Atunci când ne confruntăm constant cu temperaturi ce depășesc 90 de grade Celsius în timpul utilizării intense, întrebarea “cum răcim un laptop de gaming?” nu pare atât de ieșită din comun. Mai ales că se apropie sezonul cald, iar temperatura ambientală influențează destul de mult capacitatea de răcire a oricărui sistem, fie el mobil sau de tip PC desktop.
Prin urmare am ales să vă prezint 4 metode de răcire ale laptopurilor de jocuri, pornind de la cele mai simple și terminând cu cele mai complicate. Soluții atât software cât și hardware pentru a tine sub control temperatura în timpul jocului.
Sfaturile pe care le voi împărtăși se aplică doar pentru laptopurile de gaming cu procesoare de tip Intel Coffee Lake 8300H / 8400H / 8750H. Este posibil ca unele metode să fie compatibile și cu alte versiuni de procesoare, însă personal am testat doar variantele Intel.
1. Dezactivarea opțiunii Turbo Boost
Chiar și cele mai bune laptopuri de gaming de pe piață se vor confrunta uneori cu probleme de temperatură. Fie că vorbim despre valori ce depășesc 90 de grade Celsius în jocuri sau de ventilatoare zgomotoase în timp ce răsfoim pagini pe internet, există o soluție simplă care s-ar putea să vă fie de mare ajutor.
Dezactivarea opțiunii Turbo Boost va limita frecvența procesorului în timpul solicitării și astfel temperatura va fi ținută mult mai ușor sub control. Acest lucru poate părea puțin contra-intuitiv atunci când vorbim de jocuri, pentru că va afecta în mod evident performanța, de aceea este o setare pe care o recomand doar atunci când doriți un laptop mai rece în aplicații de zi cu zi.

Pentru a dezactiva funcția Turbo Boost, trebuie doar să accesați Control Panel și de la Hardware and Sound să alegeți Power Options. Cu profilul Balanced bifat vom da click pe Change Power Settings și apoi pe Change Advanced Power Settings. Din lista vom alege Processor Power Management, vom da click pe Maximum Processor State și vom înlocui valoarea de 100% cu 99% pentru ambele variante (Plugged In și On Battery). Asta va dezactiva opțiunea Turbo Boost și va face ventilatorul să pornească mult mai rar.
Lucrul pe care trebuie să îl aveți în vedere este că în momentul în care doriți performanță maximă de la sistem, va trebui să alegeți un alt profil din secțiunea Power Options precum High Performance.
2. Achiziționarea unui Cooling Pad
Un cooling pad este o soluție bunicică atunci când aveți un laptop de gaming care petrece mult timp pe birou. Acesta va răci partea inferioară a dispozitivului și va reduce temperaturile în timpul utilizării.

Totuși dacă vorbim de un laptop pe care îl țineți în poală mult timp, un cooling pad nu va face decât să incomodeze pe termen lung. Laptopurile pentru jocuri sunt din start mai grele și mai voluminoase decât alte dispozitive similare, prin urmare nu cred că își dorește nimeni câțiva cm în plus la grosime și câteva sute de grame în plus la greutate.
Problema principală este că multe astfel de cooling pad-uri nu vor răci laptopul decât cu un maxim de 5 grade Celsius, prin urmare să nu vă așteptați la minuni.
3. Subvoltarea procesorului
Deși este o practică destul de riscantă pe care o recomand doar utilizatorilor experimentați, subvoltarea procesorului reprezintă una din cele mai eficiente metode de răcire a unui laptop de gaming.
ThrottleStop este un progrămel gratuit realizat de Ttechpowerup care oferă o gamă foarte variată de opțiuni de subvoltare a procesoarelor de tip Intel. Cu ajutorul lui putem dezactiva chiar și funcția Turbo Boost fără a fi nevoie de a parcurge pașii de la punctul 1.
Pentru că este un progrămel destul de complex, vă voi lasa un tutorial video în engleză de folosire și a pașilor care trebuie parcurși.
Tot în acest tutorial puteți vedea și cum se poate lansa automat progrămelul atunci când sistemul bootează, un lucru extrem de util pentru toți gamerii sătui de thermal throtteling.
4. Înlocuirea pastei termoconductoare
Pentru motive care îmi scapă momentan, o parte din producătorii de laptopuri de gaming nu folosesc cea mai bună pastă termoconductoare și nici nu o aplică într-un mod responsabil în timpul procesului de asamblare.
Printr-o simplă înlocuire a acestei paste cu un produs superior și o aplicare cât mai corectă atât pe procesor cât și pe chipsetul video, temperaturile pot scădea destul de vizibil în multe aplicații.

Înlocuirea pastei termoconductoare este însă cea mai complicată metodă de răcire. Este un lucru pe care puțini utilizatori se încumetă să îl facă și un proces pe care personal recomand să fie realizat doar de către un specialist.
Totuși este o operațiune care nu ar trebui să coste mai mult de 100RON la orice service sau atelier de profil și care va fi benefică pe termen lung. Recomand totuși achiziționarea separată a unei paste termoconductoare superioare, deoarece majoritatea produselor folosite în service-uri sunt de calitate îndoielnică.