazul în care vă confruntați cu anumite probleme sau neplăceri.

Modalitatea de funcționare și de instalare aplicațiilor este aproximativ similară, de aceea tranziția spre un alt producător sau model nu va fi una prea complicată.

Doriți un telefon cu 4 camere, ecran de 6 inch și 8 GB de RAM? Cu siguranță veți găsi un astfel de dispozitiv pe Android. Doriți un telefon cu o singură cameră, ultima versiune de sistem de operare și care să coste maxim 800RON? Cu siguranță ca există și astfel de opțiuni.

Hardware foarte puternic

Dacă sunteți pasionat de hardware mobil și vă place să folosiți unele dintre cele mai puternice și mai capabile dispozitive, atunci telefoanele cu Android va pot oferi toate aceste lucruri. De la ultimele modele de procesoare mobile Snapdragon, Kirin sau Exynos pană la 8, 10 sau 12GB RAM și spațiu de stocare intern de până la 1TB, cu posibilitatea de extindere cu încă 512GB prin intermediul unui card microSD.

Tot pe Android veți întâlni cele mai avansate și mai performante camere foto, indiferent de numărul de lentile sau tehnologiile folosite.

Totodată Samsung sunt recunoscuți ca fiind cei mai buni producători de display-uri AMOLED, prin urmare dispozitivele lor de top vor fi cu adevărat impresionante din acest punct de vedere.

Câteva dintre neajunsurile ale unui telefon Android

Dar să nu vă gândiți că telefoanele Android sunt numai lapte și miere. Multe dintre aceste dispozitive au și unele neajunsuri.

Probabil cel mai mare neajuns îl reprezintă lipsa optimizărilor. Acest lucru este însă ușor de înțeles. Spre deosebire de Apple care au disponibile un număr foarte mic de telefoane și prin urmare și componente hardware, Androidul este instalat pe mii de dispozitive și de configurații care mai de care mai diferite. Este foarte greu să optimizezi un sistem de operare atunci când acesta poate fi instalat pe atât de multe telefoane, prin urmare nu se pot face decât unele optimizări generale.

Un alt neajuns îl reprezintă inconsistența update-urilor. În afară de telefoanele din seria Pixel produse de Google, unele modele mai vechi de tip Nexus și smarphone-urile din programul Android ONE, majoritatea telefoanelor cu Android primesc update-uri foarte greu. Multe dintre ele nici nu trec de 2 versiuni principale ale sistemului de operare, deoarece dezvoltatorii abandonează munca pentru a se concentra pe dispozitivele de generație mai nouă.

Sistemul de update și restore nu este la fel de bine implementat ca la Apple, și în cazul în care treceți de la un producător la altul s-ar putea să nu recuperați mare lucru în afară de contacte, unele aplicații și o parte din mesaje sau e-mailuri.

Securitatea este un alt punct mai slab al telefoanelor pe Android. Aici însă nu mă refer la toți producătorii, dar faptul ca utilizatorii pot, prin diverse metode, să instaleze aplicații fără acreditare și pot modifica unele setări de sistem, fac ca aceste dispozitive să fie mult mai vulnerabile și exploatabile.

Și chiar dacă aveți conținutul telefonului protejat cu parola sau amprenta, în cazul pierderii sau furtului acesta va putea fi rescris și vândut mai departe ca un dispozitiv second hand – lucru imposibil la telefoanele Appple.


Doriți să achiziționați un telefon cu Android?

Leave a Reply

Your email address will not be published.