De multi ori parametrii camerelor foto de pe smartphone nu oferă foarte multe detalii despre performanțele din viața reală a acestor dispozitive. Însă chiar și așa, este bine să le înțelegem semnificația pentru a ști ce așteptări să avem.
Cu toții am citit despre numărul de Megapixeli, diafragmă, mărimea și tipul senzorului (wide, ultrawide, telephoto etc) dar ce înseamnă toate aceste lucruri mai exact? Ei bine, voi încerca să explic cât pot de bine majoritatea acestor parametri și să vă ajut să alegeți telefonul cu cea mai bună cameră pentru dumneavoastră.
Care sunt principalii parametri ai unei camere foto de pe smartphone
Orice cameră foto de pe smartphone este definită de 4 parametri principali: tipul senzorului, mărimea acestuia, numărul de megapixeli și diafragma.
Tipul senzorului
Tipul senzorului definește un aspect foarte important al camerei foto de pe smartphone. De cele mai multe ori – și în special atunci când este vorba de o singură cameră – avem de-a face cu un senzor Wide. Un senzor Wide este acela care cuprinde un unghi vizual cât mai mare atunci când se face o fotografie. Asta înseamnă că dacă vă aflați cam la 3-4m de subiect, veți putea cuprinde în poza majoritatea clădirilor sau altor elemente din jurul sau spatele acestuia.
Majoritatea smartphone-urilor folosesc un senzor Wide pentru că acesta este cel mai versatil în majoritatea situațiilor. Este perfect pentru poze de grup, amintiri din vacanțe, peisaje și diverse alte compoziții.

Un senzor Ultrawide este asemănător cu cel de tip Wide, doar că poate surprinde un unghi vizual și mai mare, și prin urmare mai mult din jurul subiectului. Acest senzor poate oferi o perspectivă nouă, mult mai interesantă însă are și un punct slab: distorsionează destul de mult spre margini.
Un alt tip de senzor folosit tot mai des în industria smarphone-urilor este cel Telephoto. Un senzor telephoto nu este altceva decât o cameră cu zoom optic. Cu acest tip de senzor veți putea “apropia” imaginea de cameră de 2 ori, 3 ori sau chiar 5 ori. Este opusul senzorului Wide, aici unghiul vizual fiind mult mai mic. Nu veți surprinde prea mult din jurul subiectului, însă îl veți putea apropia destul de mult.
De obicei producătorii combină zoom-ul optic cu cel digital și pot ajunge la un zoom hibrid de până la 50X, precum la Huawei P30 Pro. Acesta este și unul dintre cele mai bune telefoane de pe piață.
Senzorul de adâncime sau ToF (time of flight) este un alt tip de senzor utilizat la smarphone-uri. Acesta nu face altceva decât să delimiteze subiectul de fundal în cazul pozelor portret. Efectul este unul foarte plăcut vizual și aduce mult cu fotografiile realizate cu un aparat de tip DSLR sau Mirrorless. De notat este că unii producători (gen Google și seria de telefoane Pixel) pot calcula adâncimea printr-un algoritm software, nefiind necesar un al doilea senzor doar pentru pozele de tip portret.
Ultimul tip de senzor este și cel mai puțin folosit momentan, însă sunt de părere că acest lucru se va schimba pe viitor. Este vorba despre senzorul Macro, care este special conceput pentru a face poze de la foarte mică distanță și acționează ca o lupă. Gândiți-vă la flori, insecte, frunze și orice alt element asemănător, care ar arăta bine într-o fotografie mărită.

Un lucru pe care e bine să îl știți este că producătorii de smartphone-uri folosesc de multe ori combinații de 2, 3 sau chiar 4 senzori pentru a oferi o experiență cât mai complexă. În acest fel veți putea face fotografii ultrawide sau cu zoom optic 5X folosind același telefon.
Pentru a afla tipul de senzor folosit pe un anumit model de smartphone, vă recomand GSMArena. Aici veți găsi și informații despre toți ceilalți parametri ai camerei foto, cât și specificații generale despre procesor, capacitatea de stocare sau baterie.
Mărimea senzorului
Mărimea senzorului este o noțiune destul de abstractă pentru multi dintre utilizatori, însă se referă la dimensiunile fizice ale acestuia. Acesta se măsoară în unități de genul 1/2.55″, 1/2″ etc și cu cât numitorul este mai mic, cu atât senzorul este mai mare.

Cu cât senzorul este mai mare, cu atât va primi mai multă lumină și va putea realiza fotografii mai detaliate. Totodată cu cât un senzor este mai mare cu atât va fi capabil de mai multi Megapixeli.
Numărul de Megapixeli
Numărul de Megapixeli reprezintă rezoluția maximă a fotografiilor făcute cu camera de smartphone. Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât senzorul este capabil să surprindă mai multe detalii. Acest lucru este mai important în momentul în care doriți sa printați fotografiile pe hârtie. Un număr mai mare de Megapixeli înseamnă un format mai mare pe care să le puteți printa. Ca idee, cu un senzor de 12MP puteți printa fotografii în format A4 la calitate maximă. Cu 24MP puteți ajunge până la A3 sau chiar mai mare.
Totuși numărul de Megapixeli nu reprezintă un indicator real al calității fotografiilor făcute de un telefon. Multe dispozitive cu 12MP au camere mult mai performante decât smartphone-uri cu peste 40MP.
Diafragma
Diafragma este o altă noțiune destul de abstractă pentru utilizatorii fără experiență în fotografie. Ea reprezintă deschiderea maximă a lentilei, și prin urmare poate fi considerată o unitate de măsura pentru lumina care ajunge pe senzor. Cu cât diafragma este mai deschisă, cu atât telefonul va reuși să realizeze fotografii bune în condiții de lumină mai slabă.

Diafragma se notează cu f și o veți găsi la specificații urmată de un număr. De exemplu f/1.7, f/2.2, f/2.0 etc. Cu cât numărul este mai mic, cu atât diafragma se poate deschide mai tare și prin urmare poate realiza fotografii cu o cantitate mai mică de lumină. Deschiderea diafragmei este totodată responsabilă de efectul de adâncime în fotografiile în care aveți subiectul în prim plan. De exemplu, dacă realizați aceeași fotografie cu subiectul în prim plan cu un telefon cu diafragma f/2.0 și unul cu f/1.7, cea din urmă va avea fundalul mai estompat și subiectul mai bine scos în evidență.
Campion la capitolul diafragmă este momentan Samsung Galaxy S10 Plus. Acesta este și singurul smartphone cu diafragmă variabilă, care poate trece de la f/1.5 în condiții de lumină slabă la f/2.4 în condiții de lumină foarte puternică.