Telefoanele de la Apple au fost mereu dotate cu camere foto/video foarte bune, doar că rezultatele finale depind foarte mult de condițiile de luminozitate și îndemânarea utilizatorului. Astăzi vă voi prezenta câteva idei despre cum să faci fotografii mai bune cu iPhone-ul, și cum puteți beneficia la maxim de caracteristicile acestor smartphone-uri.
Știu că am mai discutat despre cum să faci poze mai bune cu telefonul, însă acolo au fost sfaturi generale care se aplică la orice tip de dispozitiv. De această dată am în vedere cele mai populare iphone-uri și cum anume este mai bine să ne folosim de camera din dotare.
Dar odată ce ați înțeles cum stă treaba cu diafragma la telefonul mobil, ce este ISO și cum calculează dispozitivul expunerea în mod automat, nu ne rămâne decât sa aplicăm aceste noțiuni de bază și în cazul unui iphone.
Tot ce trebuie să știți despre camera de iPhone
Dacă vreți să realizați fotografii mai bune cu iPhone-ul, în primul rând trebuie să vă familiarizați cu interfața camerei. Partea bună este că această interfață este aproape identică, indiferent dacă vorbim despre un 5S din 2013 sau despre cel mai bun iphone din 2019. Este o interfață simplă, foarte ușor de folosit și foarte intuitivă.
Moduri ale camerei de iphone
La majoritatea telefoanelor Apple puteți selecta între: Time-Lapse, Slow-Motion, Video, Photo, Square și Pano.

- Time Lapse se referă la filmări de lungă durata (de regulă la peisaje) care însa vor fi comprimate într-un clip mult mai scurt. Ca idee, fiecare 6 secunde de filmare normală vor fi echivalentul unei secunde în clipul final;
- Slow Motion se referă la clipuri filmate la un frame-rate foarte mare și care se vor vedea în reluare atunci când sunt redate la viteza normală;
- Modul Video este pentru filmat video-uri normale. Ca o mică paranteză, în general iphone-urile de la 7 în sus vin cu stabilizare optică atunci când filmează, iar rezultatele sunt printre cele mai bune din industrie;
- Modul Photo este cel la care ne vom referi astăzi;
- Square este tot un mod foto care realizează fotografii pătrate, ideale pentru rețele sociale de genul Instagram;
- Pano – sau Panorama este modul în care telefonul va lipi mai multe fotografii pe orizontală pentru o imagine mai de ansamblu;
La unele modele mai noi puteți alege și modul Portret. Acesta este valabil la toate iphone-urile cu 2 camere pe spate cât și la modelul XR. Acest mod va estompa fundalul și va face subiectul să iasă și mai mult în evidență, mimând parțial experiența oferită de un aparat foto de tip DSLR. Veți putea deasemenea alege mai multe tipuri de lumină și edita fotografiile într-un mod pseudo-profesional.
Setări pe care le puteți face la camera de pe iPhone
După cum am spus și mai sus, camera de iPhone este una cu o interfață foarte simplistă. În partea de sus a interfeței veți putea:
- activa sau dezactiva blițul; Blițul în sine este util doar pe întuneric, pe condiții de luminozitate scăzută și în special atunci când faceți poze unui subiect aflat la 2-3 metri maxim. Vă recomand să dezactivați blițul atunci când realizați fotografii în interiorul încăperilor mari și întunecoase, afară la peisaje chiar dacă este noaptea și atunci când sunteți la mai puțin de 1m de subiect. În aceste condiții blițul activ mai mult va dăuna fotografiei și va împiedica telefonul să calculeze expunerea într-un mod mai practic.
- activa sau dezactiva modul HDR (la modelele compatibile); Acest mod combină o fotografie expusă normal cu aceeași fotografie dar supra-expusă și aceeași fotografie dar sub-expusă. Rezultatul final are mai mult dinamism, mai multă culoare, însă poate părea ușor procesat și artificial.
- veți putea activa opțiunea de Live Photos (la modelele compatibile); Această opțiune este valabilă de la iphone 6s/SE în sus și combină o fotografie cu un filmuleț de câteva secunde.
- veți putea activa funcția de declanșare întârziată (3s sau 10s). Acest lucru este foarte util atunci când realizați fotografii pe condiții de luminozitate scăzută pentru a mai diminua din mișcările telefonului.
- veți putea alege anumite efecte/filtre pentru fotografii în timp real. Personal nu am folosit niciodată această secțiune, toate editările realizându-le ulterior în anumite programele de genul Snapseed sau Lightroom.
Din punct de vedere al compoziției fotografice cea mai importantă setare este activarea grilei 3X3 din setările telefonului. Acest lucru se realizează din setări – photos & camera – Grid. Doar cu aceasta grilă activată veți putea folosi regula treimilor și veți putea obține rezultate mai artistice.
Fotografii mai bune cu iPhone-ul: Focalizare și Expunere
Pentru a putea realiza fotografii mai bune cu iPhone-ul, este esențial să înțelegeți foarte bine doi parametri principali ai camerei foto: focalizarea și expunerea.

Focalizarea sau zona de focus este reprezentată de pătrățelul galben atunci când lansați camera foto. În mod standard acesta va fi plasat pe centrul imaginii, aceasta fiind și zona de focus. Totuși atunci când vă doriți să aveți în prim plan o altă secțiune a fotografiei nu trebuie decât să atingeți ecranul în locul respectiv și pătrățelul se va muta automat.
Totuși în momentul în care mișcați telefonul și implicit poziția camerei foto, zona de focus se va muta înapoi pe centru. Pentru a evita acest lucru avem opțiunea AE Lock, care va bloca zona de focus și expunerea pe punctul pe care dorim. Pentru a activa AE Lock trebuie doar să ținem câteva secunde degetul pe ecran pe zona dorită. AE Lock se va dezactiva după ce realizați fotografia, sau în momentul în care atingeți ecranul în altă zonă.
Un alt parametru important este expunerea. Telefonul calculează automat expunerea în funcție de un algoritm mai complex, însă aceasta poate fi ajustată și manual prin atingerea zonei de focus și mișcarea degetului în sus pentru a mări expunerea și în jos pentru a o diminua.
Cum realizezi poze mai bune cu iPhone-ul
Pentru a realiza poze mai bune cu iPhone-ul nu trebuie decât sa coroborați toate informațiile tehnice cu noțiunile de estetică în fotografie. Nu este neapărat important să aveți ultimul model de telefon ci să înțelegeți cum puteți folosi lumina în avantajul vostru. Cel mai util lucru este să fiți conștient de limitările camerei foto și să nu aveți așteptări ireale de la dispozitiv.

Învățați regula treimilor și folosiți-o cât mai mult posibil. De multe ori tendința este să încadrăm subiectul în mijlocul fotografiei, însă atunci când acesta este la intersecția a doua linii din grilă, efectul este mult mai puternic. Totodată atunci când realizați poze la peisaje, mereu încadrați în sistem 2/3 (2 treimi cerul sau 2 treimi pământul/apa) și evitați să aveți linia orizontului pe mijloc.
Cautați cât mai multe tutoriale despre regulile de compoziție și încercați să aplicați cele învățate de fiecare dată când aveți ocazia. Cu timpul veți primi din ce în ce mai multe aprecieri pozitive iar acest lucru vă va spori automat încrederea în sine.
Am achizionat recent un iphone X dar din pacate toate pozele facute in timpul filmarii ies miscate, blurate 🙁 nu inteleg de ce, modelul precedent, iphone 5SE executa poze foarteee reusite in timpul filmarilor..