Cele mai bune laptopuri pentru editare video 2020

În aceasta secțiune voi face o listă a celor mai bune laptopuri pentru editare video. Acestea sunt ideale pentru orice Youtuber de nivel pro sau pentru creatorii de conținut grafic. Prețul acestor modele este unul destul de piperat însă și performanțele sunt pe măsura așteptărilor.

Nota: DailyVIP.ro folosește linkuri de afiliere pentru promovarea diverselor produse prezentate pe site. În momentul in care achiziționați un produs folosind un astfel de link, voi primi un mic procent din valoarea tranzacției. Acest lucru nu va influența insă prețul de vanzare al produsului respectiv si nici nu imi va afecta obiectivitatea in ceea ce privește dispozitivele promovate pe site. Folosind linkurile de pe site susțineti DailyVIP.ro

Categoria: Best option

dell-xps-15

DELL XPS 15

9/10

Categoria: Runner Up

macbook-pro-15

MACBOOK PRO 16

9/10

Categoria: Buget

acer-nitro

NITRO 5

4.5/10

Laptopuri pentru editare video 2020 și creare conținut grafic

Pentru că nu există prea multe categorii de produse la acestă secțiune am ales să ordonez laptopurile în funcție de performanță și raportul preț/calitate. Toate aceste modele sunt ideale pentru editare video/foto și au un atu forte în detrimentul laptopurilor de gaming: portabilitatea. 

1. Dell XPS 15

dell-xps-15

Dell XPS 15 este unul dintre cele mai reușite modele de laptop de creare conținut produse de către Dell. Oferă performanțe de excepție într-un design plăcut și ultra portabil. Bateria este cu mult peste medie, tastatura este una deosebită iar display-ul este perfect pentru editare video/foto. Un best buy în acestă categorie. Vine cu Windows 10 preinstalat. 

2. Macbook Pro 16

macbook-pro-15

Chiar dacă presupune trecerea la un sistem de operare complet nou și la tot felul de dongle-uri pentru conectarea perifericelor, Macbook Pro 16 este unul dintre cele mai stabile si mai performante laptopuri pentru creatorii de conținut. Softurile optimizate pentru macOS, calitatea construcției si durata mare de viață a bateriei fac din acest model alegerea perfectă pentru orice tip de editare video sau foto. Vine cu MacOS preinstalat. Dacă vă place Final Cut X Pro, atunci acest model este unul dintre cele mai bune laptopuri pentru editare video. 

3. ASUS ROG Strix SCAR 15

asus-rog-m-ne

ROG Strix SCAR 15 este un laptop de gaming, însă nu are un design foarte agresiv și se pretează la editare video fără nicio problemă. Procesorul AMD Ryzen™ 9 5900HX, cei 16GB RAM, SSD-ul de mare viteză și placa video dedicată GeForce RTX 3060 6GB oferă un maxim de performanță indiferent de programul folosit. Nu se încălzește foarte tare însă bateria nu este una care să rivalizeze cu Dell XPS sau Macbook Pro.

4. Lenovo ThinkPad X1 Carbon

lenovo-thinkpad-x1-extreme

Chiar dacă face parte mai mult din categoria laptopurilor business, Lenovo ThinkPad X1 Carbon se pretează foarte bine și pentru editare video/foto. Este un notebook ideal pentru orice creator de conținut oferind performanțe impresionante și o calitate a construcției de invidiat. Vine cu Windows 10 preinstalat și cu un display demn de invidiat.

5. Huawei Matebook X Pro

huawei-matebook-xpro

În categoria de laptopuri pentru editare video, Huawei Matebook X Pro rivalizează cu ultraportabilele de la Apple. Nu are o placă video la fel de performantă ca celelalte modele din această secțiune însă are o fluiditate de invidiat. Displayul este unul calitativ iar tastatura foarte comodă. Nu dispune de o selecție foarte mare de porturi, insă per ansamblu este un dispozitiv mai mult decât OK.  Vine cu Windows 10 preinstalat.

6. Asus Zenbook Pro 15

asus-zenbook-pro-15

Singurul laptop pentru creatori de conținut care vine cu un mini-display integrat in touchpad, Asus Zenbook Pro 15 te va cuceri de la prima interacțiune. Are o construcție metalică de tip unibody și un rafinament al designului demn de invidiat. Performanțele sunt la superlativ iar displayul ofera o acoperire 100% Adobe RGB si 132% sRGB. Acest lucru îl face perfect pentru editare foto și video. Vine cu Windows 10 preinstalat.

7. Acer Predator Helios 300

acer-predator-helios-300

Acer Predator Helios nu face parte din categoria laptopurilor pentru editare video  în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un dispozitiv din categoria de gaming. Totuși el reprezintă o opțiune foarte bună, chiar dacă stă puțin mai prost la capitolul portabilitate. Display-ul este unul destul de bun pentru un dispozitiv de gaming, acesta oferind 95% sRGB, 320 niți și 144Hz. Unele modele nu vin cu sistem de operare Windows din păcate, ceea ce înseamnă costuri suplimentare de achiziție.

Cel mai ieftin laptop de editare video și foto

1. Acer Nitro 5

acer-nitro

Chiar dacă la baza este un laptop entry level de gaming, Acer Nitro 5 se va descurca destul de bine și în aplicații de editare video sau foto. Designul sau este unul destul de discret, însă dispune de multă putere de calcul grație procesorului intel din clasa H, a plăcii video dedicate și a SSD-ului rapid. Totodată display-ul este unul foarte bun pentru un dispozitiv entry-level din categoria gaming. 

Mai multe despre laptopurile pentru editare video

Ce este un laptop pentru editare video și creare de conținut?

Chiar dacă se poate edita video sau crea conținut pe orice tip de laptop, aceste modele sunt construite special pentru persoanele creative care trăiesc din această meserie. Totul de la calitatea construcției, performanță și portabilitate sunt la superlativ, însă prețul acestor dispozitive nu este accesibil oricui. 

Indiferent dacă alegeți un model cu Windows sau macOS, atât fluiditatea in aplicații cât și durata de viață a bateriei va vor impresiona.

Toate modelele vin cu procesoare Intel de ultimă generație și cu plăci video dedicate. Display-urile acestor laptopuri pentru creare de conținut vor reda foarte fidel culorile iar luminozitatea lor este perfectă pentru orice condiții de lucru.

Cine are nevoie de un astfel de laptop?

Aceste laptopuri sunt destinate în special persoanelor care câștigă sume serioase din munca pe care o prestează. Fie ca este vorba de Youtuberi, artiști graficieni, modelatori 3D sau CAD, oameni de afaceri sau fotografi/videografi cu toții ajung la un moment dat să nu mai fie mulțumiți de prestația unui laptop de tip home & office și să caute ceva mai bun. Și chiar dacă bugetul este unul cu mult peste medie, aceste produse își vor păstra performanțele si valoarea cel putin 3 ani. Prin urmare se vor plăti singure datorită aportului de productivitate pe care îl aduc.

Laptop de editare video pe Windows sau macOS?

Intre macOS și Windows există diferențe destul de mari în ceea ce privește fluxul de lucru. Programele în sine vor funcționa la fel, însă diferă modul în care utilizatorul interacționează cu dispozitivul. 

Windowsul este un sistem de operare foarte cunoscut la noi in țara și cu care suntem cu toții familiari. Trecerea de la Windows la macOS poate necesita ceva timp de ajustare, însă acesta nu trebuie considerat un impediment. Totodată multe aplicații de editare foto/video sunt mai optimizate pentru Macbook, prin urmare performanțele vor fi puțin mai sporite în acest sistem de operare. 

Singurul mare dezavantaj la ultimele modele de MacBook este lipsa porturilor standard, aceste modele venind echipate cu doar 1 sau 2 sloturi de tip Thunderbolt 3. Deși foarte versatile, acestea vor necesita un adaptor sau dongle pentru a putea conecta un cititor de carduri sau un stick USB. 

Se poate edita video pe un laptop de gaming sau ultraportabil?

Datorită procesoarelor foarte puternice, a plăcilor video dedicate și a SSD-urilor rapide de tipe NvME, se poate edita video și crea conținut pe laptopuri pentru gaming. Totuși aceste tipuri de dispozitive sunt mai greu de luat peste tot datorită greutății și grosimii. În același timp nu dispun de baterii foarte bune, așa că autonomia lasă de dorit. Un lucru foarte important de avut în vedere este gama de culori suportată de fiecare display. Multe laptopuri de gaming ieftine nu reproduc culorile la un nivel satisfăcător măcar pentru editare foto/video profesională. 

Chiar dacă stau foarte bine la capitolul portabilitate si baterie, laptopurile ultraportabile nu dispun de procesoare din clasa H și nici de plăci video performante. Asta va face ca timpul de randare sa fie mult mai mare decât in cazul unui laptop de editare video mult mai puternic. Nu uitați să verificați gama de culori suportată de display înainte de a face o astfel de achiziție. 

Nu veți putea însă să editați video sau foto la nivel profesionist pe un laptop ieftin. Aceste dispozitive dispune de procesoare mult prea slabe pentru astfel de operațiuni. 

Aceste dispozitive pot fi folosite ca și laptop de editare foto?

Toate aceste dispozitive pot fi folosite cu ușurință ca și laptopuri pentru editare foto. Editarea foto nu este la fel de însetată de resurse ca și editarea video, prin urmare veți putea face acest lucru cu ușurință și pe modele de laptop mai accesibile, dat fiind un procesor minim core i5 si o placă video discreta minim MX150 sau MX250. 

Principalele programe folosite pentru editare foto sunt Photoshop, Ilustrator și Lightroom, iar acestea nu au cerințe la fel de mari precum programele pentru video. 

Totuși dacă fotografia este mai mult decât un simplu hobby și vă câștigați existența practicând această meserie, atunci un laptop mai puternic ar fi deal. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.