iPhone SE 2 2020 – cui i se adresează acest smartphone

iphone se 2 2020

Apple tocmai ce a anunțat de câteva zile lansarea unui nou dispozitiv, așa că m-am gândit să scriu câteva păreri despre iPhone SE 2 2020. Vom discuta puțin despre rolul acestui telefon pe piața internațională și locală, despre specificațiile sale și mai ales cui i se adresează.

La ce se referă de fapt acel “SE”

Primul SE a fost lansat în 2016 și a fost pentru mulți ani unul dintre cele mai îndrăgite modele de iPhone. “SE” venea de la Special Edition și a reprezentat un iPhone ca niciun altul construit până atunci. Acesta folosea carcasa precedentului flagship iPhone 5S – inclusiv celebrul display de 4 inch – însă specificațiile interne – inclusiv procesorul, camera de pe spate și cantitatea de ram – erau toate de la noul iPhone 6S.

Apple a combinat, prin urmare, componente interne de ultimă generație cu un șasiu deja cunoscut și iubit de foarte mulți dintre utilizatorii săi. Chiar dacă display-ul era doar de 4 inch, iPhone SE era perfect pentru oricine își dorea un telefon mic, care să poată fi folosit cu o singură mână. Pe lângă dimensiuni acesta venea cu procesor de ultimă generație, 2GB de memorie RAM și garanția Apple pentru update-uri constante pentru următorii 4-5 ani.

Aceasta a fost o adevărată rețetă a succesului, dat fiind numărul foarte mare de astfel de dispozitive vândute la nivel mondial și a faptului ca iPhone SE este relevant chiar și în 2020. Telefonul a primit update la ultima versiune de iOS și încă se mișcă foarte fluid prin majoritatea aplicațiilor uzuale.

Și iată că după multe speculații, după multe anunțuri și promisiuni revizuite, Apple a lansat anul acesta a doua versiune a celebrului său mic “budget friendly flaghship”. iPhone SE 2 2020 folosește un șasiu identic cu cel de la iPhone 8 (se potrivesc chiar și carcasele) însă ca și specificații poate concura cu ușurință cu orice iPhone 11 sau iPhone 11 Pro.

Specificații iPhone SE 2 2020

Din punct de vedere vizual, iPhone SE 2 2020 poate părea un telefon din altă eră, mai ales având în vedere trend-ul marginilor cât mai subțiri din ultimii ani. Acesta este un telefon identic din punct de vedere estetic cu un Iphone 6s din 2015. Are marginile foarte late, are buton fizic cu scanner de amprentă și vine cu un display de 4.7 inch de tip LCD, având o rezoluție de doar 750 x 1334 pixels și 326ppi (identic cu iPhone 8, iPhone 7 și iPhone 6s).

Este însă mult mai apropiat de iPhone 8 atunci când luam în calcul și celelalte aspecte: construcția constă dintr-un sașiu de aluminiu cu sticlă pe ambele fețe și dispune de încărcare wireless folosind standardul Qi. Bateria este de asemenea identică cu cea de la iPhone 8, având o capacitate de 1821mAh. Si, la fel ca iPhone 8, acest model este rezistent la apă timp de 30 de minute la o adâncime de 1 metru.

iphone se 2

La interior însă asemănările cu telefoanele din alte generații dispar total, iPhone SE 2 2020 având componente împrumutate de la recent lansatul flasghip iPhone 11. Modelul dispune de un procesor de ultimă generație A13 Bionic – care este unul dintre cel mai rapide procesoare dintr-un telefon, dacă nu chiar cel mai rapid – 3GB de memorie RAM și spațiu de stocare începând de la 64GB. GPU-ul este și el upgradat la un model de ultimă generație. Acesta dispune de 4 nuclee de procesare grafică și este de aproximativ 2X mai rapid ca un iPhone 8.

Iar datorită eficienței procesorului și a optimizărilor constante din iOS putem fi siguri că durata de viață a bateriei va fi cel puțin cu 15-20% superioara unui iPhone 8. În plus, cu ajutorul câtorva setări pentru baterie puteți îmbunătăți autonomia și mai mult.

Telefonul vine în 3 culori: Alb, Negru și Roșu – cu mențiunea că în cazul variantei pe alb, marginile de pe față vor fi de asemenea negre.

iphone se 2 2020 culori

Camera de pe iPhone SE 2 2020

Deși nu există nicio confirmare oficială, mulți analiști afirmă că iPhone SE 2 2020 folosește o variantă îmbunătățită a camerei de pe iPhone XR. Chiar Apple afirmă că ar fi cea mai bună cameră pe un telefon din această categorie de preț și probabil că adevărul nu este departe de această afirmație.

Pe spate avem de-a face cu un senzor de 12 MP, f/1.8 Wide cu stabilizator optic de imagine, pentru fotografii de excepție în orice condiții. De asemenea camera dispune de un mod portret la care diafragma poate fi ajustată manual din meniul de post-procesare. Se va putea alege și tipul de iluminare (Natural, Stage, Mono) – lucru valabil și pentru senzorul frontal de selfie de 7MP. Totodată noul iPhone SE 2 dispune și de procesarea Smart HDR de ultimă generație pentru eliminarea umbrelor și pentru uniformizarea luminii în fotografie.

iPhone SE 2020 red

Singurul adversar redutabil în această categorie de preț ar fi doar Google Pixel 3A.

Din punct de vedere al filmărilor video, Apple a fost mereu lider de gamă iar aceste smartphone cu siguranță nu face excepție. iPhone SE 2020 oferă rezoluție 4K pentru filmări, stabilizare optică și Extended Dynamic Range. De asemenea puteți face și fotografii în timp ce filmați folosind butonul dedicat, în cazul în care se ivește o astfel de oportunitate.

Cui i se adresează acest model de iPhone

iPhone SE 2 2020 clar nu este un smartphone pentru pretențioși. Nu se vrea a fi flagship și prin urmare nu se adresează celor pasionați de tehnologie sau celor care își schimbă telefonul o data pe an pentru a beneficia de ultimele noutăți. Este mai degrabă un telefon pentru nostalgici, pentru persoanele trecute de o anumită vârstă sau pentru cei care vor un iPhone accesibil ce vine la pachet cu toate caracteristicile brandului Apple.

La un preț de 2400RON este totodată cel mai ieftin iPhone de ultimă generație pe care îl puteți achiziționa. Cu ajutorul acestui telefon puteți foarte ușor să faceți cunoștință și cu ecosistemul Apple, în momentul în care achiziționați un smartwatch de la aceeași companie sau un laptop Macbook.

Punctul forte al acestui dispozitiv – pe lângă componentele de ultimă generație și camera de excepție – este cu siguranță butonul de Home. Într-o lume ce ne-a obișnuit cu FaceID-uri, behind the screen fingerprint ID și tot felul de gesturi pentru a ieși din aplicații, iată ca Apple a introdus și opțiunea clasică de a apăsa pe un buton pentru a ajunge la ecranul principal. Acest buton vine totodată și cu unul dintre cei mai rapizi senzori de amprente implementat vreodată (desigur, atât timp cât degetele sunt uscate).

Dacă aveți deja un iPhone 5, 5S, 6, 6S, sau chiar 7 pe care îl folosiți zilnic, atunci iPhone SE 2 2020 va fi un upgrade binemeritat. Mai ales dacă sunteți obișnuiți cu modul de operare și nu vreți să faceți tranziția către un dispozitiv fără butoane. Chiar și cei cu un iPhone 8 pot face upgrade-ul, însă doar pentru cameră și – pentru că din punct de vedere al puterii de procesare, Apple ne-a obișnuit cu o fluiditate excepțională a sistemului chiar și pe dispozitive vechi de 3-4 ani.

Singurul impediment – pe lângă cel estetic – îl văd ca fiind rezoluția relativ mică a display-ului. Paginile nu vor afișa la fel de multă informație ca pe un ecran de rezoluție mare, fiind necesar mai mult scroll din partea utilizatorului. Totodată aplicații de genul Youtube sau Netflix ar putea părea minuscule atunci când sunt puse lângă un telefon flagship.

Dacă însă doriți un telefon ieftin și bun, ușor de folosit, extrem de stabil și sigur, care promite update-uri constante pentru următorii 4-5 ani și pe care puteți folosi tehnologii precum Wireless Charging sau Apple Pay, atunci iPhone SE 2 2020 este clar opțiunea numărul 1.

1 thought on “iPhone SE 2 2020 – cui i se adresează acest smartphone

  1. Foxi Reply

    SE mereu a fost placut de clientii care au Iphone, ultimul SE fiind un Iphone 5S cu specificatii de 6S, acum este un Iphone 7 cu specificatii de X, iar cel mai promitator lucru este ca are update-uri pentru 4-5 ani, cu siguranta va fi cumparat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.