Atunci când vreți să achiziționați un computer portabil, o singură componentă definește în linii mari performanțele actuale și viitoare ale dispozitivului. Dacă unitatea de stocare sau memoria RAM pot fi upgradate pentru modele mai performante, procesorul este mult mai greu de înlocuit. De multe ori va dăinui în notebook pe toată durata de viață a acestuia și va influența toate aspectele funcționarii produsului.
Și pentru a aduce puțină lumină peste acest subiect foarte complex, m-am gândit să discutăm puțin despre procesoarele de laptop. Ce așteptări ar trebui să avem de la fiecare tip sau model și pe care e bine să îl alegem pentru a nu avea surprize în viitor.
Ce este un procesor de laptop, cu ce se ocupă și ce îl caracterizează
Un procesor de laptop este foarte asemănător unui procesor de computer desktop, doar că este construit pentru un maxim de eficiență energetică. Numit și CPU, acesta se ocupă de toate instrucțiunile venite de la diverse programe sau de la sistemul de operare și efectuează diverse calcule în funcție de situație. Totodată el este responsabil de alocarea resurselor către celelalte componente și de funcționarea optimă a tuturor parametrilor.

Există câteva aspecte importante care definesc orice procesor modern și care funcționează mai mult ca un ansamblu de caracteristici. Acestea includ numărul de nuclee, frecvența acestora și cantitatea de memorie cache. Toate acestea sunt mai importante ca și ansamblu decât ca aspecte individuale, prin urmare nu putem caracteriza un procesor sau trage concluzii despre performanțele sale utilizând doar un criteriu sau două.
Dintre toate acestea însă, numărul de nuclee este probabil cel mai important. Numărul de nuclee vine la pachet cu numărul de fire de execuție, multe procesoare având câte două fire de execuție pentru fiecare nucleu. Al doilea fir de execuție de comportă ca un nucleu virtual care poate desfășura aceeași operație concomitent cu nucleul fizic.
Prin urmare un procesor cu 4 nuclee si 8 fire de execuție va fi văzut de sistemul de operare ca un procesor cu 8 nuclee, capabil să ruleze 8 procese principale simultan. Un procesor cu 4 nuclee și 4 fire de execuție va fi văzut de sistemul de operare ca un procesor cu 4 nuclee. Aceste nuclee sunt mai importante în aplicații și activități de productivitate (editare video, foto, proiectare) și mai puțin in aplicații și activități zilnice, de tip office sau gaming.
Frecvența – măsurată în Mhz – este un alt factor care influențează direct performanța. Cu cât frecvența este mai mare cu atât procesul va fi mai rapid. În unele jocuri de exemplu, un procesor cu mai puține nuclee dar mai rapide va depăși un procesor cu mai multe nuclee și fire de execuție dar care rulează la o frecvență mai joasă.
Memoria cache este un alt aspect important la procesoarele de laptop. Acest tip de memorie foarte rapidă acționează ca o zona tampon intre procesor si RAM. Scopul sau este de a sigura o tranziție ușoară transferului de date dintre cele două componente și cu cât este mai mare cu atât performanțele în unele aplicații vor fi mai bune.
Producătorii de procesoare de laptop
Intel este de departe cel mai mare producător de astfel de componente. Procesoarele de laptop de la Intel se regăsesc în mai mult de 80% dintre toate sistemele de piață iar acestea vin în mai multe modele, grupate pe serii și generații.

Ca și regulă de bază, atunci când vorbim de același model de procesor, cu cât generația este mai nouă cu atât și performanțele vor fi mai ridicate. In cazul Intel, seria este cea care face diferența intre procesoare gândite pentru putere maximă (de exemplu seria H), un echilibru intre putere și eficiență energetică (seria U), sau cele pentru un maxim de eficiență energetică (seria Y).
AMD este al doilea producător de procesoare de laptop, cele mai cunoscute modele fiind cele bazate pe chipsetul Ryzen.
Principalele modele de procesoare și pentru ce sunt destinate
Vom începe cu Intel deoarece aici avem parte de cele mai multe modele.
Intel Atom este cel mai elementar tip de procesor și este de regulă întâlnit in sisteme mobile rudimentare. Este un procesor foarte slab și nu poate fi folosit decât la anumite task-uri elementare.
Intel Celeron este următorul pe lista, acesta reprezentând gama entry level sau buget. Aceste procesoare le veți întâlni în cele mai ieftine notebookuri și deși sunt peste modelele Atom, performanțele sunt destul de mediocre. Veți putea răsfoi pagini pe internet, scrie un document de tip Word sau viziona un clip pe Youtube dar cam atât.
Intel Pentium reprezintă o nișă de procesoare peste modelele Celeron, dar cu performanțe mai slabe decât variantele de tip Core i3. Sunt CPU-uri perfecte pentru aplicații desktop, filme și acasă.
Intel Core i3 sunt primele modele de procesoare de laptop din gama superioară. Acestea sunt ideale pentru aplicații de tip office, răsfoit pagini pe internet și vizionat filme – totuși cu mult peste Celeron sau Pentium. Vin cu placi video integrate destul de bune și reprezintă baza atunci când vine vorba de laptopuri accesibile.
Intel Core i5 reprezintă procesoarele mobile cu cel mai bun raport calitate preț. Acestea sunt foarte performante, rapide și capabile. Sunt ideale pentru orice tip de aplicații – inclusiv gaming – și reprezintă varianta ideală pentru majoritatea utilizatorilor.
Intel Core i7 sunt procesoare gândite pentru productivitate și aplicații foarte solicitante. Veți întâlni astfel de procesoare în multe laptopuri de editat video sau de gaming, PC-uri pentru gaming sau modelare 3D/proiectare. Sunt printre cele mai puternice procesoare de tip mainstream, în special când vine vorba de seria H sau HQ.
Intel Core i9 sunt variante de procesoare pentru activități extreme și performanțe de top. Acestea sunt foarte scumpe, greu de răcit și de aceea nu le veți întâlni decât în cazul unor laptopuri Apple, notebook-uri business sau anumite modele de gaming precum Alienware.
In cazul AMD variantele nu sunt la fel de diversificate. Majoritatea laptopurilor AMD folosesc procesoare Ryzen iar acestea se împart in 3 modele: Ryzen 3 – echivalent core i3 de la Intel, Ryzen 5 – echivalent core i5 și Ryzen 7 – echivalent core i7. În același timp avem de-a face cu două serii: Seria U – care reprezintă un echilibru între performanță și putere și seria H, concepute pentru un maxim de performanță.

De regulă laptopurile cu Ryzen sunt mai accesibile ca și preț, iar în unele cazuri atât procesoarele cât și plăcile video încorporate sunt marginal mai bune decât variantele Intel în unele aplicații și teste.
Totuși modelele Intel au o stabilitate mai mare, sunt mult mai populare și au o valoare în timp mai bună. Personal aș merge pe un laptop cu Intel dar asta nu înseamnă că nu aș recomanda și variante AMD mai ales în categoria laptopurilor de buget. Există o mulțime de laptopuri bune cu ambele variante de procesor.