CELE MAI BUNE LAPTOPURI IEFTINE 2020

Sunt perfect conștient că nu toată lumea dispune de un buget mare atunci când caută un dispozitiv mobil prin urmare în această secțiune vom vorbi despre cele mai bune laptopuri ieftine în 2020. Suma maximă este de 2800 de RON și voi încerca sa împart aceste produse pe anumite categorii. Un laptop ieftin nu trebuie neapărat sa fie și foarte slab din punct de vedere al fiabilității sau performanței, prin urmare opțiunile mele sunt următoarele:

Ultima actualizare: Ianuarie 2020

Nota: DailyVIP.ro folosește linkuri de afiliere pentru promovarea diverselor produse prezentate pe site. În momentul in care achiziționați un produs folosind un astfel de link, voi primi un mic procent din valoarea tranzacției. Acest lucru nu va influența insă prețul de vanzare al produsului respectiv si nici nu imi va afecta obiectivitatea in ceea ce privește dispozitivele promovate pe site. Folosind linkurile de pe site susțineti DailyVIP.ro

Ultraportabil

IDEAPAD S340

7.5/10

Gaming

legion-l340

Lenovo L340 Gaming

6.5/10

Home & Office

ideapad-330ikbr

IDEAPAD 330IKBR

7/10

Laptop ultraportabil ieftin

Probabil ca nu există foarte multe opțiuni în această categorie, dar voi încerca să găsesc echilibrul perfect între preț și calitate. Un laptop ultraportabil ieftin reprezintă însă un compromis, prin urmare să nu vă așteptați la performanțe formidabile sau putere de procesare maximă.

1. Lenovo Ideapad S340

Lenovo Ideapad S340 este un laptop ultraportabil ieftin dar cu un raport calitate/preț foarte bun. Este realizat din plastic și vine cu un procesor AMD Ryzen 5, dar are numai 14inch si dispune de un SSD destul de rapid. Combinat cu cei 8GB de ram, avem un ultrabook ideal pentru acasă sau birou. Faptul că vine cu Windows 10 Home preinstalat este unul dintre cele mai mari plus-uri ale acestui dispozitiv.

2. Asus VivoBook 14

vivobook-x512

Asus VivoBook 14 este un ultrabook accesibil și bun. Dispune de un procesor din seria intel i5 foarte puternic, 8GB de ram și un SSD de 256GB. Display-ul este de tip full HD cu margini foarte mici. Acesta vine și cu o placa video dedicata MX230 care se pretează și la light gaming. Se încadrează în bugetul de 2800 RON iar construcția este una destul de solidă.

Cel mai ieftin laptop de gaming

Când vine vorba despre cel mai ieftin laptop de gaming, bugetul de 2800 RON este la limită. Totuși am reușit să găsesc un dispozitiv care vă permite să jucați destule titluri, atât timp cât setați o rezoluție și o calitate a detaliilor spre mediu-minim.  

1. Lenovo L340 Gaming

legion-l340

Chiar dacă dispune doar de 4GB de ram, HP Pavilion 15 vine cu un procesor i5 din seria 9300H alături de o placă video GForce GTX 1050. Pentru a fi un pachet și mai atractiv acesta dispune de un SSD ultra-rapid de tip NVmE de 521GB.  Face parte din categoria laptopuri ieftine de gaming și cu siguranță nu veți găsi ceva mai bun în acest buget. Din păcate prețul de ~2800RON este doar cu ocazia unor reduceri pe diverse site-uri.

Dell  Inspiron 3593 este un laptop pentru light gaming. Placa video MX 230 este ca și performanțe peste un MX150 iar procesorul oferă destulă performanță în această categorie de preț. Singurele minusuri sunt cei 4GB de RAM și SSD-ul de doar 256GB. 

Laptop ieftin pentru filme și acasă

Atunci când căutați laptopuri ieftine pentru filme și acasă trebuie să luați în considerare câteva aspecte. În primul rând procesorul: un procesor din seria i3 este cu mult mai puternic decât unul de tip Pentium sau Celeron seria N. Tot în această categorie de preț veți putea găsi unele modele de laptop ieftin dotate cu procesor AMD Ryzen. Acestea vor avea performanțe apropiate de intel i3 și oferă destulă putere de procesare chiar si pentru filme la rezoluție 4K. 

Un alt criteriu important este memoria RAM. 4GB reprezintă limita inferioară, însă eu aș insista pentru 8GB. În felul acesta vă asigurați ca dispozitivul nu va fi depășit moral în urmatorii 2-3 ani. 

La final să nu uităm de unitatea de stocare. Un SSD va fi mult mai rapid și va face întreg sistemul să se miște mult mai fluid în comparație cu un HDD normal. Aplicațiile se vor încărca mult mai repede iar laptopul se va comporta ca un model dintr-o clasă superioară. 

1. Lenovo IdeaPad 330 IKBR

ideapad-330ikbr

Din punctul meu de vedere Lenovo IdeaPad 330 IKBR este cel mai bun laptop ieftin pe care îl puteți cumpăra în momentul de față. Acesta vine cu un procesor i5 din seria Kaby Lake R, 8GB de RAM și un SSD de 256GB foarte rapid. 

2. Dell Vostro 3580

inspiron-3580

Acest laptop oferă un raport preț-calitate foarte bun. Chiar dacă face parte din seria business, este ideal și pentru utilizare acasă. Dispune de un procesor i5, 8GB de ram, un SSD de 256GB și o placă video dedicată. 

Laptopuri ieftine: tot ce trebuie să știți pe scurt

Ce pot face pe un laptop ieftin și bun?

Laptopurile ieftine nu sunt neapărat lipsite de performanță, însă mereu implică un compromis. Acest compromis poate fi cu procesorul, cu tehnologia de stocare, cu memoria RAM sau cu placa video. 
Un laptop ieftin pentru filme si office va putea rula Youtube, Microsoft Office și multe alte aplicații online sau instalate. Totuși nu o va face la fel de rapid ca un laptop ultrabook. 

Cel mai mare plus de performanță în cazul unui astfel de laptop de buget este un SSD. Chiar si modele echipate cu procesor de tip Celeron se vor mișca mult mai rapid atunci când avem un solid state drive in locul unui hard disk cu platane, indiferent dacă cel din urmă este de 7200 sau 5400 rpm. 

Ce procesor să aleg în cazul unui laptop ieftin?

Procesorul reprezintă cea mai importantă componenta a oricărui sistem, indiferent dacă este de tip desktop sau mobil. Prin urmare v-aș recomanda să va orientați catre modele de laptopuri ieftine cu procesor cel puțin Intel Core i3 sau AMD Ryzen. 

Un core i5 ar fi ideal, insă foarte puțini producători oferă astfel de modele în această categorie de preț. 

Procesoare de tipul Celeron N sunt capabile sa ruleze youtube 1080p și Microsoft Office, însă per ansamblu sunt destul de lente. 

Este important ramul în cazul laptopurilor ieftine?

Memoria RAM este foarte importantă în general, însă in cazul unui laptop ieftin diferența dintre 4GB si 8GB nu va fi atât de evidentă. Asta deoarece sistemele sunt deja trase în urmă de procesoare mai puțin performante și plăci video integrate. Totuși ar fi ideal sa alegem un model cu 8GB de ram pentru a fi siguri că nu va fi complet depășit moral în următorii ani. 

Laptop ieftin sau laptop scump? Care sunt diferențele și după ce e bine să vă orientați - varianta completă

Având atât de multe alternative la dispoziție probabil că vă întrebați dacă este mai bine să achiziționați un laptop ieftin sau un laptop scump. Merită banii un  ultraportabil de 4500 – 6500RON sau ar fi mai potrivit un dispozitiv până în 2500RON? Se poate upgrada ușor un notebook ieftin sau este mai bine să alegi o configurație performantă din start? Ei bine, voi încerca să răspund punctual acestor întrebări și sper ca acest lucru să vă ușureze alegerea laptopului potrivit.

Care sunt principalele caracteristici ale unui laptop ieftin

După cum îi spune și numele, un laptop ieftin este un dispozitiv construit pentru a fi accesibil. Doar că termenul “ieftin” este unul relativ. Pentru unii ieftin înseamnă până în 1500RON în timp ce pentru alți utilizatori poate însemna ceva în jurul valorii de 3000RON. Depinde foarte mult de categoria de laptop la care ne referim și la ce alte dispozitive ne raportăm.

Oricum, singura modalitate de a caracteriza un notebook ieftin este doar prin comparație cu un alt model mai scump. Numai așa ne putem da seama ce caracteristici pot fi marginal sau substanțial îmbunătățite și dacă acele caracteristici chiar sunt importante pentru noi. 

Construcția unul laptop ieftin este de obicei din plastic, fără inserții metalice și cu finisaje mai slab calitative. Display-ul are o rezoluție mai mică iar panel-ul nu este mereu de tip IPS. Aceste lucruri înseamnă că imaginea afișată va fi mediocră, cu luminozitate destul de slabă și unghiuri de vizualizare mici. Dar, din nou, fără a compara cu un laptop mai scump, sunt lucruri pe care probabil nu le veți băga în seamă ca utilizator obișnuit. 

 

laptop-ieftin-acer

Procesorul va fi probabil unul de tip entry-level, construit pentru task-uri simple și activități de birou. Veți putea răsfoi ușor pagini de internet, youtube, trimite și primi emailuri, scrie documente, transfera poze și alte activități simple. Nu veți putea în schimb să jucați jocuri pe un Celeron sau Pentium, să editați video-uri sau poze într-un ritm decent sau să folosiți programe complexe din diverse domenii.

Unitatea de stocare la un notebook ieftin poate fi de două tipuri: fie vorbim de un HDD normal cu 5400rpm, fie vorbim de un eMMC de maxim 64GB. Prima variantă oferă spațiu de stocare generos însă este destul de încet, lucru care va afecta timpii de încărcare ai sistemului de operare și ai diverselor programe sau aplicații. A doua variantă este puțin mai rapidă, însă oferă un spațiu de stocare extrem de limitat. Dacă este să luăm în calcul sistemul de operare, ne mai rămân disponibili în jur de 15GB în cazul unui eMMC de 32GB.

În cazul memoriei RAM lucrurile nu stau atât de prost pe cât ne-am aștepta. Chiar și marea majoritate a laptopurilor foarte ieftine vin cu un minim de 4GB. Acest lucru nu se poate compara cu cei 8GB sau 16GB pe care îi veți găsi într-un laptop performant, dar reprezintă limita inferioară de funcționare pentru majoritatea aplicațiilor.

Placa video nici nu se poate lua în considerare la acestă categorie de dispozitive, majoritatea covârșitoare venind cu soluții integrate în procesor. Totuși dacă este să luăm cazul unor notebookuri ieftine și bune, probabil că veți găsi chiar și unele modele cu plăci video dedicate.

Autonomia bateriei diferă de la caz la caz și de la dispozitiv la dispozitiv. Există câteva modele de laptopuri foarte accesibile cu autonomie de peste 5 ore, însă majoritatea oferă în jurul a 3-4 ore.

Principalele caracteristici ale unui notebook scump

Atunci când vorbim despre laptopuri scumpe, prima caracteristică care iese în evidență este calitatea construcției. De multe ori vom avea parte de aluminiu sau o combinație de aluminiu și plastic, însă materialele și finisajele sunt de foarte mare calitate.

În cazul ultrabookurilor scumpe dimensiunile sunt cu mult reduse față de un laptop normal, marginile displayului sunt foarte mici iar greutatea este de obicei sub 1.5Kg.

laptop-scump

Ecranul beneficiază de rezoluții mari (Full HD) sau foarte mari (Retina – în cazul laptopurilor Apple) iar panelul este mai mult ca sigur de tip IPS. Acesta va asigura o luminozitate puternică cu vizibilitate chiar și afară, culori naturale și foarte precise și unghiuri de vizualizare foarte mari.

Procesoarele folosite în notebookurile scumpe sunt de regulă din clasa core i5 sau core i7 cu performanțe medii spre foarte mari. Acestea vor fi capabile să ruleze orice aplicați, însă depinde mult de tipul modelului ales și categoria din care face parte dacă este să vorbim despre programe de nișă (laptopuri de editare foto și video, gaming, proiectare etc).

Unitatea de stocare este de regulă un SSD de mare viteză, însă există foarte multe laptopuri cu NVMe în această categorie. Cu ajutorul acestora veți beneficia de viteze foarte mari și timpi de acces foarte mici. Dispozitivul se va simți extrem de rapid și fluid în orice aplicații iar randamentul va fi maxim.

Placa video poate fi integrată sau dedicată, iar aici depinde iarăși de categoria din care achiziționați dispozitivul. Totuși o placă video dedicată va consuma mai multă energie și va genera mai multă căldură în comparație cu una integrată, prin urmare trebuie să vă gândiți din start dacă este un plus de care chiar aveți nevoie. E bine de știut totuși că chipul video integrat într-un procesor core i5 sau i7 de ultimă generație va face față cu brio oricărei provocări, atât timp cât nu vorbim despre gaming, editare video peste 720p, machine learning sau modelare 3D/proiectare.

Autonomia mare a bateriei este o caracteristică a multor laptopuri scumpe din categoria ultra-portabile, business sau editare video. Uneori poate ajunge și până la 12 ore – lucru foarte util în cazul studenților sau utilizatorilor care călătoresc mult. În cazul laptopurilor de gaming însă, autonomia poate fi mai slabă chiar și decât a unor notebookuri ieftine. De cele mai multe ori depinde foarte mult de cum este folosit dispozitivul atunci când este deconectat de la priză.

Se poate upgrada ușor un notebook ieftin?

Unitatea de stocare este componenta cel mai ușor de upgradat în cazul oricărui laptop ieftin. Multe astfel de dispozitive permit accesul la HDD doar prin intermediul unui capac, lucru care face foarte ușoară înlocuirea unității. La alte dispozitive accesul la HDD se face mai greu, ducând uneori chiar și la pierderea garanției însă este totuși un upgrade realizabil.

Trecerea la un SSD va însemna o viteza mult mai mare a laptopului, iar diferențele se vor sesiza din prima clipă. Un upgrade de la HDD la SSD poate transforma complet un astfel de dispozitiv și îl va face să se comporte ca un notebook mult mai scump.

Memoria RAM reprezintă un alt upgrade ușor de realizat. Multe laptopuri vin cu 2 sloturi de memorie din care doar unul este utilizat. Acest lucru înseamnă ca putem trece foarte ușor de la 4GB la 8GB doar că acest plus de memorie nu valorează prea mult din punct de vedere al performanțelor atunci când avem de-a face cu un procesor foarte slab.

Personal aș face upgrade doar la unitatea de stocare pentru a beneficia de maximum de performanță sesizabilă și aș achiziționa un HDD extern ca spațiu adițional pentru filme și poze. Un SSD este destul de ieftin, însă 128GB sau 256GB nu sunt suficienți pentru prea multe downloaduri.

ssd-stocare

Merită un laptop ieftin sau e mai bine să ne orientăm spre o configurație mai bună din start?

Un laptop ieftin merită doar atunci când bugetul nu vă permite niciun pic de flexibilitate. Dacă aveți neapărată nevoie de un astfel de dispozitiv și doar 1500RON disponibili, atunci sfatul meu ar fi să alegeți modelul cu cel mai puternic procesor (de genul core i3) și să lăsați spațiu de manevră în cazul unui viitor upgrade.

Veți putea înlocui HDD-ul cu un SSD si cei 4GB cu 8GB cu o investiție în jurul valorii de 250RON. Apoi puteți achiziționa un rack USB de 2.5″ (50RON) și folosi HDD-ul înlocuit ca și spațiu de stocare extern.

Dacă însă bugetul vă permite și doriți un notebook bun pe care să îl puteți folosi multă vreme, atunci vă recomand o variantă cu procesor core i5. HDD-ul și memoria RAM se vor putea upgrada pe parcurs dar plusul de performanță față de un Celeron, Pentium sau chiar Core i3 se va simți în orice aplicație.

De unde achiziționezi cel mai ieftin laptop

Atunci când nu ai un buget foarte mare, probabil că ești interesat de unde poți achiziționa cel mai ieftin laptop. Problema este că deși există multe laptopuri ieftine pe piață nu toate sunt fiabile și nu toate oferă un minim de performanță necesar pentru a rula aplicații de zi cu zi fără probleme.

Voi încerca să prezint în cele ce urmează câteva variante de laptopuri de buget care chiar merită achiziționate și vom discuta împreună despre plusurile și minusurile acestor dispozitive.

Merită să îți cumperi cel mai ieftin laptop?

Când vă propuneți să achiziționați un laptop ieftin, trebuie să știți că indiferent ce model alegeți până la urmă tot trebuie să acceptați câteva compromisuri. Nu trebuie să aveți așteptări prea mari de la un astfel de dispozitiv și în niciun caz nu puteți avea speranțe să faceți gaming sau editare video.

Personal nu aș cumpăra niciodată chiar cel mai ieftin laptop. Atunci când un ultra-portabil – chiar și unul cu diagonală mică – costa doar 700 sau 800 de lei, cu siguranță au fost făcute compromisuri mari în ceea ce privește calitatea construcției și a componentelor. Aș alege în schimb un model care să coste între 1000 – 1300 lei de la un brand mai cunoscut.

Laptopuri ieftine Myria

Brandul Myria aparține de Altex și din câte am observat există 3 versiuni de laptopuri foarte ieftine: o versiune cu procesor intel Atom, una cu Celeron N3350 și una cu Celeron N400. Cel mai ieftin laptop are o diagonală de doar 10.1inch, iar următoarele două au 13.3 inch.

Personal am testat în magazin toate aceste dispozitive, iar cel mai atractiv mi s-a părut modelul cu celeron N400. Acesta are o construcție cât de cât solidă, este disponibil în multe culori și vine cu Windows 10 Home.

Chiar dacă unitatea de stocare este de tip eMMC și are o capacitate de doar 32GB, laptopul se poate upgrada cu un SSD de tip M2 de dimensiune 2280 sau 2240. Acesta este un foarte mare plus și va ajuta ultraportabilul să se miște mult mai rapid. Totuși vă recomand să citiți părerile celor care chiar au achiziționat un astfel de laptop și să cântăriți singuri argumentele pro și contra.

laptop-ieftin-laptop-scump

Laptopuri ieftine nJoy

nJoy este o altă companie care vinde câteva modele de laptopuri ieftine. Din câte am observat există doua variante principale: una de 14.1 inch cu procesor Celeron N400 și una de 13.3 inch cu procesor Celeron N3350. Ambele versiuni au 4GB de RAM și 32GB stocare de tip eMMC, doar că versiunea de 13.3 inch oferă și posibilitatea de upgrade la SSD pe M2.

Vei găsi destule modele de laptopuri eNjoy la Emag.

Recomandare laptop ieftin

Recomandarea mea atunci când cumpărați cel mai ieftin laptop este să vă orientați către un model produs de Lenovo. Calitatea este net superioară altor modele de laptopuri ieftine și chiar dacă vorbim despre dispozitive entry-level acestea se vor descurca cu brio în activități de zi cu zi.

Modele precum Ideapad 320 sau 330 oferă foarte multe dotări și o construcție foarte solidă. Există chiar și o variantă de laptop ultraportabil ieftin care merită toți banii. Lenovo Ideapad 330S IKB de pe PcGarage este un laptop accesibil și bun. Are un display de 14 inch, 4GB RAM și HDD de 1TB. Cu un upgrade spre un SSD pe viitor veți avea un notebook destul de rapid și capabil.

Aș evita însă variantele S130 datorită calității destul de slabe a displayului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.