Samsung Galaxy Fit e este cel mai ieftin fitness band de la binecunoscutul brand Sud Korean. Acest dispozitiv entry level se vrea a fi un competitor direct pentru multe brățări fitness ieftine și foarte populare precum Mi Band 3. Este totodată cel mai ieftin fitness tracker compatibil cu Samsung Health, lucru foarte util pentru toți cei cu mai multe dispozitive din acest ecosistem hardware/software.
Plusuri
Materiale de calitate
Rezistentă la apă
Construcție solidă
Sincronizare cu Samsung Health
Notificări pe brățară
Minusuri
Display monocrom
Touchscreen foarte lent
Cam neintuitiv pe alocuri
Notificări elementare
Bateria este sub competitori
Ce primiți cu Samsung Galaxy Fit e?
Samsung Galaxy Fit e vine într-o cutie albă din carton. Înăuntru veți găsi un manual cu instrucțiuni de utilizare, dispozitivul în sine și un încărcător USB. Prin urmare avem de-a face atât cu o prezentare minimalistă cât și cu un fitness band minimalist. Totuși la prețul de aproximativ 200RON nu mă așteptam la mai mult, mai ales din partea unui producător de top ca Samsung.
De menționat este că puteți alege această brățară în negru complet sau alb complet, în funcție de preferințe.
Fit e: Designul
Dacă sunteți familiari cu Xiaomi Mi Band 3, competitorul de la Samsung este foarte asemănător. Design-ul este de asemenea de tip capsulă, dispozitivul având un șănțuleț pe margine peste care vine atașată brățara. Totuși în cazul fitness band-ului de la Samsung, acesta poate fi încărcat și dacă brățara este atașată, lucru care personal mi se mare un mare plus. În felul acesta se poate evita uzura prematură atât a curelei cât și a întregului ansamblu.
Dimensiunile fizice sunt 16 x 40 x 10.9 mm iar greutatea este de doar 15 grame. Display-ul de 0.74 inch este unul de tip PMOLED monocrom, cu o rezoluție de 128 x 64 pixeli.
Tracker-ul este rezistent la apă până la 5ATM și poate fi purtat și la duș. Încărcătorul este foarte similar cu ce am primit la brățara Honor Band 4, iar bateria ajunge de la 20% la 100% în aproximativ 1h:30min.
Funcții principale ale acestui dispozitiv entry level
Samsung Galaxy Fit e este o brățară de fitness cu funcționalitate destul de elementară. Aceasta va afișa numărul de pași parcurși, caloriile arse, ritmul cardiac, vremea și unele notificări. Senzorul pentru puls este unul optic și destul de precis. Totodată dispozitivul vine cu un accelerometru integrat care va porni display-ul când detectează o mișcare rotativă a încheieturii.
De asemenea Samsung Galaxy Fit e va putea măsura calitatea somnului, iar având în vedere dimensiunile și greutatea este genul de dispozitiv de care uiți că îl ai la mână.
Bateria de 70mAh nu este însă la fel de puternică ca cea de pe Mi Band 3. Cu acest fitness band veți avea o autonomie de maxim de 6 zile, iar asta cu un minim de notificări. Cu majoritatea funcțiilor active autonomia reală este undeva la 2 – 4 zile, iar acest lucru este cu mult sub competitorii direcți.
Brățara totodată nu are niciun buton, prin urmare atunci când vreți să o porniți pentru prima dată, sau dacă bateria se descarcă complet va trebui să o conectați la USB.
Touchscreen-ul este cel mai ciudat dintre toate fitness tracker-urile pe care le-am testat până în prezent. Acesta răspunde destul de greu comenzilor și uneori nu se aprinde decât prin rotirea încheieturii. Acest lucru se întâmplă indiferent de setările făcute în aplicația Samsung Health. Totuși este posibil ca acest lucru să se poate rezolva cu un update de firmware viitor.
Notificările sunt foarte simpliste și dispar foarte repede de pe ecran, neexistând un widget dedicat pentru acest lucru. Nu veți putea citi mesajele ci doar expeditorul lor și nu veți putea răspunde la acestea.
Lizibilitatea în lumină puternică este mai bună ca la Mi Band 3, însă nu cu mult.
Vibrațiile sunt destul de puternice încât să le poți simți chiar și atunci când faci jogging. Dar depinde și de cât de strânsă se poartă cureaua. Și dacă tot suntem la capitolul curea aceasta este realizată din silicon iar catarama are un sistem inovativ de prindere.
În ceea ce privește look-ul, aveți de ales între 6 interfețe, de la cele mai simpliste la altele mult mai detaliate. Totuși nici una nu arată și vremea sau temperatura de afară, pentru aceasta existând o secțiune separată.
Softul folosit de Samsung
Fitness Band-ul Samsung Galaxy Fit e folosește Samsung Health pentru a se sincroniza cu smartphone-ul. În cazul în care dispuneți de un telefon Samsung Galaxy, nu este necesară instalarea altor plugin-uri sau module. Dacă în schimb aveți orice alt telefon flagship, mid-range sau entry-level, veți fi nevoiți să instalați și alte progrămele adiționale precum Galaxy Fit Plugin și Samsung Accessory Service.
Funcționalitatea nu este la fel de extinsă ca în cazul unui smartwatch Samsung, însă veți dispune de un minimum de informații. Veți putea selecta ce aplicații pot trimite notificări, veți putea monitoriza numărul de pași, caloriile arse, calitatea somnului și ritmul cardiac și veți putea vedea aceste informații sub formă de grafice zilnice, săptămânale sau lunare.

Concluzii despre Fit e de la Samsung
Samsung Galaxy Fit e este o brățară de fitness accesibilă și bine construită care folosește aplicația Samsung Health. Este un dispozitiv de tip entry level, cu funcționalitate redusă dar care se poate dovedi util pe tot parcursul zilei.
Are unele hibe precum touchscreen-ul care uneori nu răspunde comenzilor, erori la notificări sau la sincronizare, însă multe din acestea cel mai probabil vor fi corectate cu un update de firmware.
Cel mai dezamăgitor aspect este la durata de viață a bateriei unde nu trecem de 4 zile atunci când activăm urmărirea calității somnului și a ritmului cardiac.
Samsung Galaxy Fit e VS Mi Band 3
Dacă este să analizez cele două produse strict din prisma funcționalității și a experienței de utilizare, atunci clar aș alege Mi Band 3. Aceasta se mișcă mult mai fluid, permite notificări extinse și este mai atractivă ca și preț. Totuși Samsung Galaxy Fit e a fost abia lansată și prin urmare multe bug-uri vor fi rezolvate cu update-uri de firmware.
Ce nu cred că se va rezolva cu update este durata de viață a bateriei, care la Mi Band 3 este de minim 4 ori mai mare. Totuși Galaxy Fit e este cea mai accesibilă brățară de fitness care este compatibilă cu Samsung Health, iar pentru cei aflați deja în ecosistem poate fi o achiziție destul de utilă.
Personal aștept varianta Galaxy Fit cu ecran AMOLED, care pare să fie un competitor mult mai redutabil pentru Honor Band 4 și pentru alte brățări fitness cu display color și funcționalitate extinsă.