Dacă v-ați întrebat mereu cum se face un site, care sunt avantajele și mai ales care sunt costurile, ei bine voi încerca să împărtășesc puțin din experiența mea în acest domeniu. Ceea ce trebuie să știți de la bun început este că ma voi referi la site-uri simple de tip blog care utilizează platforma WordPress și nu la magazine online sau alte lucruri complexe care necesită baze de date și update-uri zilnice.
Nu contează dacă vreți să scrieți despre experiențele voastre din diverse călătorii și/sau vacanțe, despre cele mai bune telefoane, despre laptopuri sau software sau despre tehnologie în general – cu temele și plugin-urile WordPress veți găsi ceva care să se preteze perfect la nevoile voastre.
Ce este WordPress și de ce toată lumea recomanda această platformă pentru crearea de site-uri
WordPress este un script sau o platforma special conceputa pentru creatorii de conținut scris sau fotografic iar marele său avantaj îl constituie popularitatea. Fiind folosit de sute de milioane de oameni la nivel global acesta a fost actualizat constant din punct de vedere al securității și al ușurinței de utilizare. Aici veți găsi sute de mii de teme și plug-in uri gratuite care vă vor ajuta să vă customizați site-ul personal în cel mai mic detaliu.
Plus că veți găsi atât pe internet cât și pe Youtube sute de tutoriale chiar și în limba română despre cum se instalează anumite teme sau plug-in uri, despre cum se configurează un blog în wordpress și multe alte sfaturi foarte utile.
Cum se face un site sau un blog – lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere
Un site are nevoie de două lucruri pentru a exista: un domeniu (sau o adresa de internet) și un server pe care să fie găzduit numit serviciu de hosting. Domeniul este numele site-ul pe care orice utilizator trebuie să îl tasteze în browser atunci când vrea să îl acceseze. Acesta trebuie să fie un nume care fie să rezoneze cu voi ca persoana (dacă vorbim despre un blog personal) fie cu domeniul în care doriți să scrieți articolele. Domeniul trebuie să fie unic (să nu existe deja o adresa cu acel nume pe internet) și să nu fie foarte similar cu alte adrese, lucru care ar duce la un eventual copyright infringement.

Deși există și unele variante gratuite genul WordPress Free, lucrul cel mai important de avut în vedere atunci când vă creați un site este numele blogului – care va deveni ca un fel de brand personal. E foarte greu sa creezi un brand sau un blog serios atunci când acesta este de tipul nume.wordpress.com. Totodată, fiind găzduit pe un server din afara României, este posibil ca multi utilizatori din țară să aibă unele probleme atunci când îl accesează deoarece traficul nu este optimizat local.
Personal vă recomand un domeniu .ro și un serviciu de hosting tot din Romania, pentru ca în acest fel veți fi siguri că nu există probleme de trafic îngreunat. Totodată un serviciu din România va oferi mult mai ușor suport în cazul în care întâmpinați probleme, iar acestea vor fi rezolvate foarte simplu.
De mult ori atunci când sunt întrebat de ce ai nevoie pentru a crea un site, realizez că oamenii in general nu se gândesc că acest lucru ar implica și anumite costuri. Și nu mă refer doar la aspectul financiar. De multe ori timpul este cel mai prețios lucru care se investește în crearea unui blog.
Dar din punct de vedere strict financiar trebuie să știți că există două costuri principale atunci când vă creați un site – aceleași costuri ca și principalele necesități: domeniul și serviciul de hosting. Ceea ce trebuie să aveți iar în vedere este că, datorită multor oferte existente pe piața la ora actuala, costul primului an de utilizare este de regula mult mai mic.
Prin urmare dacă în primul an aveți domeniu gratuit dacă achiziționați hosting-ul pe 12 luni, s-ar putea ca începând cu anul al doilea acest lucru sa nu mai fie valabil și să adauge costuri suplimentare. Luați în considerare și faptul că domeniul expiră dacă nu îl reînoți anual și nu mai există oferte “pe viață” ca în primii ani ai internetului românesc.
Nu as vrea să recomand un serviciu de hosting anume, însă prețurile sunt în general similare la ofertele pentru site-uri mici și/sau bloguri. Personal plătesc în jur de 270 de lei anual pentru acest site (210 pentru hosting și 60 pentru domeniu). Pentru a găsi un provider de hosting puteți căuta pe google: hosting, servicii hosting, hosting România. Majoritatea acestor site-uri vă vor ajuta și cu înregistrarea domeniului (pe care de multe ori îl puteți primi gratuit în primul an).
Care sunt pașii pentru a vă crea un site WordPress
Primul lucru pe care trebuie să îl faceți după ce ați comparat ofertele și ați căzut de acord asupra unui provider de hosting este să vă creați un cont pe siteul acelui provider. Vă recomand ca adresa de email folosită să fie una securizată deoarece aici veți primi toate detaliile legate de funcționalitatea viitorului vostru site.

După ce ați ales un nume de site .ro care să fie înregistrat și ați adăugat în coș serviciul de hosting preferat (pentru început vă recomand să vă limitați la un serviciu de maxim 10GB spațiu stocare și fără IP dedicat) va trebui să faceți plata aferentă acestui serviciu.
Un lucru important de avut în vedere este că multe astfel de servicii vă pot arăta variante de prețurile lunare, dar numai în cazul în care achiziționați serviciul de hosting pe 12 luni sau chiar mai mult. Vă recomand să verificați în momentul în care aveți factura proformă în față dacă aceasta include și înregistrarea domeniului iar serviciul de hosting este selectat pe perioada pe care v-o doriți.
Plata o puteți realiza fie prin virament bancar fie online cu cardul, iar în momentul în care aceasta a ajuns la provider veți primi un email de confirmare, alături de un email care conține toate datele viitorului vostru site. De reținut că la plata cu cardul toate aceste operațiuni au loc în maxim 10 minute.
Dacă ați ales plata cu cardul vă recomand să vă logați în contul creat pe site-ul de hosting și să verificați la secțiunea de servicii și plăți (sau orice echivalent) să nu existe o opțiune de reînnoire automată a acestor servicii. În cazul în care există v-aș recomanda să le dezactivați pentru a evita o eventuală reînnoire a serviciului în cazul în care nu mai doriți să continuați cu site-ul din diverse motive. Oricum toți providerii de hosting vă vor trimite un email sau vă vor atenționa telefonic în momentul în care mai sunt 30 de zile până la expirarea serviciului.
Un alt lucru important de luat în considerare: dacă site-ul este personal iar contul și plata au fost realizate de o persoana fizică, nimeni (cu excepția autorităților bineînțeles) nu va putea să afle detaliile privind deținătorul domeniului. Dacă în schimb domeniul a fost achiziționat pe pe firma (sau orice persoana juridică), atunci datele vor fi publice și valabile oricărei persoane folosește un serviciu gratuit de tip WHOIS pentru a afla deținătorul domeniului.
După ce ați primit emailul cu datele site-ului veți găsi un link către cPanel alături de un username și o parolă. Aceste date sunt probabil cele mai importante și oricine are acces la ele va putea să modifice toți parametrii serviciului de hosting și implicit al site-ului vostru. Prin urmare aveți mare grijă!
Accesând linkul către cPanel și folosind userul și parola veți putea accesa panul de control de unde se instalează WordPress. Trebuie doar să derulați pagina până veți găsi “Softaculous Apps Installer” și să dați click pe WordPress. Apoi veți da click pe “Install Now” și veți alege detaliile de instalare. Vă recomand sa alegeți un nume al site-ului (nu domeniul, ci un nume care să descrie cel mai bine viitoare activitate) și o scurta descriere. Detaliul cel mai important îl reprezintă însă userul și parola de la admin account. Acest cont va fi folosit pentru a gestiona site-ul vostru wordpress și orice are access la el va putea modifica sau șterge tot ceea ce postați.

Nu vă recomand să alegeți ca și username același lucru ca numele site-ului ci încercați să fiți cât mai creativi. Spun asta deoarece majoritatea hackerilor vor încerca să va acceseze site-ul folosit numele acestuia și anumite combinații de parole mai uzuale. De preferat ar fi să le păstrați pe cele generate de cPanel și să le notați undeva pentru a vă putea loga pe site după ce WordPress-ul a fost instalat.
În momentul în care instalarea a avut loc cu succes veți putea accesa site-ul dvs scriind numele domeniului in browser (de exemplu numedomeniu.ro) iar pentru a accesa meniul WordPress veți adăuga /wp-admin după domeniu ( de exemplu numedomeniu.ro/wp-admin). Aici vă veți loga cu username-ul și parola de mai sus și vă veți putea apuca de căutat teme și instalat plugin-uri. Un alt lucru pe care vi-l recomand este să nu postați articole cu ajutorul contului de admin ci să creați un alt cont separat pentru acest lucru. Numele acestui cont secundar poate fi chiar numele vostru sau un pseudonim.
Pentru mai multe detalii despre cum se configurează wordpress-ul puteți urmări un tutorial de genul celui de mai jos: