Cum să îți achiziționezi un PC pe componente – Ghid de configurații PC ieftine

configuratie-pc-pe-componente

Varianta achiziționării unui PC pe componente reprezintă cea mai simplă soluție pentru a beneficia de  configurații PC ieftine și bune. Numai în felul acesta utilizatorul are parte de maximum de versatilitate în alegerea pieselor și poate alege unde să investească mai mult sau ce compromisuri să facă pentru a se încadra in buget.

Dacă este să analizăm un PC pentru gaming de tip brand, vom vedea că totalul estimativ al prețurilor individuale ale componentelor este de multe ori mai mare decât piesele în sine achiziționate separat. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive, de la plăcile de bază concepute special pentru acele configurații la prețul sistemului de operare inclus. De multe ori însă diferența de preț reprezintă adaosul comercial practicat de brandul respectiv ca o garanție a calității.

Și cum nimic nu ne împiedică să ne construim o configurație PC similară, vă voi prezenta acest mic ghid al achiziționării unui computer pe componente. Veți afla tot ce trebuie să știți sau să luați în calcul atunci când vreți sa asamblați un PC acasă și care sunt alternativele.

Ce trebuie să avem în vedere atunci cand vrem să achiziționăm un PC pe componente

Atunci când achiziționam un sistem pe componente exista trei lucruri extrem de importante pe care trebuie să le avem în vedere. Primul este să știm exact de ce componente sau categorii de componente avem nevoie (I), al doilea este să găsim pe cineva care să asambleze configurația (II) iar al treilea îl reprezintă sistemul de operare ales (III).

I. Ce componente sunt necesare pentru o configurație PC

Pentru a rula în condiții optime și pentru a-și putea atinge scopul orice computer personal are nevoie de câteva componente vitale.

I.1. Ansamblul procesor – placă de bază

Dintre acestea, cel mai important este ansamblul procesor – placă de bază. Spun ansamblu deoarece de foarte multe ori aceste două componente PC sunt interdependente. Aici este momentul să vă decideți dacă mergeți pe o configurație PC cu procesor Intel sau AMD.

De regulă procesoarele AMD și plăcile de bază sunt puțin mai ieftine și reprezintă soluția perfectă atunci când vorbim despre un computer ieftin și bun.

procesor-socket

În același timp, dacă e sa ne orientăm spre o configurație de tip mid-range, trebuie să știți că – spre deosebire de Intel – nu toate procesoarele AMD vin cu chipset-uri video integrate pentru task-uri de bază. Acest lucru va genera un cost suplimentar care poate depăși diferența de preț dintre cele două ansambluri procesor – placă de bază.

Fiecare model de procesor sau familie de procesoare funcționează pe un anumit tip de socket. Socketul reprezintă soclul fizic prin care procesorul se conectează la placa de bază. Acest socket este interdependent de o caracteristică a plăcii de bază numita Chipset (un fel de mic procesor al plăcii de bază). Aici trebuie neapărat luată în calcul o placă de bază cu un chipset compatibil cu modelul de procesor.

Atât în cazul procesoarelor Intel cât și al celor de tip AMD, ultimele două generații de procesoare funcționează pe același tip de socket, însă nu și pe același model de chipset (în cazul unor plăci AMD este posibil după un update de BIOS, dar în cazul intel acest lucru nu este posibil).

Și chiar dacă unele placi de bază de generație precedentă pot deveni compatibile cu noua generație de procesoare prin intermediul unui update de bios – nu veți putea face acel update de bios decât dacă dispuneți și de un procesor de generație mai veche (lucru care este cel mai probabil exclus).

De aceea sfatul cel mai important este să vă documentați cât se poate de bine pe internet și să găsiți exact modelul de chipset al plăcii de baza care este compatibil direct cu tipul și generația de procesor ales.

I.1.1. Ce variante am dacă aleg o configurație PC Intel

Procesoarele Intel de ultimă generație (a 8a și a 9a) fac parte din familia Coffee Lake iar performanțele acestor modele au fost marginal îmbunătățite față de procesoarele din a 7a generație (Kaby Lake). Modelele de procesoare încep de la Celeron (basic) și continuă cu Pentium (entry level), core i3 (entry level advanced), core i5 (mid range), core i7 (performanță) și core i9 (performanță extremă). Puteți găsi informații, specificații și mai multe detalii despre familia Coffee Lake pe Wikipedia.

placa-de-baza-si-procesor

Pentru un computer făcut pe componente v-aș recomanda un core i3 minim, ideal un core i5 și un core i7 în cazul în care bugetul nu este o problemă.

Important de știut este că procesoarele care se termină cu litera K au multiplicatorul deblocat, deci pot fi overclock-ate iar procesoarele care se termină în KF au multiplicatorul deblocat dar nu vin cu chip video integrat.

Chiar dacă folosesc același socket ca și procesoarele Kaby Lake, respectiv 1151, acestea nu sunt compatibile cu plăcile de bază antecedente (250/270). Pentru aceste procesoare veți avea nevoie de plăci de baza cu următoarele chipseturi: H310, B360, H370, Q370, Z370, sau Z390 (în ordinea performanțelor și a dotărilor oferite).

I.1.2. Ce variante am dacă aleg o configurație PC AMD

Odată cu lansarea generațiilor de procesoare Ryzen, AMD a devenit un competitor mai mult decât redutabil pentru Intel, pe fiecare clasă de această dată. Procesoarele Ryzen 3 sunt similare ca și performanță cu Intel Core i3, Ryzen 5 cu cele de tip Core i5, iar Ryzen 7 cu cele de tip Core i7.

Există două generații de procesoare AMD Ryzen, prima generație constând în modelele 1200 – 1800X și a doua generație constând în modelele 2300X – 2700X.

amd-laptop

Pe lângă acestea, mai există o serie de procesoare Ryzen cu chip video încorporat, acestea având litera G la final ( de exemplu Ryzen 5 2400). Pentru a putea folosi chip-ul video integrat, trebuie aleasă o placă de bază care să suporte această tehnologie. Procesoarele care se termină în litera E sunt variante construite pentru eficiență energetică și termică. Performanțele lor sunt relativ mai slabe decât versiunile normale.

Totodata e bine de știut ca modelele de Ryzen care se termina în X au multiplicatorul deblocat și pot fi overclock-ate, doar că această opțiune trebuie să fie suportată și de placa de bază. În același timp nu toate procesoarele AMD Ryzen vin cu sistem de răcire inclus. De aceea este bine să verificați acest lucru în lista specificațiilor din magazin. Un procesor fără sistem de răcire integrat poate reprezenta un cost suplimentar pentru utilizatorii cu un buget foarte restrâns.

Atunci când vine vorba de chipset-uri, ambele generații de procesoare Ryzen folosesc socketul AM4 și sunt compatibile cu toate versiunile de plăci de bază, cu o mică precizare: Unele modele de plăci de bază cu chipset din seria 300 (300, 320, 350, 370) devin compatibile cu procesoarele Ryzen din generația a doua numai după un update de BIOS.

Acest lucru depinde foarte mult de data de fabricație a plăcii de bază, ele plecând cu ultima versiune de BIOS din fabrică. Totuși există modele care au stat luni de zile pe raft și nu dispun de acel update, pe care îl puteți realiza doar dacă aveți deja un procesor Ryzen din prima generație. Sfatul meu este să contactați vânzătorul și să îl întrebați direct – acesta fiind singurul care poate furniza informațiile necesare. Unii vânzători precum PcGarage vă pot efectua update-ul de bios contra cost.

Plăcile de bază cu chipset din seria 400 (B450, X470) suportă din start ambele generații de Ryzen, dar sunt mult mai scumpe.

I.2. Memoria RAM

Următoarea componentă pe listă trebuie să fie memoria RAM. Aceasta se achiziționează pe module și pot fi de tip single channel sau dual channel. Single Channel înseamnă să folosim un singur modul (o singură plăcuță) de RAM în computer iar Dual Channel înseamnă să folosim două module identice pe o placă de bază care suportă această funcție. În mod dual channel performanțele vor fi mai mari, însă un PC poate fi destul de rapid și capabil chiar și atunci când folosește un singur modul.

ram

Standardul actual este DDR4 – fiind compatibil atât cu plăcile de baza pentru Intel Coffee Lake cât și pentru AMD Ryzen.

Din punctul meu de vedere 4GB ar fi limita inferioară, 8GB ar fi recomandabil, iar 16GB ar fi limita superioară.

Frecvența de operare a memoriei RAM este utilă doar în cazul în care doriți să construiți o configurație PC foarte performantă. În acest caz frecvența trebuie corelată cu limitările procesorului și / sau ale plăcii de bază și ales un modul pentru eficiență maximă.

I.3. Placa video

Placa video este un alt element cheie al oricărui computer. Fără placă video nu va exista semnal trimis către monitor iar PC-ul nu va funcționa. Procesoarele de tip Intel vin cu un chip video integrat, care este exploatat de placa de bază și materializat printr-o ieșire pentru monitor. Această ieșire poate fi de tip DVI sau HDMI și garantează că vom putea folosi PC-ul fără o placă video dedicată.

placa-video

Deși performanțele chipului video integrat sunt foarte limitate, veți putea rula fără probleme majoritatea aplicațiilor desktop și chiar veți putea juca unele mici joculețe fără pretenții prea mari. Chipsetul video integrat este un mare plus pentru toți cei ce își doresc un PC foarte ieftin.

În cazul în care procesorul nu dispune de un chip video integrat sau doriți o placă video dedicată, atunci posibilitățile sunt limitate doar de buget și tipul de sursă aleasă. Totuși un sistem desktop va fi mai performant chiar și decât cel mai bun laptop pentru gaming, dacă vorbim despre aceeași familie de procesor și același model de placă video.

I.4. Unitatea de stocare

Orice computer are nevoie de o unitate de stocare pe care să fie instalat sistemul de operare. Fără acest lucru sistemul nu va putea funcționa.

Ca și alternative pentru unitatea de stocare avem hard diskul clasic (HDD), un SSD sau un SSD NVMe foarte rapid. Personal aș merge pe un SSD în cazul variantei foarte ieftine, și pe o combinație de HDD și SSD pe NVMe în cazul unei configurații mai de top. Și deși foarte multe plăci de bază vin cu un slot de tip NVMe, este bine de verificat acest lucru în momentul alegerii plăcii de bază.

ssd-stocare

HDD-urile clasice – deși au capacități de stocare foarte mari – oferă viteze de transfer foarte mici. Acest lucru este util într-un PC de buget doar dacă aveți neapărat nevoie de spațiu de stocare mare. Totuși – ca o mică notă – un PC se poate upgrada oricând cu un SSD, deci nu este un capăt de țară.

I.5. Sursa

Sursa este o altă componentă importantă care nu trebuie neglijată. Aceasta se conectează la priză și furnizează energie pentru fiecare componentă. Ca și mod de calcul grosso modo, puterea sursei trebuie să fie mereu mai mare decât puterea consumatorilor, unde consumatorii principali sunt procesorul și placa video.

În cazul unui PC ieftin, vă recomand o sursă în jurul valorii de 150RON. Pentru un PC mai performant, trebuie să alegeți această componentă în funcție de necesitățile procesorului și în special a plăcii video.

Tipul sursei din punct de vedere al PFC-ului poate fi activ sau pasiv. Sursele cu PFC pasiv sunt mai ieftine dar oferă o corecție mai mică a tensiunii, pe când cele cu PFC activ sunt mai scumpe și oferă o corecție mai eficientă. Ambele tehnologii au avantaje și dezavantaje însă mi se pare un aspect care poate fi neglijat de majoritatea utilizatorilor.

I.6. Carcasa

Carcasa este cutia în care vor fi montate componentele și deși este importantă ca și funcționalitate aceasta nu necesită prea multă importanță în cazul unei configurații ieftine.

placa-de-baza

Utilizatorii dornici de un sistem de răcire performant sau complex, de lumini RGB sau de forma unității vor căuta un model compatibil cu cerințele. Unui utilizator normal însă nu pot decât să ii recomand cel mai ieftin model de carcasa cu cel putin 5 recenzii pozitive.

I.7. Monitorul

Monitorul face parte din categoria componentelor periferice. Atunci când alegeți un monitor trebuie să țineți cont în primul rând de buget și în al doilea rând de diagonală. Nu veți putea folosi computerul fără monitor, prin urmare nu uitați să îl includeți în calculul final.

V-aș recomanda să alegeți un monitor cu boxe integrate din considerente economice și practice.

I.7. Tastatură și mouse

Tastatura și mouse-ul sunt alte două periferice fără de care nu veți putea folosi computerul. Acestea se aleg de regulă în funcție de buget și nu sunt foarte scumpe.

Totuși dacă vă propuneți să faceți gaming pe configurație și sunteți destul de pasionat, atunci probabil v-ar fi mai util un mouse pentru jocuri și o tastatura mecanica pentru gaming. Acest lucru nu îl recomand însă în cazul PC-urilor foarte ieftine.

II. Unde asamblăm configurația PC din componente

Faptul că achiziționăm un PC pe componente ne oferă de multe ori flexibilitatea de a cumpăra produsele de la diverse magazine fizice sau online, în funcție de preț. Totuși atunci când procurăm toate componentele din același loc, putem alege și un serviciu de asamblare.

Magazine precum PcGarage ofera acest serviciu contra cost iar acest lucru este extrem de util in cazul utilizatorilor fără experiență. Da, există tutoriale video cap – coadă despre cum se asamblează un PC însă pot aparea situații neprevăzute iar experiența iși spune de multe ori cuvântul.

asamblare componente

Chiar si Emag oferă un serviciu de asamblare, dar numai pentru produsele ridicate dintr-un anumit showroom și doar în anumite condiții.

Totuși sunt sigur că veți găsi în orice oraș sau orășel de provincie cel puțin un magazin de componente IT sau un service care să va monteze PC-ul contra cost.

În cazuri limită puteți apela chiar și la un prieten care se pricepe sau care a mai făcut asta cel puțin o dată.

III. Ce sistem de operare folosim când achiziționăm un computer pe componente

Ultimul lucru important pe care trebuie să îl luăm în considerare atunci când achiziționăm un sistem PC pe componente este sistemul de operare. Acesta reprezintă un cost suplimentar destul de mare în cazul unui computer ieftin, având în vedere că cea mai accesibila licență de Windows 10 costă în jur de 550RON. Aici mă refer la licența de tip OEM care poate fi achiziționată doar pe aceeași factură cu un sistem nou – indiferent dacă e de tip brand sau pe componente.

windows

Licența de tip OEM este într-un fel “legată” de acel computer și nu va putea fi mutată pe alt PC. De asemenea nu veți putea schimba unele componente precum placa de bază sau procesorul – deși în unele cazuri se poate rezolva cu un apel la Microsoft România și explicarea situației (de exemplu înlocuirea în service a unei piese justificată de documente).

Pe de altă parte, licențele de tip Retail sunt mult mai scumpe, dar pot fi transferabile de pe PC pe altul.

III.1. Licența de Windows pentru un PC pe componente

Bineînțeles ca în Romania există diverși specialiști care vă vor instala un sistem de operare fără licență. În acest caz vă veți afla în ilegalitate și pasibili de amenzi în cazul unor controale. Aceste controale totuși nu prea vizează utilizatorii persoană fizică, prin urmare multă lume se riscă și folosește produse piratate. Acestea însă uneori nu vor oferi update-uri de securitate critice și nici nu veți putea beneficia de suport tehnic în cazul unor probleme.

Există diverse site-uri de pe care puteți achiziționa celebrele licențe digitale de Windows. Acestea sunt mult mai ieftine, însă vin la pachet cu anumite riscuri. Cel mai mare risc este ca licența să expire după o perioadă de timp sau să fie trecută pe lista neagră de către Microsoft. Din punct de vedere legal acestea se află într-o zonă destul de gri, iar personal nu m-aș baza pe emailul de confirmare și factura de achiziție în cazul unui control. Dacă sunteți persoană fizică autorizată sau companie din punct de vedere legal veți putea folosi doar licențe originale, însoțite de facturi, ambalaje și stickere după caz.

Din câte am înțeles diferențele dintre Windows Home și Windows Pro sunt doar de denumire comercială și funcționalitate și nu implică folosirea specifică doar a unui anumit tip de produs de către persoane fizice sau companii.

În cazul în care nu vă permiteți o licență de windows există multe versiuni de Linux gratuite care oferă o funcționalitate similară. Veți putea răsfoi pagini pe internet, edita documente de tip office, folosi aplicații de e-mail sau mesagerie și veți putea chiar edita fotografii sau video. Interfața este similară cu cea de windows, prin urmare nu veți avea nevoie de cunoștințe avansate pentru a utiliza computerul.

III.2. Am nevoie de antivirus pentru noul computer?

Dacă folosiți Windows 10, soluția antivirus integrată este una destul de puternică și suficientă pentru majoritatea utilizatorilor. Aceasta însă poate fi ajutata de o licență de Malwarebytes care vă va proteja de diversele aplicații și progrămele rău intenționate de pe internet.

În cazul în care doriți un plus de protecție există diverse soluții antivirus gratuite pe care le puteți încerca.

Cel mai ieftin PC pe componente bazat pe AMD (recomandare)

Pentru cel mai ieftin PC bazat pe procesor AMD am ales următoarea configurație:

Procesor: AMD Ryzen 3 2200G

Placă de bază: MSI A320M PRO-E

Memorie RAM: KingMax 4GB DDR4 2133MHz CL16 1.2v

Stocare: SSD Kingston SSDNow UV500 120GB

Sursa: nJoy Ayrus

Carcasă: Floston PURE STYLE

Monitor: Monitor LED AOC Gaming E2275SWJ

Kit tastatura + mouse: Segotep Colorful C-K106 USB Combo

Toate aceste componente le găsiți la PcGarage.

Cea mai ieftină configurație PC pe componente Intel (recomandare)

Pentru cel mai ieftin computer pe componente bazat pe varianta de procesor Intel, configurația aleasă de mine este:

Procesor:Core i3 8100 3.60GHz box

Placă de bază: GIGABYTE B360M D2V

Memorie RAM: KingMax 4GB DDR4 2133MHz CL16 1.2v

Stocare: SSD Kingston SSDNow UV500 120GB

Sursa: nJoy Ayrus

Carcasă: Floston PURE STYLE

Monitor: Monitor LED AOC Gaming E2275SWJ

Kit tastatura + mouse: Segotep Colorful C-K106 USB Combo

Toate aceste componente le găsiți la PcGarage.

Leave a Reply

Your email address will not be published.