Deși veți găsi diverse recenzii la modelul Y7000 pe Youtube, veți constata că multe dinte acestea se referă la un cu totul alt laptop. Prin urmare vreau să menționez că această recenzie se referă la laptopul de gaming Lenovo Y7000 2019 (sau Y7000SE cum mai este numit prin Asia) și mai specific versiunea 81T0000PRM – special destinată țării noastre. Acesta a fost achiziționat de la PcGarage la prețul de 3500RON.
Dispozitivul este unul din categoria entry level spre mid-range, iar dacă veți citi micul meu ghid despre cum alegem un laptop de gaming de buget veți înțelege exact de ce m-am oprit asupra acestui model. Totuși mi se pare important să fac anumite precizări suplimentare pentru a-mi justifica alegerea.
De ce am ales modelul Lenovo Y7000 2019
Cele mai importante criterii care au stat la baza alegerii modelului Lenovo Y7000 2019 au fost raportul preț/performanță, calitatea construcției și tastatura. Pentru că folosesc laptopul în principal pentru a-mi desfășura activitatea mi-am dorit o tastatură cât mai comodă și mai rapidă, iar Lenovo este campion la acest aspect.
Dintre toate tastaturile pe care le-am testat prin diverse showroom-uri cele de la Lenovo mi s-au părut mereu ca fiind optime pentru stilul meu de scris. Și nu mă refer aici strict doar asupra laptopurilor de gaming, chiar și variantele mainstream sau ultraportabile sunt la fel de prietenoase cu degetele. Și chiar dacă nu sunt cel mai mare fan al luminii roșii și probabil mi-ar fi plăcut mai mult varianta pe alb de la Y530, acest dispozitiv vine cu procesor și placă video de generație mai nouă – lucruri care au înclinat decisiv balanța.
Bugetul meu a fost de 3500RON, iar dacă veți analiza piața veți observa că nu sunt multe opțiuni în această categorie de preț. Variantele luate în calcul de mine au fost Lenovo Y7000, Lenovo L340 Gaming, Lenovo Y530 și Acer Nitro 5.
Lenovo L340 Gaming este un laptop destul de discret și plăcut însă display-ul la variantele ieftine folosește un panel TN cu unghiuri de vizualizare foarte slabe. O singură variantă (9300H+ GTX 1650) dispune de panel IPS, însă se apropie foarte mult ca și preț de Y7000. Iar dacă analizăm sistemele de răcire ale ambelor modele, atunci Y7000 câștigă detașat. Totodată L340 vine cu un singur slot de RAM, lucru care automat taie opțiunea de dual channel. Știu că există și unele variante cu 4GB sudați pe placa de bază și un slot liber (vezi EMAG), însă mi se pare un fel de struțo-cămilă.
Lenovo Y530 este un laptop aproape identic cu Y7000, însă în această categorie de preț cel din urmă vine cu un procesor mai nou și o placă video mai performantă. Aș fi preferat un laptop de gaming mid-range de tipul Y540 însă mi-ar fi depășit cu mult bugetul.
Acer Nitro 5 este un laptop puternic, cu un design plăcut, răcire mai mult decât OK și probabil cu cel mai bun display dintre toate, însă nu prea mi-a plăcut experiența cu tastatura. Aici probabil că mulți alți utilizatori nu ar fi avut această problemă, dar pentru ca eu petrec 80% din timpul în fața laptopului cu munca, dintre calitatea display-ului și calitatea tastaturii am ales ultima variantă.

Prezentare Lenovo Legion Y7000
Lenovo Y7000 este un laptop din gama Legion, distantă preponderent gaming-ului. Acesta vine cu un procesor Core i5 9300H (a 9-a generație), o placă video mobilă NVidia GTX 1650, 8GB de memorie RAM – cu un slot liber pentru expansiune la 16GB și un SSD de tip NVME de 256GB fabricat de Samsung.
Display-ul este unul de IPS cu o luminozitate de 220 niți, 60Hz și 45% NTSC gamă de culori. Acest lucru înseamnă în jur de 65% sRGB, deci nu este un panel potrivit pentru editare foto/video însă pentru task-uri de zi cu zi și seriale este mai mult decât suficient. Nivelul de luminozitate mi se pare acceptabil și de regulă îl țin la 80-90% atunci când lucrez.
Laptopul este realizat integral din plastic, însă vorbim despre un plastic dur ce ii conferă o construcție robustă, solidă. Nu va trebui să va faceți prea multe griji atunci când îl puneți în rucsac din privința integrității structurale dar în același timp trebuie să știți că este un dispozitiv destul de greu.
Greutatea acestuia este de 2.3 kg fără încărcător. Dacă este să îl punem și pe acesta la socoteală ajungem la o greutate totală de 3.2 kg. Totuși e de notat că Lenovo a mers pe un încărcător masiv de 170W și nu pe varianta de 135W. Cea din urmă s-a dovedit subdimensionata pentru unele variante de Y530, care ajungeau să consume și din baterie atunci când erau solicitate la 100% pentru perioade lungi de timp.
Capacul este din plastic și are o textura asemănătoare discurilor din vinil. În mijloc se poate vedea logo-ul Legion care este și luminat cu un LED rosu spre roz. Aceasta lumină poate fi ușor dezactivată folosind combinația de taste FN+L.

În ceea ce privește porturile situația este următoarea:
- în partea stângă avem un jack pentru căști și un port USB normal
- în partea dreptă avem un port USB normal
- în spate avem un port USB-C, un display port, un USB normal, un port RJ45 pentru cablul de rețea, un port HDMI normal, portul de alimentare și un port antifurt de tip kensington lock.
Laptopul nu are card-reader integrat, prin urmare veți fi nevoiți sa folosiți unul extern în cazul în care aveți nevoie pentru transferul fișierelor foto/video.
Touchpad-ul este unul clasic, de mici dimensiuni cu două butoane fizice. Chiar și așa experiența este una destul de bună, acesta suportând diverse gesturi ce pot fi configurate ușor în Windows 10.
Tastatura dispune de două niveluri de luminozitate care pot fi reglate prin combinația de taste FN+Space. Feedback-ul tactil la taste este foarte plăcut iar layout-ul principal este unul clasic. Tastele direcționale sunt de mărime normala și sunt plasate în partea din dreapta jos. Totuși trebuie să menționez ca nu îmi place prea mult poziționarea tastelor numerice (dreapta sus) și nici lipsa celei de-a doua taste Enter.
Webcamul este poziționat în partea de jos a display-ului foarte aproape de taste. Acest lucru nu este ideal atunci când ești într-o video conferință deoarece interlocutorii vor avea parte de o perspectivă destul de ciudata asupra voastră.
Boxele integrate sunt destul de puternice și chiar se aud foarte bine atunci când laptopul este poziționat pe un birou.

Software-ul Lenovo Vantage este foarte util, ușor de folosit și vă va ajuta să exploatați la maxim acest laptop. De aici puteți activa modul hibrid – unde dispozitivul va folosi placa video dedicată doar în jocuri și aplicații solicitante, urmând ca în rest să folosească placa integrata. Acest lucru vă va ajuta să obțineți o autonomie mare a bateriei atunci când aveți nevoie și va menține sistemul mult mai rece.
Totodată funcția Conservation este foarte utilă pentru a păstra bateria în parametri optimi de funcționare atunci când nu o folosiți. Ea se va încărca până la maxim 60% și astfel va reduce uzura prematură. Totodată laptopul dispune și de o funcție de fast charging pentru atunci când aveți nevoie să îl încărcați foarte repede. Totuși acestă funcție va afecta în timp autonomia, prin urmare este o setare pe care v-o recomand doar la nevoie.
Y7000 – Răcire, performanțe și concluzii
Sistemul de răcire la Lenovo Y7000 2019 este compus din două coolere plasate spre exterior, fiecare pe partea sa. Atât procesorul cât și placa video dispun de câte un doua heatpipe-uri, din care unul este comun. Partea bună este ca fiecare heatpipe individual este curbat, ajungând astfel și în lateralele laptopului, unde avem pe fiecare parte câte un orificiu pentru ventilație. Acest lucru sporește eficiența termică a dispozitivului și îi oferă un avantaj spre deosebire de alte modele similare.

Din punct de vedere al performanțelor procesorul 9300H se descurcă mai mult decât onorabil. Nu îl veți vedea prea des ajungând la frecvența maximă de 4.1Ghz, însă se va menține constant în jurul valorilor de 3.9Ghz în full load. Temperatura maximă pe care am observat-o a fost de 94C în timp ce jucam Shadow Of The Tomb Raider. Dar de regulă în jocuri temperatura se învârte în jurul valorilor de 76 – 88C.
Placa video GTX 1650 este ca și performanțe o versiune îmbunătățită a predecesoarei GTX 1050. Aceasta se va plasa prin urmare peste variantele 1050 si 1050Ti, însă sub un GTX 1060. Ca să va dau câteva exemple, în Shadow of the tomb raider am obținut maxim 45FPS-uri, în GTA 5 – 70 FPS-uri, în Rise of the tomb raider – 68FPTS-uri, PUBG – 69FPS-uri, CS:GO – 180FPS-uri iar în Far Cry 5 – 58FPS-uri. Toate acestea au fost obținute la setările default ale jocurilor și după ce am făcut upgrade la 16GB RAM în mod dual channel.
Desigur aceste valori se pot îmbunătăți prin folosirea unui program de undervolt sau prin schimbarea pastei termice cu o variantă cu proprietăți mai bune. Totuși aceste lucruri le recomand doar utilizatorilor avansați.
Totodata în timpul jocului ventilatoarele fac destul zgomot iar după ceva timp dispozitivul se încălzește destul de bine în zona din lateral/spate și centru. Prin urmare nu prea se pretează la jocuri atunci când este ținut în poală decât dacă folosiți un cooling pad.
SSD-ul de la Samsung este unul foarte rapid, obținând aproximativ 2000MB/S scriere și 1700MB/S citire. Totodată laptopul a venit cu un mic cablu SATA pentru a putea adăuga un SSD/HDD suplimentar de 2.5inch.
Accesul la componentele interne se face prin desfacerea șuruburilor de pe spate și folosirea unei mici pârghii de plastic (eu am folosit o pana de chitara) pentru desprinderea capacului. Aveți mare grijă să deconectați bateria înainte de a umbla la memoria RAM în special, SSD sau HDD. Nu vă pot spune cu exactitate dacă desfacerea laptopului duce la pierderea garanției, însă în mod normal acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Însă, dacă nu aveți experiență cu astfel de proceduri vă recomand să trimiteți dispozitivului la centrul de garanție pentru orice tip de upgrade.

Ca și concluzie nu pot decât sa recomand laptopul Lenovo Y7000 2019 oricui își dorește maximum de performanță în bugetul de 3500RON. Ca și desktop replacement se descurcă de minune, iar atunci când folosiți placa video integrata coolerele nu pornesc aproape deloc. La capitolul portabilitate stă puțin mai prost datorită greutății, însă acest lucru este valabil pentru majoritatea laptopurilor de gaming în acest buget. Ca și construcție însă este destul de rigid iar plasticul folosit este de calitate foarte bună.
Display-ul nu este de top: se observa lightbleed în partea de jos, luminozitatea este de doar 220 niți iar gama de culori este de maxim 65% sRGB. Totuși pentru office / media / filme / gaming este acceptabil.
Placa video este entry level dar veți putea juca pe ea destule titluri populare. Nu vă așteptați la cine știe ce performanțe, însă dacă umblați la setarile grafice veți putea rula aproape orice joc. Upgrade-ul de la 8GB RAM single channel la 16GB RAM dual channel aduce un plus de 10-20% în majoritatea jocurilor.
SSD-ul de tip NVME este de la Samsung și este unul foarte performant. Bineînțeles ca 256GB nu sunt suficienți pentru a instala mai multe jocuri, însă puteți face oricând upgrade la stocare cu un HDD de 1TB.
Bateria la Lenovo Y7000 2019 este de 52.5 Whr și este una destul de mediocră pentru cerințele acestui sistem. Totuși un laptop de gaming este mai mult conceput pentru a fi conectat la priza, prin urmare autonomia bateriei este ceva destul de relativ. După o ora și 15 minute de gaming, am ajuns la 35% capacitate, prin urmare nu vă recomand acest lucru. În același timp, folosind placa video integrata și lucrând doar cu aplicații de tip office am obținut 5h de baterie, cu încă 15% ramași.
Ca și minusuri trebuie să notez culoarea roșie a tastaturii (o chestiune pur subiectivă), poziționarea tastelor numerice, cablul de alimentare mai scurt decât la alte laptopuri și poziționarea webcamului la partea inferioara a display-ului.