De ce să îți cumperi un Macbook? Câteva păreri despre laptopurile Apple.

cumperi-macbook

De ce să îți cumperi un Macbook la care prețul sare de 6000RON chiar și pentru cele mai accesibile modele, când există atât de multe laptopuri ieftine și bune pe piață la momentul actual? Ei bine, răspunsul la această întrebare nu este în mod categoric unul simplu, însă voi încerca să va expun câteva păreri despre laptopurile Apple.

Firma Apple a fost mereu asociată cu o calitate a execuției de excepție și o experiență software de top. Acest lucru este valabil și în cazul laptopurilor sale, considerate de foarte mulți ca fiind dispozitive din categoria premium. Atunci când cumperi un Macbook ai garanția unui produs de calitate, pe care te poți baza cu ușurință ani de-a rândul.

Începând cu materialele folosite și sistemul de operare și terminând cu serviciile de garanție și post-garanție, totul este absolut ireproșabil în cazul laptopurilor Apple. Acest lucru a contribuit la o oarecare notorietate a acestor produse și la noi în țară unde din ce în ce mai mulți utilizatori fac tranziția de la familiarele laptopuri cu Windows la dispozitive precum Macbook Air sau Macbook Pro.

De ce sunt Macbook-urile atât de scumpe?

Nu există un răspuns simplu la întrebarea “De ce sunt Macbookurile atât de scumpe?”, însă trebuie să analizăm toți factorii pentru a avea o perspectivă cât mai obiectivă.

În primul rând este un produs Apple, iar acea siglă valorează foarte mult. Tocmai sigla reprezintă garanția calității și a performanței pe termen mediu și lung și este totodată un simbol al statutului social. Nu oricine își permite un astfel de dispozitiv, prin urmare clienții laptopurilor Apple fac pare dintr-un club oarecum exclusivist.

În al doilea rând calitatea execuției și materialele folosite sunt de top. Apple sunt printre singurii care produc laptopuri cu șasiu de tip unibody din aluminiu, foarte rezistente la șocuri mecanice și foarte durabile în timp. Display-urile sunt de asemenea foarte calitative, cu luminozitate sporită, culori calibrate și rezoluții de tip Retina.

În al treilea rând, atunci când cumperi un Macbook știi că vine cu sistemul de operare preinstalat. Prețul MacOS-ului este inclus în prețul de achiziție iar acest sistem este unul mult mai stabil, fluid și mai fiabil decât orice versiune de Windows 10. Acest sistem de operare primește update-uri frecvente iar ultimele versiuni sunt compatibile chiar și cu variante mai vechi ale dispozitivelor. De exemplu macOS Mojave se poate instala pe majoritatea Macbook-urilor lansate din 2012 până în prezent.

macbook-pro

În al patrulea rând este vorba de siguranță și securitatea datelor. Toate modelele Macbook au un sistem integrat de back-up al datelor care funcționează impecabil. Folosind un astfel de dispozitiv aveți mereu siguranța că nu pierdeți niciun proiect la care lucrați, iar browsingul pe Internet se poate realiza chiar și fără o soluție antivirus dedicată. Totodată în cazul în care pierdeți dispozitivul sau vă este furat, programele incluse de tipul FileVault și Find My Mac vor adăuga un plus de securitate.

În al cincilea rând vorbim despre servicii de garanție și post garanție. Dacă în cazul multor altor branduri service-ul este asigurat de diverse firme specializate și licențiate, în cazul produselor Apple garanția este asigurată de compania producătoare și este un serviciu de calitate recunoscut la nivel mondial. Există centre de service în câteva orașe mari cât și magazine Apple unde poți lăsa produsul în cazul unei defecțiuni. Majoritatea reparațiilor nu durează mai mult de câteva zile, iar pentru unele lucrări de mentenanță post-garanție veți găsi de multe ori promoții.

Acum desigur există mulți utilizatori pentru care aceste motive nu sunt suficiente pentru a justifica un preț de peste 6000RON și probabil că au dreptate. Însă un Macbook este de obicei văzut ca o investiție și este achiziționat de persoane care intenționează să îl folosească la diverse activități generatoare de venituri. Puțini utilizatori își achiziționează un laptop Apple doar pentru a se uita la filme sau pentru a răsfoi pagini pe internet. Aceste dispozitive sunt orientate spre productivitate, ultra-portabilitate și multi-tasking în principal și nu sunt doar niște mofturi pentru elevii sau studenții cu bani.

Când merită să îți cumperi un Macbook?

Există mulți oameni care afirmă ca un Macbook este cel mai bun laptop pe care îl poți cumpăra, însă lucrurile nu stau chiar așa. Multe notebook-uri Apple sunt considerate vârfuri de gamă pe anumite nișe, însă acest lucru nu este valabil pentru toți utilizatorii.

După cum am menționat și mai sus, merită să îți cumperi un Macbook atunci când îl privești ca pe o investiție. Acesta nu este altceva decât o unealtă foarte performantă care îți va ușura munca și te va ajuta să realizezi mai multe într-un timp mai scurt. Este genul de dispozitiv ușor de transportat, cu o durată de viață a bateriei peste medie și cu foarte multă performanță sub șasiul subțire din aluminiu.

Macbook-urile Pro sunt considerate laptopuri de editare video și foto foarte performante. Totuși aici nu vorbim de versiunile de bază ci mai mult de variantele de 15 inch cu procesoare foarte puternice și SSD-uri rapide și de capacitate mai mare. Doar pe macOS puteți achiziționa Final Cut Pro X, un soft de edit video optimizat pentru Macbook și care este de multe ori mai rapid decât Adobe Premiere. Foarte mulți Youtuberi de afară folosesc Final Cut Pro, iar trendul pare să se extindă și la noi în țară.

macbook-programare

Programatorii reprezintă o altă nișă de utilizatori de Macbook Pro. Sistemul de operare macOS este bazat pe Unix/BDS și împărtășește anumite elemente de bază cu multe versiuni de Linux. Consola de pe Mac-uri este prin urmare familiară iar dezvoltatorii de aplicații nu pot folosi alt sistem de operare atunci când lucrează la programele pentru iOS sau macOS. Totodată pot fi rulate versiuni de Windows în mașini virtuale în cazul în care lucrați la aplicații pentru acest sistem de operare.

Variantele cele mai accesibile de Macbook Pro 13 inch sau chiar Macbook Air pot fi folosite cu succes ca și laptopuri pentru studenți. Acestea sunt ușoare, încap într-un rucsac și au o autonomie excelentă. Sunt ideale pentru a lua notițe, pentru a lucra la proiecte și pentru relaxare în timpul liber. Totuși dacă sunteți pasionat de gaming trebuie să știți ca Macbookurile nu sunt notebook-uri de gaming. Nu veți putea rula în condiții optime nici titluri elementare precum Minecraft, deci v-aș recomanda să va orientați către alt brand dacă aveți astfel de gânduri sau așteptări.

Fiind în esență laptopuri ultra portabile performante, multe Macbook-uri sunt folosite și de oameni de afaceri în timpul întâlnirilor sau deplasărilor. De asemenea reprezintă o opțiune adoptată de freelanceri, bloggeri și diverși analiști pentru munca de zi cu zi. Un mare avantaj la aceste dispozitive îl reprezintă track-padul, care este mult mai performant și mai bine implementat decât la orice laptop cu Windows. Orice Macbook poate face folosirea mouse-ului inutilă, chiar și în activități complexe cum este editatul video.

Care sunt avantajele unui Macbook?

Cel mai mare avantaj al oricărui Macbook este sistemul de operare macOS. Acesta este optimizat pentru hardware-ul folosit de Apple și oferă o experiență mult mai fluidă, stabilă și consistentă chiar și pe versiuni mai vechi de procesoare.

MacOS vine la pachet cu multe aplicații de bază pentru productivitate și chiar pentru editare video la nivel amator. Veți găsi propriile versiuni de Word, Excel și Powerpoint, aplicație pentru vizualizat și editat fotografii, aplicație pentru e-books, client de e-mail, notițe, asistent virtual și chiar un progrămel pentru creat muzică. Totodată aplicațiile achiziționate separat pentru macOS sunt de multe ori mai bine optimizate decât variantele pentru Windows și oferă uneori o experiență mai plăcută.

Un Macbook se va integra perfect în ecosistemul Apple și va putea fi folosit la pachet cu orice model de iPhone, orice versiune de Air Pods, Apple Mouse, smartwatch Apple Watch, sau tabletă iPad. Veți putea primi și răspunde la mesaje iMessage pe laptop, veți putea prelua apeluri și veți putea continua proiectele pe care le-ați început pe telefon sau tabletă. Totodată veți avea acces la galeria foto, aplicațiile achiziționate și muzica din iTunes.

macbook-ecosistem

Autonomia bateriei este un alt aspect ce nu trebuie ignorat. Multe modele de Macbook Pro au o autonomie de 8 – 10 ore, iar Macbook Air poate ajunge chiar și la 12 – 13 ore cu o singură încărcare. Această autonomie are tendința de a rămâne constantă în timp, chiar și după 2 ani de utilizare zilnică.

Dimensiunile și greutatea sunt alte mari avantaje ale unui Macbook. Aceste laptopuri sunt foarte subțiri și totuși robuste, ușor de transportat și ușor de folosit.

Care sunt dezavantajele unui Macbook?

Atunci când cumperi un Macbook – și în special un dispozitiv din ultimele generații – există și anumite dezavantaje. Cel mai mare dezavantaj îl reprezintă lipsa porturilor standard. Multe modele de notebook-uri Apple vin cu doar 1, 2, 3 sau 4 porturi de tip USB-C (Thunderbolt 3) și nimic altceva. Asta înseamnă ca veți avea nevoie de adaptoare destul de costisitoare pentru un banal USB Stick normal, un card reader sau un mouse Wireless.

Un alt dezavantaj îl reprezintă tastatura. Aceasta a fost adaptată special pentru un șasiu atât de subțire iar compromisurile sunt pe măsură. De multe ori tastele de Macbook din ultimele generații abia se simt atunci când sunt apăsate iar acest lucru necesită timp de acomodare. Problema mai mare este că mulți utilizatori s-au plâns datorită defecțiunilor tastelor care au devenit din ce în ce mai frecvente. Desigur aceste defecțiuni sunt rezolvate gratuit de Apple, dar presupune ca laptopul să fie trimis și reparat la un centru și prin urmare indisponibil pentru un număr de zile.

Majoritatea Macbook-urilor nu oferă posibilități de upgrade. De multe ori memoria RAM este sudată pe placa de bază, la fel ca multe alte componente interne. SSD-ul este un alt element care nu poate fi înlocuit la multe modele recente de Macbook.

Macbook-urile se încălzesc destul de tare, iar faptul că sunt realizate din aluminu face uneori destul de dificil lucrul în poală. Datorită acestui fapt veți auzi destul de des ventilatoarele iar la putere maximă pot fi destul de zgomotoase.

Update: Mai 2020

Dacă v-ați dorit mereu un macbook nou însă ați amânat achiziția datorită problemelor cu tastatura de tip butterlfly pe care aceste modele le-au avut în ultimii ani, ei bine se pare că Apple a remediat defectele la modelele lansate recent.

Atât Macbook pro 16″ (da, compania a renunțat la modelul de 15 inch și a trecut la un model de 16 inch) cât și varianta Macbook Air 2020 (A2179) vin cu un nou model de tastatură care pare să fi rezolvat în sfârșit problemele predecesorilor săi.

Foarte probabil ca acest an să apară și un model updatat al celebrului Macbook 13-inch. Iar dacă este să ne uităm la ce a făcut Apple cu varianta de 15 inch, cu siguranță că va primi și acesta un upgrade la 14 inch alături de un nou șasiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.