În articolul ce urmează vă voi prezenta câteva sfaturi despre cum să faci poze mai bune cu telefonul, indiferent dacă vorbim despre un iPhone sau un dispozitiv cu Android. Și bineînțeles că dacă e să ne referim strict la calitatea imaginii un flagship sau un telefon midrange bun va scoate fotografii net superioare unui smartphone ieftin, însă o fotografie e ca o poveste și contează foarte mult modul în care este spusă.
Cel mai important aspect atunci când vrei să faci poze mai bune cu smartphone-ul:
La fel ca și în cazul aparatelor foto profesionale, lumina reprezintă cel mai important aspect atunci când vrei să faci poze mai bune cu telefonul. Cu cât lumina este mai bună, cu atât fotografiile vor fi mai reușite, dar ce înseamnă acest lucru mai exact?
Atunci când vreți să faceți o poză unui obiect cu telefonul, veți constata că aceasta iese mult mai clară și mai detaliată dacă vă duceți în balcon sau dacă îl plasați imediat lângă o fereastră. Acest lucru se întâmplă deoarece telefonul își selectează automat parametrii camerei foto în funcție de luminozitatea din cameră și de cele mai multe ori reglează valoarea ISO.
Ce este ISO și de ce este important?
ISO-ul este un fel de sensibilitate a senzorului și cu cât valoarea este mai mare, cu atât acesta va putea realiza fotografii în condiții de luminozitate mai scăzută. Compromisul constă însă în calitatea imaginii. O fotografie făcută la un nivel ISO mai ridicat va avea mai mult zgomot, va fi mai pixelată iar culorile vor fi mult mai șterse. Cu cât valoarea ISO este mai mică, cu atât fotografiile vor fi mai clare, cu mai multe detalii și culori mai aproape de realitate.
Valoarea ISO nu este ceva ce se poate controla la majoritatea smartphone-urilor, însă este o noțiune pe care – dacă o înțelegeți – veți putea anticipa și corecta anumite detalii atunci când vreți să faceți o poza cu telefonul.

Orice fotografie reprezintă o “colaborare” între 3 factori principali: diafragma, timpul de expunere și valoarea ISO. Iar la origine toți aceștia controlează într-un fel sau altul cantitatea de lumină care ajunge pe senzor. Cu cât diafragma este mai deschisă, cu atât va intra mai multă lumină; cu cât timpul de expunere este mai mare cu atât va intra mai multă lumină și cu cât ISO este mai mic, cu atât senzorul va avea nevoie de o cantitate mai mare de lumină pentru a procesa imaginea. Intre acești trei factori există însă o inter-dependență, fiecare necesitând corecții în funcție de celălalt.
În cazul unui aparat foto profesional există modul Manual, unde utilizatorul poate ajusta individual fiecare dintre cei 3 parametri. Există însă și moduri mai simplificate de genul A, unde utilizatorul ajustează doar 2 parametri, al treilea fiind ajustat automat în funcție de calculul expunerii făcute de senzori.
Modul Auto – sau cum fac telefoanele poze
Cel mai ușor de folosit mod însă este cel Auto – unde aparatul calculează automat toți parametrii în funcție de condițiile de luminozitate din jur. Ei bine acest mod Auto este cel pe care îl regăsim la majoritatea telefoanelor mobile și este cel care este responsabil de calitatea fotografiilor. Acesta este conceput în așa fel încât să obținem rezultate bune sau cel puțin satisfăcătoare în majoritatea condițiilor și de cele mai multe ori se descurcă fără probleme. Totuși, atunci când condițiile de luminozitate nu sunt ideale, s-ar putea să ne trezim cu poze “mișcate”, zgomot de imagine sau culori foarte șterse.
Ca să înțelegeți și mai bine toate aceste aspecte vă recomand un mic experiment. Rugați pe cineva să își miște mâna de la stânga la dreapta sub forma unui arc de cerc în momentul în care îi faceți o fotografie. Realizați fotografia o dată în interior folosind doar lumina de la ferestre și o dată afara. Veți observa cel mai probabil că mâna iese “mișcată” în poza din interior pe când cea de afară nu are nicio problemă vizibilă.
În acest caz telefonul a deschis la maxim apertura (diafragma), a mărit valoarea ISO cât a putut de mult și a mărit și timpul de expunere pentru a reuși o fotografie corectă în acele condiții de lumină. Din păcate, timpul de expunere fiind mai mare, poziția mânii nu a mai putut fi surprinsă ca instantanee și apare ca o ceață.
Deoarece afară condițiile de lumină sunt mult mai bune, acesta a reușit să reducă timpul de expunere pentru ca poziția mâinii să pară nemișcată. Totodată a redus și valoarea ISO, de unde claritatea imaginii este mult mai bună afară.

Cum faci poze mai bune cu telefonul în funcție de condițiile de luminozitate
Fotografii cu Smartphone-ul la interior
Sper că ați înțeles din explicațiile de mai sus că atunci când vreți să faceți poze la interior cu smartphone-ul în condiții de lumină naturală scăzută porniți din start cu un mic dezavantaj. Există însă câteva modalități de a obține rezultate cât de cât acceptabile:
- Încercați să țineți telefonul cât mai nemișcat cu putință atunci când apăsați pe declanșator. Multe telefoane oferă posibilitatea de a face fotografia după 2 sau 10 secunde, și este un mod pe care vi-l recomand la interior. Este mult mai ușor să obțineți poze clare atunci când nu mișcați deloc telefonul în timpul pozei. O alternativă ar fi să folosiți un trepied pentru smartphone, sau – și mai bine – un trepied combinat cu modul de declanșare după 2 sau 10 secunde.
- Încercați să aveți lumina în spate atunci faceți fotografii la interior și subiecții cât mai apropiați de fereastră. În felul acesta veți beneficia la maxim de micul aport de lumină naturală disponibil.
- Pentru fotografii mai reușite la interior v-aș recomanda să aprindeți toate sursele de lumină artificială disponibile la momentul respectiv.
Fotografii cu Smartphone-ul la exterior
Dacă la interior totul este mult mai complicat, v-ați aștepta ca la exterior lucrurile să fie mult mai simple. Ei bine, adevărul este undeva la mijloc. Desigur foarte multe fotografii vor ieși nemișcate afară, cu o calitate foarte bună a imaginii însă există unele neajunsuri.
Cel mai mare neajuns îl reprezintă lumina prea puternică. De multe ori dacă faceți fotografii în soare puternic acestea vor ieși cu unele zone “arse”. Zonele arse nu înseamnă altceva decât zone în care nu se vede altceva decât alb. Aici detaliile au fost supra-expuse și nu vor mai putea fi recuperate nici prin tehnici de editare foto.
O altă problemă a fotografiilor în soare puternic este reprezentată de umbre. Umbrele acestea sunt foarte evidente și enervante, nici ele neputând fi editate cu programe software.
Ultima mare problemă a fotografiilor pe soare puternic o reprezintă efectul de lens flare. Acesta este reprezentat de unele anomalii luminoase de diverse forme și culori care apar în fața subiectului sau a peisajului. La un aparat profesional acest aspect poate fi partial corectat cu ajutorul unui parasolar, însă la telefoanele mobile este imposibil.
Iată câteva sugestii pentru fotografii făcute afară:
- Evitați să faceți fotografii pe soare puternic și mai ales la orele amiezii. Cele mai artistice poze sunt realizate în intervalul numit ora de aur (golden hour). Acest interval de timp se referă la perioada fix din momentul răsăritului sau apusului soarelui.
- Încercații să încadrați fotografiile pentru a ascunde umbrele sau pentru a le folosi în avantajul dumneavoastră ca în clipul video de mai sus.
- Încercați să focalizați pe elementele mai luminate și nu pe cele mai închise pentru a evita zonele arse.
Cum realizezi fotografii mai bune cu smartphone-ul în funcție de compoziție
Cea mai mare greșeala a amatorilor de fotografii cu telefonul este reprezentată de încadrarea subiectului în mijloc. Acesta e un proces instinctiv, însă de multe ori înțelegerea chiar și a celor mai banale reguli de compoziție vor oferi rezultate mult mai plăcute vizual.
Există foarte multe sfaturi în acest sens pe diverse site-uri și bloguri, prin urmare vă recomand o scurtă lectură înainte de următoarea vacanța pentru fotografii cât mai artistice.
Un smartphone cu camera foarte bună poate fi util în unele cazuri, însă de cele mai multe ori se pot obține rezultate foarte bune chiar și cu un telefon de buget atunci când ați înțeles cum stau lucrurile.
Snapseed – un soft gratuit pentru a retușa fotografii pe telefonul mobil
Multi utilizatori consideră programele de editat foto ca fiind ceva destinat exclusiv profesioniștilor, însă treaba nu stă deloc așa. Ca să vă convingeți de acest lucru vă recomand să instalați Snapseed (varianta pentru Android sau varianta pentru iOS) pe telefonul dumneavoastră mobil.
Cu ajutorul acestui progrămel gratuit veți putea nu doar să decupați sau să îndreptați fotografiile, ci să ajustați foarte mulți parametri ai expunerii. Veți putea totodată să alegeți dintre efectele predefinite pentru majoritatea categoriilor sau să editați fiecare parametru în parte după bunul plac.
Veți găsi pe Youtube o mulțime de tutoriale pentru acest progrămel care vă vor fi de un real folos atunci când vreți să editați diverse poze.