Dintre toate companiile producătoare de telefonie mobilă, cea mai mare rivalitate este clar intre Apple și Samsung. Și chiar dacă cea din urmă vinde mai multe dispozitive la nivel global, Apple este una dintre primele din lume ca și valoare de piață. Acest lucru se datorează în principal telefoanelor, așa că astăzi va voi prezenta principalele modele de iphone pe care le puteți achiziționa în Romania.
Iar dacă în articolul precedent am vorbit despre toate modelele de telefoane Samsung Galaxy, în cazul Apple lucrurile stau mult mai simple. Compania Americană se concentrează pe un număr foarte mic de dispozitive. Chiar și așa, toate acestea fac parte din categoria premium și au fost sau sunt considerate flagship-uri.
Nota: DailyVIP.ro folosește linkuri de afiliere pentru promovarea diverselor produse prezentate pe site. În momentul în care achiziționați un produs folosind un astfel de link, voi primi un foarte mic procent din valoarea tranzacției. Acest lucru nu va influența însă prețul de vânzare al produsului respectiv și nici nu îmi va afecta obiectivitatea în ceea ce privește dispozitivele promovate pe site. Folosind linkurile de pe site susțineți DailyVIP.ro
iPhone 5s
iPhone 5s este un telefon lansat în 2013 și încă mai este disponibil în câteva magazine online sau fizice. Este cel mai vechi smartphone Apple care a primit ultima versiune de iOS (12) și se mișcă încă destul de decent pentru 2019. Totuși acesta este un dispozitiv depășit din foarte multe puncte de vedere și nu l-aș recomanda decât în anumite cazuri.

Dimensiunile sale de 123.8 x 58.6 x 7.6 mm îl fac unul dintre cele mai mici smartphone-uri puternice. Acesta rămâne unul dintre puținele dispozitive care încă mai pot fi folosite cu o singură mână, motiv și pentru imensa sa popularitate. Ecranul are 4.0 inch iar rezoluția este de 640 x 1136 pixel, oferind o densitate de 326 ppi.
Este unul dintre puținele telefoane de la acea dată care vine cu Gorilla Glass la exterior. Modelul folosește un procesor Apple A7 și dispune de 1GB memorie RAM. Dacă totuși vă place design-ul și sunteți atras de mărimea mică, v-aș recomanda mai degrabă iPhone SE, despre care puteți citi puțin mai jos.
iPhone 6 și iPhone 6 Plus
iPhone 6 este un smartphone care a fost lansat în 2014 și al cărui design a fost păstrat în linii aproape identice timp de 4 ani de zile. Telefonul are un display de 4.7 inch și o rezoluție de 750 x 1334 pixeli, oferind aceeași densitate de 326 ppi.
Dimensiunile fizice sunt 138.1 x 67 x 6.9 mm. Este upgradabil la iOS 12 și deși a lansat un adevărat scandal (Bendgate) datorită șasiului deformabil, aceasta problemă a fost rezolvată la scurt timp.
Totuși este un telefon destul de vechi, pe care nu vi l-aș recomanda, varianta iPhone 6s fiind mult mai bună. Telefonul folosește procesorul Apple A8 și dispune de 1GB memorie RAM.
Iphone 6 Plus este un telefon identic din punct de vedere hardware cu iPhone 6, doar că mai mare. Diagonala ecranului este de 5.5 inch, iar rezoluția este full HD, oferind 1080 x 1920 pixeli și o densitate de 401 ppi.
Lucrul pe care trebuie să îl luați în considerare este că cei 5.5 inch se referă doar la ecran, telefonul fiind unul cu dimensiuni destul de mari: 158.1 x 77.8 x 7.1 mm.
iPhone 6s și iPhone 6s Plus
Iphone 6s este un telefon lansat în 2015 și care urmează în linii mari același design ca modelul precedent. Dimensiunile sunt aproape identice cu ale unui iPhone 6 – respectiv 138.3 x 67.1 x 7.1 mm, având aceeași diagonală, rezoluție și densitate a pixelilor.
Totuși o dată cu acest model, Apple a introdus noul procesor Apple A9, tehnologia 3D touch și a început să folosească 2GB de memorie RAM.

Iphone 6s Plus reprezintă varianta de 5.5 inch cu rezoluție mai mare și durată de viață a bateriei mai bună.
Iphone 6s și 6s Plus au fost ultimele modele din această serie care să includă jack-ul de 3.5mm pentru căști.
Aceste telefoane se află încă la vânzare în Romania, iar pentru 1500RON primiți un dispozitiv destul de puternic și fluid chiar și pentru 2019.
iPhone SE
iPhone SE este unul dintre cele mai populare telefoane de la Apple, care a fost produs între 2016 și 2018. Acesta este identic ca și design și mărime cu iPhone 5s, însă componentele hardware sunt de la iPhone 6s.
Display-ul este de 4.0 inch, cu aceeași rezoluție, densitate a pixelilor și cameră frontală ca la 5s. Cei 2GB de RAM alături de procesorul A9 îl fac însă un model net superior, și un dispozitiv pe care îl recomand cu drag.
Cu siguranță va primi update pentru iOS 13 și probabil și pentru iOS 14, dacă este să analizăm ce s-a întâmplat cu varianta 5s.
iPhone 7 și iPhone 7 Plus
iPhone 7 și iPhone 7 Plus sunt cele mai vechi și mai accesibile telefoane care încă sunt vândute în mod oficial de Apple. Aceste modele lansate în 2016 folosesc noul model de procesor Apple A10 Fusion și sunt versiuni îmbunătățite dar aproape identice cu iPhone 6s / 6s Plus.
De notat este că o dată cu seria 7, Apple a renunțat la jack-ul de căști de 3.5mm, headsetul din pachet fiind înlocuit cu o variantă pe conector de tip Lightning. Un alt lucru important de amintit este că versiunea 7 Plus vine cu 3GB de RAM, față de cei 2 din modelul standard și cu o autonomie a bateriei mult mai bună.
O inovație la iPhone 7 este motorașul haptic engine, care înlocuiește butonul fizic de la iphone 6s cu unul virtual. Utilizatorul va simți un click când atinge zona respectivă însă nu există un buton mecanic, senzația fiind realizată printr-o vibrație.

Aceste telefoane au un preț de vânzare în jurul valorii de 2000RON. Și chiar dacă poate părea mult pentru un smartphone din 2016, aceste dispozitive se mișcă excelent în toate aplicațiile și în jocuri. Camerele sunt foarte bune, iar update-urile de soft vor veni pentru cel puțin următorii 2 ani.
Un ultim lucru pe care vreau să îl precizez este că iPad 2018 – pe care personal o consider cea mai bună tabletă – vine cu exact aceleași componente interne ca un iPhone 7. Acest lucru spune multe despre puterea de calcul a acestor dispozitive și despre planurile Apple de viitor în ceea ce privește update-urile.
iPhone 8 și iPhone 8 Plus
Lansate în 2017, modelele iPhone 8 și 8 Plus reprezintă upgrade-uri ale versiunilor 7 și 7 Plus dar cu același design în linii mari. Aceste telefoane folosesc procesoare Apple A11 Bionic și chiar dacă rezoluțiile au rămas neschimbate, sunt niște dispozitive foarte puternice chiar și în 2019. Nu există niciun joc și nicio aplicație care să nu ruleze bine pe un iPhone 8, iar camera a fost îmbunătățită față de versiunile precedente.
Noutatea la modele 8 și 8 Plus reprezintă spatele realizat din sticlă, pentru a putea fi compatibil cu standardul de încărcare wireless Qi. Prin urmare iPhone 8 și 8 Plus au fost primele telefoane Apple care să beneficieze de încărcare wireless.
De notat este că aceste modele au fost ultimele care să păstreze design-ul de la iPhone 6, și ultimele cu un buton fizic/cititor de amprentă.
iPhone X
iPhone X a fost lansat în același an cu iphone 8 și 8 Plus și a reprezentat cea mai mare inovație în materie de design și tehnologie făcută vreodată de Apple. Acest telefon este primul fără buton și cititor de amprentă, și primul la care display-ul se întinde dintr-un capăt în celălalt al ecranului.

Acesta a fost produs între 2017 și 2018 și a fost – pană în toamna lui 2018 – cel mai scump telefon lansat vreodată de celebra companie Americană. El măsoară 143.6 x 70.9 x 7.7 mm, și are o construcție din sticlă pe un șasiu rigid din oțel inoxidabil.
Și chiar dacă este cu foarte puțin mai mare decât un iphone 6/6s/7/8 acesta are o diagonală de 5.8 inch și un display de tip OLED (primul iPhone cu OLED) cu o rezoluție de 1125 x 2436 pixeli.
Smartphone-ul folosește procesorul A11 Bionic (același ca și iphone 8) și dispune de 3GB de memorie RAM. Este primul telefon cu tehnologia Face ID, unde chipul persoanei este scanat cu ajutorul unor senzori implementați lângă camera frontală.
Este totodată primul iPhone cu o cameră duală pe spate, al doilea senzor fiind unul de zoom optic 2x și de adâncime (necesar la fotografiile de tip portret unde fundalul este blurat).
Iphone X dispune de încărcare wireless, folosind standardul Qi.
iPhone Xs și iPhone Xs Max
iPhone Xs și iPhone Xs Max sunt cele mai bune telefoane Apple la momentul de față și totodată cele mai performante. Ele au înlocuit modelul iPhone X, care a fost scos din producție. Aceste modele au fost lansate în 2018 și au la bază noile procesoare A12 Bionic + 4GB memorie RAM.
Modelul Xs măsoară 143.6 x 70.9 x 7.7 mm și are un display de 5.8 inch de tip OLED. Rezoluția este de 1125 x 2436 pixeli, având o densitate de 458 ppi.

Modelul Xs Max măsoară 157.5 x 77.4 x 7.7 mm și are un display de 6.5 inch de tip OLED. Rezoluția este de 1242 x 2688 pixeli, pentru o densitate finală de 458 ppi. Bateria folosită în acest caz este una puțin mai puternică.
Acestea sunt telefoanele cu cea mai bună cameră produsă de Apple. Ambele dispozitive dispun de cameră duală pe spate cu zoom optic 2x și senzor de adâncime pentru pozele de tip portret. Ambele folosesc Face ID și oferă opțiunea de încărcare wireless la standardul Qi.
iPhone Xs și Xs max sunt cele mai scumpe telefoane produse vreodată de Apple.
iPhone Xr
iPhone Xr este ultimul dispozitiv lansat de Apple, acest lucru întâmplându-se în Octombrie 2018. Acest model de iPhone este unul pe cât de controversat pe atât de popular. El a fost lansat ca o alternativă mai accesibilă la exorbitantele Xs și Xs Max, însă compromisul făcut cu display-ul este unul pentru care compania a fost intens criticată.
iPhone Xr măsoară 150.9 x 75.7 x 8.3 mm și se plasează ca dimensiuni exact între un Xs și un Xs Max. Acesta este realizat din sticlă pe un șasiu din aluminiu și este disponibil în foarte multe culori.

Display-ul are 6.1 inch și este de tip IPS LCD cu o rezoluție de doar 828 x 1792 pixeli. Acest lucru se traduce printr-o densitate a pixelilor de 326 ppi, identică cu cea de la iphone 5s din 2013.
Și deși display-ul este unul foarte reușit și bine calibrat, nu se poate compara cu versiunile OLED de la X, Xs sau Xs Max. Totuși multi utilizatori au acuzat Apple că au menținut rezoluția mică tocmai pentru a nu concura cu modelele mai scumpe, chiar dacă tehnologia din 2018 permitea mult mai mult.
Totuși iPhone Xr vine cu același procesor A12 Bionic ca și versiunile de top, dar numai cu 3GB de RAM în loc de 4. Acest lucru însă nu va fi sesizabil în majoritatea aplicațiilor deoarece ecosistemul Apple include sisteme de operare foarte bine optimizate în ceea ce privește resursele.
iPhone Xr dispune de o singură cameră pe spate, dar reușește să realizeze fotografii de tip portret datorită algoritmilor software. Acest lucru este inspirat probabil de la Google Pixel. Totuși senzorul de adâncime este limitat doar pe persoane nu și pe obiecte, probabil pentru a evita din nou competiția cu modelele de top Xs și Xs Max.
Bateria este însă cel mai puternic atu al acestui model. Rezoluția mică combinată cu eficiența energetică a procesorului A12 Bionic și cu mărimea bateriei se materializează într-o autonomie de invidiat de toți posesorii altor modele de iPhone. Totodată dispozitivul oferă wireless charging folosind standardul Qi.
Tocmai datorită acestor motive și a prețului puțin mai accesibil, Xr este unul dintre cele mai atractive modele de iPhone pe care le puteți achiziționa în 2019.