Vă voi prezenta principalele distribuții Linux pe care le puteți instala în 2021 pe noul laptop sau PC. Windows este de departe cel mai popular sistem de operare, însă prețul său poate fi destul de piperat.
În cazul în care nu vă permiteți momentan o licență există totuși numeroase alternative pe care le puteți folosi în mod gratuit. Acest lucru este valabil indiferent dacă sunteți persoană fizică sau companie.
Ce este o distribuție Linux și de ce ați alege un astfel de sistem de operare
Linux este un sistem de operare de tip open source, iar multe din numeroasele sale distribuții pot fi folosite de oricine în mod absolut gratuit. Bineînțeles că puteți dona bani pentru a susține dezvoltatorii anumitor variante, dar acest lucru nu este obligatoriu.
Acest sistem de operare este foarte asemănător cu Unix și a fost lansat pentru prima oară în 1991. De atunci și până în prezent au fost lansate zeci – dacă nu chiar sute – de distribuții, bazate pe o versiune puțin modificată a kernel-ului Linux. Cele mai populare versiuni de bază Linux sunt: Debian, Fedora, Ubuntu, Red Hat și SUSE.
Nota: DailyVIP.ro folosește linkuri de afiliere pentru promovarea diverselor produse prezentate pe site. În momentul în care achiziționați un produs folosind un astfel de link, voi primi un foarte mic procent din valoarea tranzacției. Acest lucru nu va influența însă prețul de vânzare al produsului respectiv și nici nu îmi va afecta obiectivitatea în ceea ce privește dispozitivele promovate pe site. Folosind linkurile de pe site susțineți DailyVIP.ro – Vă mulțumesc!
Notă: O distribuție de Linux se pretează cel mai bine pentru un computer care nu vine cu sistem de operare preinstalat. Dacă dorești să achiziționezi un astfel de sistem vei găsi o mulțime de variante accesând linkul de mai jos:
Ce este o distribuție Linux
O distribuție Linux este un sistem de operare realizat dintr-o colecție de aplicații care au la bază kernel-ul de linux. Multe din interfețele grafice ale acestor distribuiții sunt foarte apropiate de mediul de lucru Windows. Acest lucru oferă o oarecare familiaritate acestui sistem de operare, iar multe din aplicațiile uzuale au versiuni și pe Linux.
Cea mai mare diferență constă în modul în care se obțin aceste aplicații, el fiind similar cu cel al smartphone-urilor. Acestea nu se descarcă direct de pe internet pentru a fi instalate, ci se instalează dintr-un manager de sistem care se conectează la diverse arhive online.
Un lucru important de știut este că aceste distribuții Linux au evoluat foarte mult în ultimii ani iar momentan sunt foarte stabile și practice. Dacă nu sunteți interesat să folosiți doar versiuni specifice de soft, puteți rula liniștiți Linux pentru activități de zi cu zi. Există variante gratuite de pachete de tip Office pentru documente Word, Excel și Power Point și de asemenea există multe aplicații identice sau similare cu cele de Windows pentru orice domeniu.
Gaming pe Linux?
Și dacă mulți dintre voi credeați că nu se poate face gaming pe Linux, veți fi surprinși să aflați cât de avansate au devenit unele dintre aceste distribuții. Veți putea instala Steam, iar cu ajutorul unui tip de emulator veți putea juca o mare parte dintre jocurile pentru Windows. Pentru mai multe detalii despre acest lucru, vă învit să vizionați clipul de mai jos:
Linux se pretează cel mai bine în cazul laptopurilor ieftine sau atunci când vă faceți un PC pe componente. Bineînțeles că puteți de asemenea instala Linux pe un laptop sau computer mai vechi pentru un plus de performanță. Sistemul de operare Linux este foarte diferit în ceea ce privește managementul resurselor, prin urmare multe configurații for rula mai ușor și mai rapid decât cu Windows.
Top 5 distribuții Linux în 2021 pe care le recomand
Majoritatea distribuțiilor Linux sunt bazate pe Debian, Fedora, Mandriva, openSUSE, Arch, Gentoo, sau Slackware. Diferențele dintre acestea nu sunt foarte mari, de multe alegerile fiind pur subiective. Principalele elemente diferite sunt interfețele grafice, arhivele de aplicații și frecvența update-urilor de sistem.
5. Arch Linux
Arch Linux este o distribuție de Linux minimalistă, foarte customizabilă și care vă oferă cele mai recente inovații. Interfața grafică este ușor de folosit iar aplicațiile pe care le puteți descărca sunt foarte diversificate.
Acest sistem de operare nu vine cu multe aplicații instalate, utilizatorul având control deplin asupra acestui aspect. Veți instala doar softurile de care aveți nevoie și nimic mai mult. Acest lucru va rezulta într-o experiență mult mai fluidă și concentrată pe productivitate.

Arch Linux dispune și de una dintre cele mai comprehensive baze de date cu documentații. Prin urmare, dacă vreți să învățați mai multe lucruri sau aveți unele probleme sau neclarități veți beneficia de un maxim suport tehnic din partea comunității.
4. Ubuntu Linux
Ubuntu este probabil una dintre cele mai populare și mai cunoscute distribuții de Linux pentru utilizatori mainstream. Acest sistem de operare se pretează foarte bine pentru utilizatorii noi și este foarte ușor de folosit și înțeles.

Ubuntu este totodată una dintre cele mai stabile și distribuții și un sistem de operare pe care te poți mereu baza. Update-urile nu sunt foarte frecvente, ținta principală fiind stabilitatea și compatibilitatea. Interfața este una simplă și intuitivă iar comunitatea din jurul acestei distribuiții este una destul de mare. Veți găsi ușor răspunsuri la întrebări și probleme și veți beneficia de un număr foarte mare de aplicații disponibile.
3. MX Linux
MX Linux este o distribuție bazată pe Debian, care a devenit foarte populară în ultimii ani. Designul este unul minimalist și orientat spre productivitate. Sistemul de operare nu necesită cerințe hardware prea mari dar este bogat în facilități. Interfața este foarte asemănătoare cu Windows și există o mulțime de programe scrise special pentru acest distro.

Este o versiune foarte stabilă, ușor de folosit și pe care te poți baza mereu.
2. Manjaro Linux
Manjaro este o distribuție de Linux bazată pe Arch, dar cu propria comunitate și propriile arhive de aplicații. Este o versiune foarte stabilă, foarte flexibilă și din ce în ce mai populară.
Veți găsi majoritatea aplicațiilor pe Manjaro și este un sistem de operare care combină productivitatea cu entertainment-ul. Acesta poate fi instalat pe orice configurație și funcționează foarte bine chiar și pe dispozitive mai vechi.

Este o distribuție ideală pentru utilizatori neexperimentați deoarece nu necesită prea multă bătaie de cap. Update-urile se instalează automat iar aplicațiile uzuale nu prea au bug-uri.
1. Linux Mint
Linux Mint este o distribuție bazată pe Ubuntu și este ideala pentru orice laptop sau sistem desktop. Oferă combinația perfectă între o interfață grafică foarte atractivă și funcționalitate de top. Este foarte similar cu Windows din punct de vedere estetic și veți găsi cam orice tip de aplicație, indiferent dacă vorbim despre productivitate sau home-use.

Update-urile nu sunt la fel de dese precum în cazul altor distribuiții, însă accentul este pus pe stabilitate. Sistemul de operare este unul foarte rapid, fară bug-uri și care se pretează chiar și pentru gaming.
Update Iunie 2019 – Pop!_ OS
Pop!_OS este bazat pe Ubuntu și reprezintă una dintre cele mai popular distribuții de Linux la momentul de față. Personal nu am avut ocazia sa testez Pop!_OS însă pare o versiune gândită pentru începători și utilizatori intermediari și vine cu o integrare foarte bună hardware. Veți putea instala direct driverele intel sau ndivia pentru laptopuri și veți beneficia chiar de suport nvidia optimus pentru a alege intre placa integrată sau cea dedicată.

Pop!_OS este o opțiune foarte bună și pentru cei care vor să facă gaming pe Linux. Totuși nu este atât de blând cu resursele precum Manjaro, deci nu îl recomand pentru dispozitive cu mai puțin de 2GB de RAM.