Cum alegem cel mai bun laptop in 2021?

Chiar dacă conceptul de cel mai bun laptop poate părea ușor fantezist sau chiar utopic, asta nu înseamnă ca nu putem vorbi de un astfel de dispozitiv care să se mulează perfect pe nevoile utilizatorului. Pentru a putea găsi un laptop bun, trebuie să înțelegem cum funcționează un astfel de dispozitiv și care sunt principalele părți componente. Prin urmare să începem cu noțiunile de bază:

Un laptop este un calculator personal portabil construit să fie ușor, mobil și să poată fi ținut pe genunchi. De fapt termenul laptop vine din engleza și chiar asta înseamna: deasupra poalelor. Acesta va funcționa similar cu un computer de tip desktop, doar că majoritatea componentelor au fost gândite si proiectate pentru utilizare mobilă. Prin urmare un laptop va fi mult mai eficient din punct de vedere energetic decât un sistem desktop, dar nu va fi niciodată la fel de performant. 

Principalele categorii de laptopuri bune:

La exterior părțile principale ale unui laptop sunt: carcasa, display-ul, tastatura, trackpad-ul si sursa de alimentare. La interior componentele principale sunt: placa de bază, procesorul, unitatea de stocare, memoria RAM și în unele cazuri placa video. Spun în unele cazuri deoarece nu toate laptopurile vin cu o placa video dedicată; o mare parte din ele folosind placa video integrată în procesor. Această placă video este destul de puternică pentru a rula taskuri zilnice fără probleme însă performanțele sale in jocuri sau editare video sunt foarte reduse.  

In funcție de mărimea display-lui – ale cărui diagonală se măsoară in inch – vom avea și dimensiunea totală a laptopului. De la modele foarte mici de 10 sau 11 inch, laptopurile pot ajunge de regulă pană la 17 inch. Totuși cele mai întâlnite versiuni sunt de 15.6-inch (standardul ultimilor 10 ani) și 13.3 inch sau 14 inch în cazul ultrabookurilor. 

laptop-office

După ce criterii alegem cel mai bun laptop?

Acestea sunt principalele criterii pe care le recomand atunci când doriți sa achiziționați cel mai bun laptop pe care vi-l puteți permite:

1. Bugetul alocat notebookului

Laptopurile se împart în mai multe categorii în funcție de performanțe, mărime și construcție însă cel mai important factor atunci când alegem un laptop este bugetul. Degeaba citim despre producători de laptopuri de gaming de ultimă generație sau despre ultraportabile din aluminiu dacă noi dispunem de maxim 2500RON. Prin urmare alegerea viitorului laptop o vom face in primul rând în funcție de bugetul disponibil. 

Tot acum este important să cântărim opțiunile de finanțare. Multe modele se pot cumpăra și în rate sau poate avem de unde împrumuta o sumă de bani pentru a ne ajuta să mărim bugetul alocat investiției. Sfatul meu este să nu ne întindem niciodată mai mult decât ne este plapuma, mai ales în cazul produselor care se devalorizează rapid. 

Să plătești rate fixe fără dobândă timp de 24 de luni pentru un model mai performant mi se pare acceptabil, dar un credit sau un împrumut cu dobânda sunt clar de evitat. Trebuie să vă gândiți că peste 2 ani este posibil sa nu puteți vinde modelul respectiv nici la jumătate din prețul de achiziție așa că mai bine alegeți ceva ce vă puteți permite fără a cheltui prea mulți bani din viitor.  Chiar dacă alegeți să cumpărați cel mai bun laptop la ora actuala, acesta tot își va pierde semnificativ din valoare.

2. Scopul în care vom folosi laptopul respectiv

Aici trebuie să ne gândim foarte bine cum vom folosi viitorul laptop. Situațiile de genul “cine știe poate mă apuc de X lucru și îmi va fi util un model mai scump” sunt de evitat. Dacă avem deja un laptop trebuie să ne gândim ce anume nu ne mulțumește la actualul model și ce îmbunătățiri ne-am dori. Dacă ni se pare că modelul actual se mișcă foarte încet și încarcă greu aplicațiile dar Youtube-ul se vede perfect la 1080p, atunci poate avem nevoie doar să înlocuim HDD-ul cu un SSD și nu de un laptop nou. 

Categoriile mari de laptopuri sunt: laptopuri pentru filme și acasă, laptopuri de gaming, laptopuri de editare foto/video, ultraportabile sau laptopuri business. Studenții sunt un grup aparte de consumatori și in funcție de nevoile punctuale vor alege un notebook din una dintre aceste categorii. 

De reținut este că cele mai puternice laptopuri sunt cele pentru gaming și laptopurile pentru editare video sau foto. Acestea dispun de regulă de cele mai rapide procesoare, plăci video de ultimă generație, SSD-uri rapide și sisteme de răcire perfecționate. 

Totodata e bine de știut că foarte puține laptopuri mai vin cu unitate optică. Pentru ca în ziua de astăzi sistemele de operare se pot instala de pe stick și foarte puțini oameni mai folosesc CD/DVD-uri aceste unități au început să dispară din multe categorii de laptopuri de top. Dacă însă lucrați în învățământ sau în domenii care implică interacțiunea cu unități de stocare de tip CD sau DVD vă recomand să alegeți cu atenție un model de laptop cu un astfel de sistem. 

laptop-ultraportabil

3. Diagonala și display-ul unui laptop bun

Legătura dintre diagonală și rezoluție este una destul de importantă. In cazul diagonalei, cu cât aceasta va fi mai mică cu atât și laptopul în sine va fi mai mic. Acest lucru este important in cazul unui ultraportabil doar nu v-as recomanda să cumpărați un laptop mai mic de 14 inch fară să îl testați mai întâi. Persoanele cu anumite probleme de vedere pot avea mari dificultăți să urmărească informațiile pe un display mic, chiar dacă setăm iconițele și textul la 125%.

Cu cât rezoluția este mai mare cu atât laptopul va putea afișa mai multă informație pe ecran. Spațiul de lucru va fi mult mai mare, lucru care va ajuta la productivitate. Totuși o rezoluție foarte mare implica un text foarte mic, așa că de multe ori vom fi nevoiți să mărim fonturile si iconițele din windows la 125% sau 150% pentru o mai bună acuitate vizuală.

Multe laptopuri bune în ziua de astăzi oferă display uri full HD (FHD) ceea ce reprezintă o rezoluție de 1920×1080 pixeli. Variantele de laptopuri ieftine pot uneori să vină cu rezoluții mai mici, fapt care însă nu va fi sesizabil în activități de tip web browsing, facebook, Youtube etc. 

Modele cu display-uri de tip IPS oferă de regula o calitate a imaginii și o luminozitate superioare variantelor mai vechi de tip TN. Totodata trebuie avut în vedere stratul de peste display. Acesta poate fi de tip glossy – care reflectă lumina soarelui si care e mai puțin lizibil afară sau de tip mat, care nu reflectă lumina și oferă lizibilitate sporită în orice condiții.

procesor

4. Procesorul: laptop de top sau din categoria entry level?

Procesorul este creierul oricărui computer, prin urmare una dintre cele mai importante componente din întreg sub-ansamblu. Acesta ar trebui să fie următorul criteriu după ce stabilim un buget și ne fixam o categorie de laptop care ne interesează. 

Majoritatea laptopurilor folosesc procesoare eficiente energetic din clasa U, indiferent că vorbim de core i3, i5 sau i7. Totuși trebuie menționat faptul ca un procesor core i3 este ideal pentru acasă și la birou dacă ne confruntăm cu taskuri nu foarte solicitante. Procesoarele core i5 sunt cele mai versatile si oferă cel mai bun raport preț calitate. Acestea sunt net superioare modelelor i3 și vor realiza cu brio majoritatea taskurilor la care sunt supuse. Seria i7 este cea mai performantă și aici vom întâlni procesoare capabile să realizeze taskuri foarte complexe. 

Dacă avem nevoie doar de un laptop pentru browsing pe internet, rețele de socializare, uitat la filme și video pe youtube atunci nu vă recomand ceva mai puternic de un i3. Efectiv nu are sens să cumpărați un model cu procesor mai puternic. Mai degrabă v-aș recomanda să va orientați către un laptop cu SSD în loc de HDD și poate cu mai multă memorie RAM. Diferența dintre cel mai bun notebook și un laptop relativ ieftin este infimă când vine vorba de astfel de activități.

Desigur există și procesoare de laptop din familia AMD Ryzen care sunt comparabile ca și performanțe – în funcție de model si versiune – cu cele intel core i3 si i5. 

Dacă sunteți interesat de cele mai puternice procesoare pe care le puteți găsi într-un laptop bun, atunci va trebui să căutați modele cu litera H la final. De obicei avem 8300H sau 8750H ca și variante principale iar acestea le găsiți de regulă in categoria laptopurilor de gaming. 

Un ultim lucru pe care trebuie să îl aveți in vedere este generația procesorului. La momentul scrierii acestui articol, seria 8 de la intel este ultima generație și cea mai performanta. Aceasta generație reprezintă prima cifră din numărul de cod al procesorului. Prin urmare un procesor 8250U este din generația a 8-a iar unul 7200U din generația a 7-a. Diferențele de performanță între generații pot fi chiar și de 25% prin urmare este important sa alegeți o versiune cât mai nouă. Singura modalitate în care puteți face acest lucru este să cautați informații detaliate pe google despre modelul de procesor care vă interesează. 

5. Memoria RAM: mai multă memorie înseamnă automat un laptop mai bun?

Memoria RAM este o altă componentă importantă a oricărui notebook. Cel mai bun laptop în 2021 ar trebui să aibă cel puțin 8GB de RAM pentru o experiență optimă în majoritatea programelor. 

4GB RAM sunt cam la limita inferioară în ziua de astăzi, și un astfel de sistem se va uza moral în următorii ani dacă nu oferă un slot pentru upgrade. De obicei în specificațiile unui laptop veți găsi numărul de sloturi de RAM disponibile și dacă sunt ambele ocupate. Multi producători de laptopuri oferă acces ușor la memoria RAM iar în unele cazuri schimbarea modulelor nu afectează garanția produsului.

Laptopurile ultraperformante vin cu 16 GB de RAM poziționați in sistem dual channel. Asta înseamnă că în fiecare dintre cele doua sloturi este câte o plăcuță identică de 8GB. 

Trebuie avut in vedere totuși că în cazul anumitor modele de laptopuri ultraportabile – gen Macbook de la Apple – memoria ram este sudată pe placa de bază. În acest caz upgrade-urile viitoare nu sunt posibile și sunteți limitați la cantitatea de memorie cu care ați cumpărat produsul. 

componente

6. Unitatea de stocare la laptopurile bune

Deși nu la fel de importantă din punct de vedere al funcționalității ca și memoria RAM, unitatea de stocare poate uneori să reprezinte un upgrade mult mai ușor cuantificabil. Diferența dintre un laptop cu HDD de 5400rpm și unul cu SSD este de la cer la pământ în ceea ce privește fluiditatea și viteza de încărcare a sistemului de operare și a aplicațiilor.

De fapt, aș putea afirma fără să stau prea mult pe gânduri că, un upgrade de la HDD la SSD este mult mai evident și cu un impact mai mare în cazul unui laptop decât orice upgrade la procesor sau memoria RAM. 

Prin urmare v-aș recomanda ca în cazul unui compromis pentru a rămâne în buget, sa renunțați la un procesor mai puternic sau la mai mult ram in detrimentul unui SSD. Asta bineînțeles dacă nu veți putea upgrada ulterior HDD-ul cu un SSD fără să pierdeți garanția. Prețul unor astfel de produse a scăzut considerabil în ultimii ani iar plusul de performanță pe care îl oferă este incredibil. 

Un alt lucru care trebuie avut în vedere în cazul unui laptop ieftin este tipul de interfață pentru stocare. Laptopurile care vin cu un HDD de 5400/7200RPM sunt de obicei pe SATA, lucru care va permite upgrade-ul către un SSD tot pe SATA. Acesta însă – deși oferă viteze de pană la 5 ori mai mari decât un hard-disk obișnuit – nu se compară cu noua tehnologie M2 NVME. 

Dar si in cazul slotului M2 există două variante. Sunt SSD-uri pe slot M2 clasic și laptopuri cu slot M2 clasic, dar care nu au alt avantaj decât mărimea unității de stocare și modul său de alimentare. Un SSD pe M2 este asemănător unui modul de memorie RAM și nu necesită alimentare separata. 

Cuvantul magic pe care îl cautăm in cazul sloturilor si a SSD-ului de tip M2 este NVME. Această interfață este de tip PCI express și oferă viteze de scriere și citire uluitoare. Dacă în cazul unul HDD clasic avem viteze de citire/scriere de 120/60MB/s, iar în cazul unui SSD pe sata sau M2 de 450/200 MB/s – în cazului un NVME vitezele sunt de 3500/2500 MB/S. Datorită acestui fapt laptopurile cu SSD NvME se mișcă extrem de rapid și fluid in orice aplicație. Dacă este sa vorbim despre cel mai bun laptop în 2021 atunci cu siguranță ne referim la un model cu unitate de stocare pe NVMe. 

Unele site-uri precizează dacă unitatea de stocare este de tip NvME sau dacă laptopul respectiv vine și cu un slot de tip M2. Majoritatea laptopurilor de gaming au un slot SATA pentru hard-disk normal (de obicei de 1 TB – folosit ca stocare pentru jocuri) și un slot de tip M2 pentru un SSD mai rapid destinat sistemului de operare. 

Bine, diferența intre cel mai bun SSD NVMe și unul normal de 2.5 inch nu va fi atât de evidentă in aplicații de zi cu zi, timpii de încărcare fiind doar cu câteva secunde mai mici. Această diferență este însă foarte evidentă în comparație cu un hard-disk normal sau atunci când lucrați cu fișiere mari. Dacă e să ne gândim – la astfel de viteze – puteți copia echivalentul unui DVD în doar 2 secunde de pe o partiție pe alta. 

7. Placa video

Atât timp cât nu sunteți în căutarea unui laptop de gaming – caz în care placa video este extrem de importantă – necesitatea unui chipset video dedicat diferă de la caz la caz. Toate procesoarele intel de ultimă generație (fie că vorbim despre core i3, i5 sau i7) vin cu o placă video integrată care se descurcă onorabil in task-uri de zi cu zi. Pe acest tip de placă veți putea vedea fara probleme filme la rezoluție maxima, să răsfoiți pagini pe internet, să va uitați la videouri și chiar să jucați unele jocuri 2D fără cerințe prea mari. 

Deci dacă nu vă gandiți la gaming, editare video, machine learning / rețele neuronale, emulatoare, grafica 2D/3D sau softuri de proiectare de tip CAD – nu prea există multe motive să achiziționați un laptop cu placă video dedicată. Placa video integrată va spori autonomia bateriei și va ajuta mult la menținerea unor temperaturi exterioare care să nu deranjeze.

Dacă însă aveți nevoie de un chipset grafic dedicat v-aș recomanda cel puțin un GForce MX150 pentru cele mai puțin solicitante aplicații și un GForce GTX 1050TI / 1060 dacă dispuneți de un buget pentru un laptop mid-range.

Modelele de top pentru gaming vin cu plăci video mult mai puternice de genul GTX 1070 / GTX 1080 sau chiar modele mai noi din seria RTX 2060 / 2070 sau chiar 2080. Prin urmare cel mai bun laptop de gaming pe care îl puteți achiziționa în 2021 vine la pachet cu o placa RTX 2080. 

Pentru modelare 3D și proiectare de tip CAD v-aș recomanda mai degrabă un notebook cu placă video de tip nVidia Quadro. În această categorie nu veți găsi cu siguranță cele mai bune laptopuri ieftine, însă performanțele sunt pe măsură.

laptop-gaming

8 Bateria: ultimul criteriu pentru a alege cel mai bun laptop pentru nevoile noastre

Laptopurile sunt în general construite pentru a fi portabile, prin urmare orice model alegeți veți avea cel puțin o autonomie de 3 ore. Totuși cele mai bune laptopuri de pe piață oferă autonomie între 8 și 12 ore, în funcție de model.

Totuși dintre toate categoriile de laptopuri, ultrabook-urile oferă cea mai bună autonomie. Aceste dispozitive au fost special create pentru oamenii care duc o viață foarte activă și care sunt mereu pe drumuri. Tot aici putem încadra și laptopurile pentru studenți și unele versiuni de laptop business. 

Autonomia bateriei este însă influențată de mai mulți factori. Procesorul și placa video sunt principalii consumatori ai unui laptop. Cu cât il vom folosi mai intens și cu taskuri mai complexe cu atât autonomia va fi mai mică. Același laptop poate ține 2h pe baterie atunci când randam un video 4K sau jucăm un joc 3D și 5 ore atunci când pur simplu răsfoim pagini pe internet. 

Display-ul este un alt mare consumator al bateriei. O luminozitate sporită va afecta în mod direct autonomia în timp ce o luminozitate scăzută la jumătate va oferi un plus de cel puțin 25% baterie. 

Tot nu vă puteți hotărî care este cel mai bun laptop pentru dumneavoastră?

Dacă ați citit toate informațiile și încă sunteți nehotărât care ar fi cel mai bun laptop pentru dumneavoastră, atunci vă aștept întrebările în secțiunea de comentarii. În funcție de buget și necesități voi încerca sa fac o recomandare cât mai oportună, așa că nu ezitați să mă contactați. 

6 thoughts on “Cum alegeți cel mai bun laptop în 2021? Ghid de notebookuri

  1. Gabriela Reply

    Buna, as dori sa achizitionez un laptop pentru editarea foto (42 MB) si vizionarea filmarilor in 4k, nu editarea.
    Suma intre 4000-4500 lei, procesor i7, rezolutie f. buna.
    Ok, sunt “varza” la acest capitol, de fapt stiu doar pentru ce imi trebuie.

    • Catalin Post authorReply

      Salut,

      Pentru editare foto ai nevoie în primul rând de un laptop al cărui monitor sa acopere cel puțin 100% din gama de culori sRGB pentru o acuitate vizuală cât mai fidelă. Din păcate singurul mod în care poți să afli acest lucru este să copiezi denumirea produsului și să cauți pe google împreuna cu “sRGB”, încercând să intuiești din diversele articole și site-uri cu specificații cam cât de mult s-ar apropia. Apoi ai nevoie de un procesor i7, minim 8GB de RAM și o placă video dedicată de genul MX250 (depinde și cât de avansată este editarea; pentru chestii mai simpliste se poate și pe placa integrată).
      Iți pot recomanda un ultrabook de genul ZenBook 14 UX431FL (acesta are 100% sRGB și placă video dedicată doar că procesorul e de generație puțin mai veche – totuși merită luat în calcul).

  2. Gabi. Reply

    Salut.
    O rugaminte am, daca ma poti ajuta cu un sfat. Am nevoie de un laptop 2 in 1, cu ecran touch si pen. Fac cursuri online si vreau sa pot scrie si desena direct pe ecran, pe diferite poze, pentru a putea exemplifica mai bine ce vreau sa arat in cursul respectiv. Acum fac asta desenand pe hartie, dar in primul rand ar fi mai profi pe un ecran si am respectivele poze stocate acolo si le editez direct.
    In al doilea rand vreau sa si editez filmarile cu laptopul. Filmele sunt fullhd si vreau sa folosesc softul DaVinci Resolve. Nu fac asta foarte des, sa zicem o data pe luna, si viteza de randare/comprimare nu e nevoie sa fie prea mare, nu am deadlineuri. Am studiat cat de cat si am inteles ca imi trebuie placa video dedicata. Ce nu stiu este daca imi sunt suficienti 8GB de RAM si procesor I5 sau mai mult de atat. Nu imi dau seama daca ma pot incadra in 6000 lei.
    Multumesc mult pentru raspuns.

    • Catalin Post authorReply

      Salut,
      Nu ai nevoie neapărat de o placa video dedicata pentru a putea randa cate un video ocazional. Poti randa video-uri și pe un laptop de 6-7 ani, ideea e ca va dura mai mult. Iti sunt suficienți 8GB de RAM alături de un procesor i5 (te poți orienta chiar și spre un AMD Ryzen). Atât timp cat atunci când randeaza ii oferi răcirea de care are nevoie (îl ții pe birou și nu pe pat sau in poala) nu ar trebui sa ai nicio problema.
      Mai complicat mi se pare sa găsești soft-ul in care sa poți face ce iți dorești tu cu notițele.
      Părerea mea e ca te cam complici pentru ceva ce nu mi se pare atât de util: si anume sa poți desena direct pe ecran. Ai putea sa ramai la desenele de mana pe care sa le scanezi cu telefonul și sa le inserezi in document . Astfel vei reuși sa economisești ~3000RON (iți iei doar un ultra portabil bun de genul Matebook D14). Gândește bine dacă chiar ai nevoie de acest feature.

  3. Bogdan Reply

    La un buget de 3500-3700 lei pentru classroom de zi cu zi. Ma gandeam la un intel 5 sau rayzen5. Ce imi recomandati: asus, acer, hp sau dell.

    • Catalin Post authorReply

      Salut,
      in bugetul respectiv as merge pe un Huawei D14 cu Ryzen. Are si windows preinstalat, este usor, este din aluminiu si are autonomie decenta.
      Apoi m-as uita la un Acer Swift 3 tot cu Ryzen.
      Apoi Dell, Asus, Hp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.