Hard diskuri de laptop – ce alegem pentru performanță și viteză

hard-disk-laptop

Toate componentele interne ale unui notebook sunt construite pentru o cât mai bună eficiență energetică. Acest lucru înseamnă că vor consuma mai puțin dar vor sacrifica din performanțe în comparație cu un model asemănător de tip desktop. Însă de departe cel mai mare impact asupra experienței utilizatorului o are unitatea de stocare. Prin urmare vă voi prezenta principalele tipuri de hard diskuri de laptop și vă voi explica ce să alegem pentru un maxim de viteză.

Ce trebuie să știți este că atunci când vorbim despre un laptop mai vechi – să spunem unul de 5 sau 7 ani – cel mai eficient upgrade pe care îl puteți face este să investiți într-un SSD. Indiferent dacă înlocuiți procesorul cu cel mai puternic model posibil pentru acel socket sau dacă dublați cantitatea de memorie RAM – nimic nu va avea un impact mai vizibil asupra performanței ca schimbarea unității de stocare.

HDD-ul sau Hard Diskurile cu platane

Hard diskurile cu platane au fost pentru mult timp singura opțiune pentru laptopuri și computere de tip desktop. Acestea sunt disponibile și în ziua de astăzi fiind folosite în multe notebookuri ieftine sau de tip mid-range.

hdd-laptop-5400rpm

HDD-urile sunt de două tipuri: cu 5400rpm și cu 7200rpm. Numărul rotațiilor pe minut sunt direct proporționale cu viteza, însă invers proporționale cu puterea consumată și căldura degajată. Prin urmare un hard disk de 7200rpm va fi mai rapid ca unul de 5400rpm însă nu va fi la fel de eficient energetic și va contribui la creșterea temperaturii interioare a laptopului.

Un HDD de 5400rpm modern va oferi viteze de citire și scriere în jurul valorii de 100MB/s.

Un HDD de 7200rpm modern va oferi viteze de citire și scriere de 130 / 120MB/s.

Stocare de tip eMMC

Cele mai ieftine laptopuri de pe piață vin cu unități de stocare de tip eMMC. Acestea variază între 32GB și 64GB și atuurile principale sunt dimensiunea și eficiența energetică. Veți găsi aceste modele de tip embedded Multi-Media Controller in notebook-uri foarte mici (10 – 13 inch) și sunt – de regulă – mai rapide decât hard-diskurile normale.

emmc-laptop

În funcție de model și producător un eMMC poate avea viteze de la 120MB/S și până la 300MB/s. Singurul lor dezavantaj fiind capacitatea foarte mică de stocare a datelor.

Laptop cu SSD pe SATA

Un SSD pentru laptop are aceleași dimensiuni ca un HDD normal de 2.5inch, doar că nu are componente mecanice la interior. Acesta funcționează asemănător cu un stick USB doar că vitezele de scriere și citire sunt mult mai mari.

ssd-laptop

Un SSD ieftin poate oferi viteze în jurul valorii de 300MB/s citire și 200MB/s scriere. Un model de top conectat la o interfață SATA 3 (interfața depinde de vechimea modelului de laptop) poate ajunge și la viteze de 500MB/s citire și 300MB/s scriere.

Prin urmare putem observa deja cum vitezele de citire și scriere sunt de la 3 la 5 ori mai mari decât în cazul unui HDD obișnuit. Timpii de acces sunt și ei foarte mici, prin urmare totul – de la sistemul de operare la programe – se va încărca mult mai rapid pe un laptop cu SSD.

Problema SSD-urilor este prețul foarte mare pentru capacități de stocare mai mari, cele mai accesibile modele fiind de 128GB si 256GB.

Laptop cu SSD de tip M2 SATA

Interfața M2 reprezintă un alt mod de a conecta unitatea de stocare la laptop și alte dimensiuni pentru aceste unități de stocare. Un SSD pe M2 este mult mai mic și nici nu necesită alimentare separată. Un astfel de dispozitiv este asemănător unui modul de memorie RAM și are lungimea variabilă.

m2-sata

Ca și viteze de lucru acestea sunt la fel cu cele oferite de un SSD pe SATA 3, prin urmare vorbim de viteze de citire de aproximativ 500MB/s și viteze de scriere de aproximativ 300MB/s.

Multe laptopuri moderne vin cu un slot de top M2 pe lângă cel standard, doar că există și un alt tip de interfață M2 mult mai rapidă numită NVMe. Prin urmare atunci când vă uitați după un laptop de gaming accesibil, luați în considerare tipul de slot M2.

Laptop cu M2 de tip NVMe

NVMe sau Non-Volatile Memory Express este un tip de interfață M2 care se conectează pe PCI Express în loc de SATA. Acest lucru îi oferă viteze extrem de mari și performanțe greu de imaginat.

m2-nvme

Un SSD de tip NVMe de tip entry level poate ajunge la viteze de citire de 1500MB/s si de scriere de 700MB/s, lucru care este deja de 15 si 7 ori mai rapid ca un HDD normal.

UN SSD de tip NVMe de top poate ajunge la viteze de 3500MB/s citire și 3000MB/s scriere, aceste viteze fiind limitate numai de tipul de chipuri și memorii folosite. Putem deci spune fără dubii ca acestea sunt cele mai rapide SSD-uri de pe piață.

Multe laptopuri bune de editare video folosesc astfel de unități de stocare care permit copierea unui DVD de pe o partiție pe alta în doar 2 secunde.

Ce tip de stocare să aleg?

Chiar dacă vitezele de citire și scriere sunt foarte mari în cazul unui SSD NVMe, acest lucru nu se va simți foarte tare în utilizarea zilnică. Prin urmare vă recomand să vă orientați spre un laptop cu SSD și să alegeți o variantă cu NVMe doar dacă vă permite bugetul.

Totuși diferențele de performanță dintre un HDD normal și un SSD depășesc cu mult prețul, prin urmare aș evita un laptop cu HDD de 5400 sau 7200 cu orice scop. Acestea sunt utile numai în cazul în care aveți nevoie de capacitate mare de stocare și nu vă permiteți și un HDD extern.

In cazul laptopurilor de top, majoritatea modelelor oferă un SSD NVMe pentru sistemul de operare și un HDD de 1TB pentru stocare. Acesta mi se pare cel mai bun compromis între viteză și spatiu pe hard disk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.