Principalele modele de laptopuri Apple

modele-laptop-apple

Fie din pură curiozitate, fie că sunteți interesat de un astfel de produs, cu siguranță că v-ați întrebat care sunt principalele modele de laptopuri Apple și cui i se adresează aceste dispozitive. Ei bine, pentru a mai lămuri din eventualele neclarități m-am gândit că ar fi bine să vorbim câte puțin despre fiecare model în parte. Voi începe cu cele mai scumpe ultrabookuri Apple și voi lăsa variantele mai accesibile pentru final.

Ce este un laptop Apple?

Un laptop Apple poartă denumirea de Macbook și este produs de celebrul concern american. Macbook-urile au fost întotdeauna apreciate pentru calitatea construcției, materialele premium folosite, sistemul de operare macOS și fiabilitatea foarte mare.

Toate aceste laptopuri Apple rulează macOS – un sistem de operare destul de apropiat de Windows ca și interfață dar cu diferențe majore în ceea ce privește funcționalitatea. Acest sistem de operare este foarte rapid și are o fluiditate deosebită chiar și pe modele de Macbook mai vechi de 5 ani.

Laptopurile de tip Macbook mai au un atu important. Acestea vin cu cele mai bune trackpad-uri de pe piață, înlocuind orice nevoie de a mai avea un mouse.

Majoritatea acestor dispozitive sunt produse premium destinate în principal pentru productivitate, dar pot fi folosite cu succes și acasă, la birou sau la facultate.

Apple Macbook Pro 15 inch

Macbook Pro 15 inch este cel mai puternic și mai scump laptop Apple de pe piață. Începând cu anul 2016 toate aceste modele vin dotate cu TouchBar – un fel de extensie de tip touchscreen a tastelor funcționale F1 – F12. Deși poate fi util în unele cazuri și programe, acest touchbar a generat multe controverse de-a lungul anilor.

macbook-pro-15

Macbook Pro 15 inch este un notebook performant pentru productivitate și în special pentru editare video sau activități de tip business. Are o autonomie a bateriei în jur de 8 – 10 ore iar performanțele sunt de top. E de notat că multe aplicații au fost special optimizate pentru Macbook-uri de aceea performanțele lor sunt uneori superioare versiunilor pe Windows.

Modelele 2018 vin cu procesoare Intel Core i7 sau i9 de ultimă generație, 16 sau 32GB de RAM, și spațiu de stocare de până la 4TB de tip SSD foarte rapid.

Apple Macbook Pro 13 inch

Macbook Pro 13 inch este fratele mai mic al versiunii de 15 inch și poate veni cu sau fără touchbar, în funcție de model (2017 sau 2018). De notat este că versiunea 2018 vine automat cu touchbar, așa că dacă vă interesează versiunea fară, e bine să vă orientați spre un model din 2016 sau 2017.

macbook-pro

Macbook Pro 13 inch vine cu procesoare din seria Intel Core i5 sau i7 și dispune de 8 sau 16GB de RAM. Ca și spațiu de stocare putem alege până la 1TB SSD foarte rapid. Performațele sunt puțin mai slabe ca la un Macbook Pro 15, însă aceste dispozitive sunt mult mai portabile.

Apple Macbook 12 inch

Macbook-ul este cel mai mic notebook ultraportabil de la Apple, având o diagonală de doar 12 inch. Acesta a fost lansat in 2015 iar de atunci majoritatea versiunilor au rămas aproape neschimbate din punct de vedere estetic.

macbook

Pentru Macbook 12 inch puteți alege 3 versiuni de procesoare Intel: 1.2Ghz – core m3, 1.3Ghz – core i5, sau 1.4Ghz – core i7. De asemenea puteți opta între 8 sau 16GB RAM si 256GB sau 512GB SSD ca și spațiu de stocare.

Singura problemă a acestui dispozitiv este că dispune de doar 1 port de tip Thunderbolt 3, care este folosit și pentru încărcare. Totuși este singurul macbook care poate încăpea lejer într-o poșetă de dimensiuni medii.

Apple Macbook Air 2018

Macbook Air 2018 este cea mai recentă versiune a seriei Air, care a primit într-un final display de tip Retina. Acest model este destinat în principal pentru home use sau studenți și nu dispune de un procesor foarte performant. Totuși – chiar dacă vorbim de un core i5 din clasa Y – acesta se va descurca cu brio în orice task zilnic, și va conserva la maxim bateria.

macbook-air

Autonomia este punctul forte al acestui ultraportabil de 13 inch, acesta putând trece cu ușurință de 10 ore. Dacă îl folosiți doar pentru e-mailuri sau internet browsing poate ajunge chiar și până la 12 ore.

Este unul dintre cele mai accesibile laptopuri Apple și este extrem de popular peste ocean.

Apple Macbook Air

Deși este o versiune mult mai veche – datând din 2009 – veți găsi Apple Macbook Air de vânzare chiar și în ziua de astăzi. Acesta are de obicei un preț de aproximativ 900E, însă chiar dacă este mai accesibil decât restul modelelor nu este un produs pe care sa vi-l pot recomanda.

laptop-office

Display-ul nu are rezoluție de tip Retina, procesorul este cu mult depășit iar memoria RAM nu este suficientă pentru aplicații din anul 2019. Vine cu SSD de 128 GB sau HDD de 120GB/4200rpm.

Laptopuri Apple – lucruri utile de știut

Toate laptopurile Macbook sunt realizate din aluminiu cu construcție de tip unibody. Acestea sunt foarte rezistente, fiabile și ușor de transportat.

Majoritatea laptopurilor Apple de după 2016 vin doar cu porturi de tip Thunderbolt 3, acestea necesitând adaptoare pentru a conecta stick-uri USB sau carduri de memorie.

Laptopurile din seria Macbook Pro au display-ul mult mai luminos decât cele din seriile Macbook și Macbook Air.

Noile Macbook-uri vin cu tastatură de tip Butterfly (versiunea diferă în funcție de model) care sunt extrem de controversate. Există foarte multe discuții despre problemele întâlnite la astfel de tastaturi și cum sunt ele soluționate de Apple.

Toate Macbook-urile vin cu sistemul macOS preinstalat și nu puteți instala pe ele Windows. Pentru macOS există versiuni separate de programe, prin urmare nu veți putea instala direct softurile de pe un HDD portabil sau stick.

În cazul în care doriți să achiziționați un laptop Apple vă recomand Emag. Totuși trebuie să porniți din start cu ideea ca Macbook-urile nu sunt nici pe departe cele mai ieftine notebookuri. Chiar din contra, sunt printre cele mai scumpe variante din categoria ultraportabilelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.