Dat fiind numărul foarte mare de dispozitive disponibile pe piață la momentul actual, m-am gândit că ar fi util un articol despre cum alegem un telefon în funcție de specificații.
Cu toții ați auzit cel mai probabil de termeni precum: AMOLED, 6.7-inch, 6GB memorie RAM, 64GB memorie internă, procesor Exynos cu 6 nuclee, sau NFC – dar ce impact au toate aceste caracteristici asupra performanței unui smartphone?
Ei bine, voi încerca să explic cat mai mulți din acești termeni în speranța de a aduce puțină lumină pe cărarea celor aflați în căutarea unui telefon nou.
Care sunt specificațiile principale ale unui telefon
La o căutare rapidă pe GSMArena veți observa o lista foarte mare de specificații pentru fiecare model de smartphone, dar noi vom fi atenți în mare parte numai la caracteristicile principale: display-ul și body-ul, procesorul și placa video, memoria ram, memoria interna, camera, bateria și dotările extra.
Dotări precum Bluetooth, Wifi, GPS sunt standard pe marea majoritate a device-urilor noi, deci nu le vom acorda foarte mare importanță decât în cazul în care suntem în căutare de ceva specific pentru acestea ( de exemplu Bluetooth 5.0).
Display-ul și body-ul – ce înseamnă și la ce trebuie să fim atenți
Display-ul și body-ul unui smartphone reprezintă caracteristicile principale ale respectivului dispozitiv și totodată cele cu care veți interacționa cel mai mult ca și utilizator.
Body-ul – adică corpul telefonului – este realizat de cele mai multe ori din plastic, metal sau sticlă, ori chiar o combinație de mai multe materiale. De cele mai multe ori telefoanele entry spre mid sunt realizate din plastic iar cele din gama mid spre high end sunt realizate din metal și/sau sticlă.
Un body din plastic este mai rezistent la șocuri mecanice (și implicit la căzături) dar cu timpul va căpăta un aspect destul de uzat atunci când nu este acoperit de o husă. Totodată un body din plastic nu va permite anumite feature-uri precum încărcare wireless.
Un body din metal și/sau sticlă se simte mai premium, are o durabilitate a finisajelor superioară însă nu este la fel de rezistent la șocuri mecanice.
Faptul că un telefon este realizat din plastic nu ar trebui să fie o problemă pentru majoritatea utilizatorilor, însă cei care își doresc un produs mai premium se vor îndrepta spre variantele din aluminiu, oțel și sticlă.

Display-ul (sau ecranul) este un alt factor important al oricărui smartphone. Aici avem trei caracteristici principale de care trebuie să ținem cont: mărimea, tipul și frecvența.
Mărimea display-lui este exprimată în inch și reprezintă lungimea diagonalei ecranului. Dacă vreți să vă puteți raporta la ceva mai palpabil, puteți înmulți inchii cu 2.54 și să aflați lungimea diagonalei în centimetri. De exemplu un display de 5.4 inch va avea o diagonala de aproximativ 13.72cm.
Un lucru foarte important la capitolul display îl reprezintă așa-numitul screen-to-body-ratio. Adică mai pe românește raportul între corpul telefonului și ecran, sau cat de mult ocupa ecranul și cât de mici sunt marginile. Prin urmare un telefon cu display de 6.1 inch și 79.0% screen-to-body ratio va avea marginile mai mari decât un telefon flagship cu display de 6.1 inch și 89.0% screen-to-body ratio. Totodată acest lucru înseamnă ca un smartphone cu diagonala de 6.2 inch ar putea fi mai mic ca și dimensiuni fizice decât un device cu diagonala de 5.9 inch, dacă cel din urmă are un raport screen to body ratio mai mic.
Tot la capitolul mărime vom vorbi și despre rezoluție, unde cu cât rezoluția unui device este mai mare cu atât pixelii vor fi mai mici și mai greu de observat. De regulă acest aspect se măsoară prin termenul de PPI (pixels per inch) – iar dacă valoarea este peste 300-320 atunci va fi foarte greu să observați pixelii individuali pe ecran sau să vedeți anumite elemente mai pătrățoase din cauza rezoluției.
De notat e faptul că o rezoluție foarte mare va avea un impact destul de semnificativ asupra autonomiei bateriei. Tocmai din aceasta cauza multi producători de telefoane de tip flagship permit utilizatorilor fie alegerea unei rezoluții mai mici permanente, fie o trecere dinamică de la o rezoluție mai mare la una mai mică în funcție de tipul de conținut.
Tipul display-ului este de obicei AMOLED sau IPS LCD. Un ecran de tip AMOLED (super-AMOLED etc) permite închiderea individuala a tuturor pixelilor – lucru care duce la un contrast foarte bun, o foarte bună reprezentare a culorii negru și o mai bună autonomie a bateriei.
Totuși există și ecrane LCD foarte bine calibrate care pot concura la anumite aspecte cu AMOLED-urile (de exemplu cele de la telefoanele Apple), însă AMOLED-ul rămâne tehnologia superioară la acest capitol. Totodată display-urile de tip AMOLED permit și afișajul de tip “Always On” – unde o porțiune din ecran (de obicei ora/data și zona de notificări) este permanent luminată.
Frecvența display-ului este o caracteristică relativ nouă, însă destul de importantă pentru mulți utilizatori moderni. Aici ce trebuie să știți este că majoritatea telefoanelor au ecrane cu frecvențe de 60Hz, însă există anumite modele mai premium care oferă 90Hz sau chiar 120Hz.
O frecvența mai mare a ecranului se traduce printr-o fluiditate mult mai mare prin meniuri și va face telefonul să se simtă mult mai rapid. Totodată o frecvență mai mare va avea și un impact major asupra autonomiei bateriei.
Procesorul și placa video la un telefon
Procesorul unui telefon este un termen oarecum abstract pentru majoritatea utilizatorilor, însă are un impact destul de notabil asupra performanței dispozitivului. Asemenea și placa video care de multe ori vine pe aceeași platformă. În prezent există cinci mari tipuri de procesoare pentru telefoane mobile: Snapdragon, Exynos, Apple, Mediatc și Kirin.

Fiecare dintre acestea sunt împărțite pe serii, dar cel mai important este să știți cum să faceți diferența între performanțele lor. La momentul redactării acestui articol cele mai performante procesoare Snapdragon sunt cele din seria 800, cele mai performante procesoare Apple sunt cele din seria A14, cele mai performante procesoare Exynos sunt cele din seria 9, cele mai performante procesoare Mediatec sunt cele 5G iar cele mai performante procesoare Kirin sunt cele din seria 900.
Acest lucru înseamnă că un procesor Snapdragon 845 este mai performant decât un Snapdragon 730. La fel un Exynos 9 este mai puternic ca un Exynos 8, iar un Apple A13 este mai puternic ca un Apple A11.
Dacă este însă să comparăm un Exynos cu un Snapdragon sau un Kirin cu un Apple, lucrurile nu sunt la fel de simple. De regulă procesoarele de ultimă serie sunt relativ asemănătoare ca și performanțe (cu excepția Mediatec) însă mereu smartphoneurile Apple au avut un mic avantaj în ceea ce privește puterea de procesare.
În cazul în care vă doriți un telefon de gaming, cu siguranță că va trebui să studiați în profunzime aceste aspecte. Ca utilizator obișnuit, trebuie să știți că majoritatea smartphone-urilor lansate in 2020 nu vor da semne de oboseală în majoritatea aplicațiilor cotidiene.
Memoria RAM
Memoria RAM este o caracteristică foarte importantă a telefoanelor mobile. Alături de procesor aceasta influențează în mod direct performanțele device-ului și de regulă este responsabilă cu aplicațiile lăsate să ruleze în background.
În cazul telefoanelor Android, o cantitate de 4-6GB memorie RAM este ideală pentru a rula majoritatea aplicațiilor cotidiene. Pentru aplicații mult mai intensive (gaming, editare video) se recomandă între 8-12GB.
În cazul telefoanelor Apple însă, lucrurile stau puțin mai diferit datorită numeroaselor optimizări realizate pe această platformă (iOS). Un telefon Apple cu 3GB de RAM ar putea avea de multe ori performanțe mai bune ca un telefon Android cu 4GB.

Din această cauză nu se pot face comparații directe intre Android și iOS din punct de vedere a memoriei RAM și modul în care aceasta este utilizată de aplicații.
Fiecare producător își va optimiza varianta de android pentru a fi cât mai eficientă, însă vă recomand un dispozitiv cu minim 4GB pentru o experiență cât mai fluidă și mai plăcută.
Memoria internă
Memoria internă este spațiul de stocare al dispozitivului unde vor fi stocate: sistemul de operare, aplicațiile, fotografiile și videoclipurile. Memoria internă variază între 32GB și 512GB și poate fi extinsă în cazul anumitor dispozitive cu ajutorul unui card extern.
Cele mai multe dispozitive moderne oferă între 64GB și 128GB – lucru care înseamnă între 2000 și 4000 de fotografii. In cazul filmărilor video trebuie să știți că în 64GB puteți filma 1h și 20 de minute la rezoluție 4K sau 5h la rezoluție 1080p/60fps.
Calculele de mai sus nu au luat în considerare sistemul de operare și aplicațiile instalate, caz în care cantitatea de material stocat se poate reduce cu 1/4 sau chiar 1/2.
Camera
Tuturor ne place să facem fotografii cu telefonul, de aceea camera este de multe ori cea mai importantă caracteristică pentru mulți utilizatori. La momentul actual majoritatea smartphone-urilor oferă cel puțin un sistem dual de camere pe spate alături de o cameră de selfie.

Iar pentru a vedea exact care sunt diferențele dintre un senzor ultrawide vs telephoto am acoperit majoritatea parametrilor în articolul sugerat.
Calitatea fotografiilor pe mobil variază de la producător la producător, dar modelele consacrate sunt cele din gama Google Pixel, iPhone, OnePlus și Samsung.
Bateria
Bateria este o alta caracteristică a telefoanelor mobile care influențează in mod direct experiența utilizatorului. Partea destul de problematică este că autonomia bateriei este influențată de foarte mulți factori și de aceea e greu de estimat cate ore de screen-on-time poate oferi un device doar uitându-ne la o valoare (mică sau mare).
De la optimizările de sistem la rezoluție, refresh, mărimea și tipul display-ului, eficiența procesorului și modul de folosire a telefonului – toate acestea au un impact direct asupra bateriei.

Pentru un telefon cu specificații medii o baterie de 2800-3400mAh ar fi suficientă pentru a oferi autonomie de 1 zi. Pentru un telefon cu specificații de top, display mare și refresh mare atunci avem nevoie de o baterie de minim 4000mAh. Totuși aceste valori depind foarte mult și de modul în care este utilizat dispozitivul respectiv.
Un telefon din gama entry se poate descurca decent chiar și cu o baterie de 2500mAh, dacă nu este folosit foarte intens.
Dotările extra
Dotările extra sunt acele mici caracteristici care ne fac uneori să plătim ceva mai mulți bani pe un telefon doar pentru a ne putea bucura de ele. De la o camera ultrawide – pentru a putea surprinde peisaje mult mai interesante – sau o camera de tip macro – pentru a surprinde picătura de rouă de pe un fir de iarbă – la ultra fast charging, NFC, wireless charging, gorilla glass sau rating IP68.
O lentila ultra-wide va surprinde mult mai multe elemente din peisaj în comparație cu o lentilă normală de tip wide. O lentilă cu zoom optic va reuși să se apropie foarte mult de subiect fără a pierde din calitate iar o lentilă macro va reuși să fotografieze elemente foarte apropiate de camera telefonului.
Fast Charging sau Ultra Fast Charging sau Warp charging este o tehnologie care permite ca bateria telefonului să fie încărcată cu o viteză foarte mare. Un astfel de device va reuși să aducă bateria de la 0% la 50% în 30 de minute sau uneori chiar în mai puțin de 30 de minute. Totuși trebuie luat în calcul că astfel de tehnologii micșorează durata de viață a bateriei în general. Acest lucru nu ar trebui să vă afecteze dacă intenționați să păstrați dispozitivul pentru 2 ani, însă dacă doriți ceva pe termen mai lung ar fi indicat să îl încărcați cu un charger normal.
Wireless Charging este o metoda de a încărca telefonul fără a conecta însă niciun cablu. Pentru asta aveți nevoie de un device care să suporte wireless charging cât și de un încărcător wireless (care poate veni în diverse forme și mărimi). Ca o mică notă este faptul că încărcarea wireless este de multe ori mai înceată decât prin cablu, însă este mult mai practică: doar așezați dispozitivul pe birou iar acesta se încarcă automat. Exista bineînțeles și Fast Wireless Charging (încărcare wireless rapidă) însă doar pe anumite modele de telefoane.
NFC este o tehnologie care permite telefonului să primească și să transmită date pe același protocol ca și cardurile bancare sau cardurile de abonament la transportul public. Cu ajutorul NFC-ului utilizatorii pot face plăți cu telefonul și pot omite portofelul atunci când ies din casă.
Gorila Glass este un tip de sticla specială folosită deasupra display-ului. Multi producători aleg să folosească Gorilla Glass deoarece este mult mai rezistentă la zgârieturi, șocuri mecanice sau chiar ambele. La momentul redactării acestui articol Gorilla Glass a ajuns la generația a 7-a.
Telefoanele cu rating IP68 sunt dispozitive certificate să reziste timp de 30 de minute la o adâncime de maxim 1.5m sub apa. De asemenea aceste telefoane sunt certificate să reziste la praf, nisip și murdărie. Prin urmare nu veți avea nicio problemă dacă îl veți scăpa puțin în apă sau dacă îl stropiți.