DailyVIPCum alegeți cel mai bun laptop în 2021? Ghid de notebookuriCele mai bune laptopuri de gaming
În aceasta secțiune vom discuta despre cele mai bune laptopuri pentru gaming. De la dispozitive de tip entry-level și budget până la cele mai performante laptopuri existente pe piață la momentul actual. Am desemnat următoarele top 3 laptopuri ca și câștigătoare ale respectivelor categorii:
Nota: DailyVIP.ro folosește linkuri de afiliere pentru promovarea diverselor produse prezentate pe site. În momentul in care achiziționați un produs folosind un astfel de link, voi primi un mic procent din valoarea tranzacției. Acest lucru nu va influența insă prețul de vanzare al produsului respectiv si nici nu imi va afecta obiectivitatea in ceea ce privește dispozitivele promovate pe site. Folosind linkurile de pe site susțineti DailyVIP.ro – Vă mulțumesc!
Update – Noiembrie 2020
Categoria Flagship înglobează tot ce este mai bun pe piața laptopurilor pentru gaming din România. Pe aceste modele veți putea juca cu ușurință orice titlu, la detalii maxime, indiferent de cerințe si complexitate. Singurul dezavantaj este prețul care – de multe ori – poate depăși cu nonșalanță un sistem de gaming de tip desktop.
Din punctul meu de vedere HP Omen este în momentul de față cel mai performant laptop de gaming pe care îl puteți achiziționa la un preț competitiv. De la calitatea construcției și eficiența soluției de răcire până la componente și dotări, acest model poate fi considerat un adevărat flagship. Pe acest dispozitiv veți putea juca cu ușurință toate titlurile recente la calitate maximă. Un mare plus îl reprezintă procesorul i7-10750H, placa video RTX 2070 și display-ul de 144Hz.
Modelul ROG Strix G17 de la Asus este un competitor redutabil pentru locul 1, singura diferență notabilă fiind placa video RTX 2060. Acest model este ideal și pentru toți cei care își doresc un display de 17.3 inch. Procesorul i7 de ultimă generație, cei 16GB de RAM, refresh-ul de 144Hz și SSD-ul extrem de rapid vor asigura plusul de performanță pentru a putea rula orice joc la detalii maxime.
Echipat cu o placă video din noua serie RTX cat și cu un procesor i5-10300H laptopul de gaming Acer Predator Helios 300 poate face ușor față oricărei provocări. Display-ul este unul de 144 Hz și vine echipat cu 16GB de RAM, SSD ultra rapid de 256GB și sistem de operare windows 10.
Laptopurile pentru jocuri din categoria Mid Range reprezintă un compromis mic intre preț si performanță. Nu au sisteme de răcire la fel de puternice ca modelele din prima categorie și nici placi video de ultimă generație însă se descurcă cu brio in majoritatea jocurilor.
Predecesorul popularelor serii y530 și y540, Lenovo Legion 5 este un adevărat vârf de lance al laptopurilor pentru gaming mid range. Construcția deși din plastic este una foarte calitativă, vine dotat cu o placă video din noua serie RTX iar display-ul are 120Hz si 250 niți. Singurul minus este trackpad-ul mediocru. Din fericire majoritatea gamerilor folosesc un mouse dedicat, prin urmare aceasta nu poate fi considerată o problemă majoră.
Echipat cu un display de 144Hz, excelent pentru această categorie de preț, Acer Nitro 5 este un upgrade care se ridică la nivelul așteptărilor. Modelul late 2020 vine cu un procesor i5-10300H de ultimă generație, 8GB de RAM (upgradabil ușor la 16GB), un SSD foarte rapid și o placă video GeForce GTX 1660 Ti care încă oferă performanțe mai mult decât decente în majoritatea jocurilor.
Lenovo Gaming 15.6” IdeaPad 3 este ideal pentru toți cei care își doresc o configurație de gaming camuflată într-un laptop obișnuit. Acest notebook dispune de multă putere și se descurcă cu brio în majoritatea jocurilor și aplicațiilor din 2021. Vine cu un procesor i7 de ultimă generație, 8GB de RAM, SSD ultra-rapid de 512 GB alături de o placă video GTX 1650 Ti.
În această categorie voi prezenta cele mai accesibile laptopuri de gaming. Chiar dacă performanțele nu pot fi similare cu produsele mult mai scumpe, aceste modele se descurcă cu brio in titluri mai puțin pretențioase. Atât timp cât nu vă așteptați sa jucați la detalii si rezoluție maxime, reprezintă alegerea perfecta pentru orice amator de gaming.
Chiar dacă vine cu un procesor și o placă video de generație mai veche, ASUS Gaming 15.6” ROG Strix G este un notebook de gaming entry level destul de capabil. Poate nu veți putea juca toate titlurile la detalii maxime, însă nici nu veți fi dezamăgit de performanțele acestui device. Raportul calitate/preț este unul extrem de bine poziționat pe acest segment.
La categoria entry-level ne întâlnim din nou cu notebookul de jocuri Lenovo Legion 5, însă de data aceasta avem o variantă cu procesor AMD Ryzen 5 4600H. Cuplat cu cei 8GB de RAM, SSD ultra-rapid și placa video GTX 1650 avem un latop care se va descurca cu ușurință prin majoritatea titlurilor care nu necesită cerințe hardware exagerate
TUF FX505GT este un laptop bunicel în categoria gaming entry level. Nu are cel mai bun display, cea mai bună tastatură sau cel mai performant sistem de răcire, însă reușește să se descurce in jocuri la setări medii de calitate. Varianta cu procesor Intel 9300H și cei 8GB de memorie RAM vor asigura un spor de stabilitate în gaming.
Un laptop de gaming este un computer mobil destinat in principal jocurilor. Acesta poate fi folosit și ca o stație de lucru mobilă datorită performanțelor superioare multor altor laptopuri din aceeași categorie de preț. Caracteristica principală a unui laptop pentru jocuri este placa video dedicată.
În cazul în care considerați că o consolă de gaming este net superioară unui laptop, să știți că multe modele de ultimă generație pot oferi mai multe FPS-uri și o experiență mult mai fluidă decât un PS4 sau Xbox One.
Laptopurile de gaming sunt echipate cu procesoare de ultimă generație iar multe modele oferă ca și soluție de stocare un SSD + un HDD. SSD-ul este destinat sistemului de operare iar HDD-ul este destinat jocurilor. Variantele cu SSD M2 (NVME) și HDD de 7200rpm sunt cele mai rapide.
Cel mai important aspect la un gaming laptop este răcirea. Cu cât sistemul de răcire este mai eficient, cu atât performanțele vor fi mai ridicate. Un alt lucru esențial este modelul de placa video. Diferențele de performanță sunt majore între un model cu placa video de generație mai noua si unul cu o placa video de generație puțin mai veche.
Datorită procesoarelor foarte puternice din clasa H, a plăcilor video cu 4 sau 6GB de RAM cât și a SSD-urilor foarte rapide de tip NvME, multe dintre aceste produse pot fi folosite și ca laptopuri pentru studenți la inginerie sau proiectare.
Există mai multe aspecte pe care trebuie să le avem in vedere atunci când vrem sa achiziționăm un laptop pentru jocuri. Bugetul disponibil este cel mai important criteriu. În funcție de buget ne dăm seama dacă ne încadrăm la un gaming laptop entry level sau un flagship. Totodata trebuie luat in considerare faptul că un astfel de laptop nu va fi niciodată la fel de performant ca un computer de gaming de tip desktop. Prin urmare dacă mobilitatea nu este un criteriu definitoriu al alegerii, v-aș recomanda un sistem gaming desktop.
Următorul criteriu il reprezintă specificațiile. Un procesor, o placă video si un SSD dintr-o clasă superioara pot aduce un boost de performanță deloc neglijabil. In același timp este crucial sistemul de răcire. Un laptop cu procesor i5-8300H poate avea performanțe superioare in gaming unui i7-8750H dacă răcirea este cu mult mai bună. Același lucru este valabil și în cazul plăcii video. Din păcate răcirea nu este o unitate cuantificabilă de către producători așa ca singura modalitate de a afla cum se comportă un anumit model sau anumiți producatori de laptopuri este citind recenzii sau urmărind recenzii pe Youtube.
Display-ul este un alt factor ce trebuie luat în considerare. Diferența dintre o luminozitate de 220nits si 300nits este imensă, așa ca v-aș recomanda sa alegeți display-uri cat mai luminoase. Pe site-ul Notebookcheck puteți găsi recenzii in detaliu ale display-urilor de laptop cât si fidelitatea cu care acestea reproduc culorile.
Tastatura este de asemenea importanta. Un laptop de gaming trebuie sa aibă o tastatura confortabila, iluminată și intuitivă. Acest aspect il puteți verifica ușor cu o vizită in showroom sau in orice magazin fizic care vinde astfel de produse. În ceea ce privește trackpad-ul, nu este un element definitoriu pentru un laptop de jocuri. Majoritatea utilizatorilor oricum folosesc un mouse pentru gaming.
Nu multe dintre laptopurile ultraportabile vin cu plăci video de ultimă generație care sa ofere putere de procesare și randare in jocuri. Prin urmare deși se pot juca anumite titluri cu cerințe modeste, nu veți putea rula în condiții acceptabile jocuri mai serioase.
La fel, laptopurile de editare video și creare conținut nu sunt construite pentru gaming. Arhitectura lor a fost gândită pentru alt tip de utilizare prin urmare nu veți avea șanse la o experiență de gaming satisfăcatoare.
Chiar și un laptop de gaming ieftin va face față mult mai bine unor titluri mai complexe și cu cerințe mai mari decât un dispozitiv ultraportabil sau unul pentru creat conținut. Pentru a vă bucura de jocuri de complexitate medie aveți nevoie de cel putin un procesor Intel Core i5 – 8300H, 4GB de ram și o placă video nVidia 1050. Totuși o placă video 1050Ti va aduce un plus de performanță iar diferența de preț nu este atat de mare.
Dacă nu vă încadrați în buget, renunțați la SSD și căutați o versiune de gaming laptop cu HDD normal. Tipul de hard disk nu va afecta performanța în jocuri ci doar timpul lor de încărcare.
Dacă ați căutat laptopuri de gaming prin diverse magazine online sau fizice ați observat probabil că prețul acestora diferă în funcție de tipul de procesor, placa video, frecvența displayului și tipul de unitate de stocare sau de combinația de unități de stocare.
În ceea ce privește plăcile video pentru gaming laptop, cele mai populare modele sunt următoarele:
GForce MX150 – este cea mai accesibilă placă video de laptop pe care încă se poate juca titluri nu foarte noi cu detaliile pe mediu și cu o rezoluție destul de mică. Nu v-aș recomanda un laptop de gaming nou in 2021 cu o astfel de placă, dar daca bugetul nu vă permite mai mult atunci e bine să știți că aceasta este limita inferioară.
GForce GTX 1050 – este o placă video destul de modestă în comparație cu modelele de ultimă generație, însă se descurcă destul de onorabil în multe jocuri de intensitate medie. Echivalentul AMD al acestei plăci este Radeon RX 540.
GForce GTX 1050Ti – aceasta ofera performanțe superioare modelului 1050, dar vorbim de un maxim de 15 – 20% in majoritatea jocurilor. Echivalentul AMD al acestei plăci este Radeon RX 570.
GForce GTX 1650 – este o placă video de generație mai nouă și oferă performanțe peste variantele 1050 și 1050Ti. Diferențele sunt de regulă intre 10 și 20%.
GForce GTX 1060 – această placă video mi se pare OK pentru un gaming laptop din categoria mid range. Veți putea juca majoritatea titlurilor, inclusiv numele mari. Cel mai probabil nu va fi uzată moral în urmatorii 2 ani. Versiunea Max-Q a acestei plăci este cam cu 15% mai slabă ca și performanțe dar e mult mai eficientă energetic. Aceasta ofera performanțe superioare modelului 1050, dar vorbim de un maxim de 15 – 20% in majoritatea jocurilor. Echivalentul AMD al acestei plăci este Radeon RX 580.
GForce GTX 1070/1080 – aceste placi video reprezintă varful de gamă al seriei GForce 10, însă le veți găsi in modelele mai scumpe de laptopuri pentru gaming.
GForce RTX 2060/2070/2080 – aceste plăci video sunt cele mai noi oferite de nVidia și fac parte din generația GForce 20. Performanțele sunt peste cele ale plăcilor din seria 10, dar și prețul este pe măsură.
Majoritatea laptopurilor pentru gaming la ora actuală oferă două variante de procesor: Intel core i5 – 8300H și Intel core i7 – 8750H. De obicei diferențele de preț dintre cele două modele de la același brand sunt cuprinse 700 – 1200 RON, prin urmare este important să întelegem principalele diferențe și de care procesor avem nevoie.
8300H este un procesor core i5 din seria Coffee Lake ce dispune de 4 nuclee și 8 fire de execuție simultane. Aceste nuclee au o frecvență de 2.30 Ghz, dar unele pot ajunge chiar si la 4.00 Ghz atunci cand se activează TurboBoost. Memoria cache este de 8MB.
8750H este un procesor core i7 tot din seria Coffee Lake, doar că acesta dispune de 6 nuclee și 12 fire de execuție simultane. Aceste nuclee au o frecvență de 2.20 Ghz și pot ajunge până la 4.10Ghz în mod TurboBoost. Memoria cache este de 9MB.
În majoritatea jocurilor diferenta dintre un procesor 8300H și unul din seria 8750H nu va fi atât de sesizabilă încât să merite diferența de preț. Prin urmare puteți alege liniștiti un model cu 8300H dacă scopul este doar pentru gaming și task-uri de zi cu zi.
Dacă însă doriți să faceți și streaming in timpul jocului, sau veți folosi laptopul la task-uri mai complexe de genul editare foto/video, randări, modelare 3D, programe CAD sau multe task-uri simultane atunci vă recomand un model de laptop de gaming cu procesor 8750H.
Trebuie luat în calcul și faptul ca un procesor 8300H va fi mai ușor de răcit decât unul 8750H. Asta înseamnă că daca ar fi să comparam 2 modele identice de laptop de la același producător, varianta cu 8300H va rula la temperaturi mai scăzute.
În 2019 au fost lansate noile generații de procesoare Intel seria H – respectiv Core i5 – 9300H si 9400H alături de Core i7 9750H și 9850H. Variantele cele mai întâlnite – respectiv 9300H și 9750H sunt doar cu 5-10% mai puternice decât variantele anterioare, prin urmare nu merită upgrade-ul.
Dintre un laptop cu procesor 9300H + placă video GTX 1650 și un laptop cu procesor 8300H + placă video GTX 1060, cel din urmă va oferi performanțe superioare în jocuri.