Cele mai bune telefoane 2021 - Top smartphone-uri de achiziționat anul acesta
Este foarte greu să faci un top cu cele mai bune telefoane în 2021. Spun asta deoarece piața smartphone-urilor s-a maturizat foarte mult în ultimii ani și majoritatea modelelor oferă performanțe peste medie. Totuși telefoanele inteligente sunt unele dintre cele mai achiziționate dispozitive moderne, durata medie de folosință fiind de maxim 2 ani.
Orice smartphone reprezintă o investiție destul de serioasă, prin urmare este bine să alegeți un model care să ofere performanță, stabilitate și o cameră excelentă. Si chiar dacă multe telefoane ieftine devin aproape uzate moral după 2 sau 3 update-uri ale versiunii de firmware asta nu înseamnă ca trebuie neapărat să va orientați către dispozitive de peste 2500RON.
Nota: DailyVIP.ro folosește linkuri de afiliere pentru promovarea diverselor produse prezentate pe site. În momentul in care achiziționați un produs folosind un astfel de link, voi primi un mic procent din valoarea tranzacției. Acest lucru nu va influența insă prețul de vanzare al produsului respectiv si nici nu imi va afecta obiectivitatea in ceea ce privește dispozitivele promovate pe site. Folosind linkurile de pe site susțineti DailyVIP.ro
Ultima actualizare: Ianuarie 2021
Alegerile redacției pentru cele mai bune telefoane sunt:
Cel mai bun smartphone din categoria Flagship
Acestea sunt cele mai bune telefoane pe care le puteți achiziționa momentan, dar în același timp și cele mai scumpe. O parte dintre modele depășesc pragul psihologic de 1000E și reprezintă o investiție destul de mare într-un dispozitiv care are o durată de folosință de 2 ani. Totuși, orice smartphone din această listă va avea caracteristici de top și performanțe greu de egalat de majoritatea competitorilor.
1. iPhone 12 / iPhone 12 Mini

Modelele iPhone 12 și iPhone 12 Mini sunt după părerea mea cele mai bune telefoane în 2021 din punct de vedere al performanțelor, calității și a valorii păstrate în timp. Aveți 5 ani garantați de update-uri de software, camere excepționale, un sistem de operare optimizat la maxim și cel mai rapid procesor existent pe un telefon mobil la momentul actual.
Multe persoane aleg un iPhone datorită ușurinței de utilizare, familiarității cu modelele precedente și a securității în exploatare. Aceste telefoane nu necesită decât foarte rar restart-uri, nu prea au parte de erori sau crash-uri în aplicații și consumă foarte puțină baterie atunci când sunt în stand-by.
Modelele iPhone 12 și iPhone 12 Mini vin cu specificații aproape similare, singurele diferențe fiind pe partea de mărime a display-ului și baterie. Ambele oferă wireless charging și certificare IP68. Totodată sunt primele telefoane care NU vin cu încărcător în cutie, deci iată un aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere. Totuși acestea sunt compatibile cu orice încărcător de tip Lightning de la modelele anterioare.
2. Samsung Galaxy S20+ / S20 / S20 Ultra

S20+ este momentan flagship-ul celor de la Samsung și reprezintă totodată maximum dotărilor și a avansurilor tehnologice pe care le puteți găsi într-un smartphone.
Acesta dispune de un superb display de 6.2 inch care folosește tehnologia Dynamic AMOLED 2X și are o rezoluție maximă de 1440 x 3200. Rata de împrospătare variază între 120 și 60Hz în funcție de rezoluție. Șasiul este din aluminiu la pe cele doua fețe avem Gorilla Glass 6.
Procesorul este un Exynos 990 pentru variantele globale, respectiv Snapdragon 865 pentru SUA, ambele folosind tehnologia de 7 nm+. Telefonul dispune de 8GB memorie RAM iar spațiul de stocare este de 128GB, putând fi extins cu ajutorul unui card microSDXC. Procesorul grafic este un Mali-G77 MP11 pentru variantele din Europa și Adreno 650 pentru SUA.
Camera foto principala dispune de 3 senzori: Unul Wide de 12MP, unul Ultra-Wide de 12MP și un Telephoto de 64MP și 3x hybrid zoom iar rezultatele sunt printre cele mai bune la ora actuală. De asemenea Samsung S20+ dispune de o camera duala de selfie de 10MP.
Bateria de 4000mAh este suficientă pentru a oferi o zi de autonomie și vine cu tehnologia Fast charging 25W. De asemenea telefonul oferă fast wireless charging si reverse wireless charging.
3. OnePlus 8 Pro

OnePlus au fost renumiți multă vreme pentru telefoanele lor de tipul “flagship killer” – dispozitive relativ ieftine dar care încorporează componente performante de ultimă generație. Iată însă că în ultima perioadă focus-ul lor s-a schimbat iar acum se luptă cot la cot cu producătorii consacrați de flagship-uri. Dovadă și noul lor OnePlus 8 Pro, un adevărat vârf de gamă din absolut toate punctele de vedere.
Display-ul Fluid AMOLED de 6.8 inch are o rezoluție de 1440 x 3168 și un refresh rate de 120Hz pentru imagini extraordinare. La exterior avem parte de Gorilla Glass atât pe față cât și pe spate, iar telefonul dispune chiar și de fast wireless charging.
Procesorul este un Snapdragon 865 pe 7 nanometri iar chip-ul grafic este un Adreno 650. Smartphone-ul dispune totodată de 8 sau 12GB de RAM cu un spațiu intern de stocare de 128 sau 256GB.
Camera este cea mai reușită de până acum la un model OnePlus și dispune de 4 senzori pe spate: unul wide de 48MP, un ultrawide de 48MP, un telephoto cu zoom optic 3x și un senzor pentru portrete de 5MP.
Bateria are o capacitate de 4510mAh și dispune de 30W fast charging. Totodată puteți beneficia și de fast wireless charging, dar numai cu adaptorul celor de la OnePlus. Telefonul oferă și reverse wireless charging dar la o putere mai mică, de doar 3W.
4. Iphone 11

Multă lume probabil va fi sceptică la o asemenea afirmație, însă din punctul meu de vedere iPhone 11 este încă cel mai bun telefon mobil cu chipset mai vechi pe care îl puteți achiziționa in 2021. Desigur prețul este marele minus al acestui model, însă performanțele, construcția și camerele sunt la superlativ.
Acesta smartphone Apple vine cu 2 camere pe spate iar fotografiile realizate sunt excepționale. Aș putea spune că senzorul wide de la acest model este cel mai bun folosit vreodată pe un iPhone. Iar modul de noapte este ceva ce lipsea de multă vreme.
Display-ul este unul foarte luminos și bine calibrat, chiar dacă folosește tehnologia IPS LCD și are doar 326ppi.
Bateria a fost și ea îmbunătățită – nu substanțial dar se poate vedea o diferență notabilă față de modelele din generațiile precedente. Totuși la cei 3110 mAh ai săi, oferă o autonomie excelentă.
5. Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro este unul dintre cele mai bune telefoane lansate vreodată de compania Chineză și totodată unul din smarphone-urile capabile pe care nu le va cumpăra prea multă lume datorită lipsei serviciilor Google.
El este mai puternic ca niciodată și vine cu o mulțime de îmbunătățiri față de predecesorul său. Modelul dispune de un display de 6.58 inch de tip OLED de foarte înaltă calitate, cu o rezoluție de 1200 x 2640 pixeli, rezistent la șocuri mecanice și zgârieturi.
Construcția este una de calitate iar culorile sunt printre cele mai frumoase, cu tranziții plăcute de la un ton la altul. Modelul vine cu ultima versiune de CPU produs de Huawei – Kirin 990 5G – alături de 8GB de memorie RAM.
Sistemul de operare este Android 10 cu interfață EMUI 10.1. Acesta se mișcă extrem de rapid prin meniu și oferă câteva funcții utile. Nu se compară cu OxygenOS-ul celor de la OnePlus dar face o treabă destul de bună.
Și chiar dacă Huawei P40 Pro nu este cel mai căutat smartphone de pe piață, el poate fi considerat printre cele mai avansate din punct de vedere al camerei și al zoom-ului optic. Acesta dispune de 3 lentile realizate în colaborare cu Leica și oferă fotografii wide, ultra-wide și telephoto cu un zoom optic de 5x. Calitatea fotografiilor este foarte bună – acesta fiind un competitor direct a lui Pixel 4.
Bateria este una de 4200mAh cu autonomie foarte bună și opțiuni de fast charging, fast wireless charging și reverse wireless charging.
Cel mai bune telefoane business
Cele mai bune telefoane pentru oameni de afaceri sunt realizate de Samsung și Huawei. Smartphone-urile de tip business vin cu ecrane mari, performanțe de top, dotări maxime și o autonomie a bateriei de invidiat. Sunt perfecte atât pentru oameni de afaceri cât și pentru utilizatori obișnuiți dornici de robustețe și rafinament.
1. Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Samsung Note 20 Ultra este de departe cel mai bun smarpthone business la ora actuală pe piață. Și nu numai că este cel mai bun, dar este și cel mai arătos.
Designul său inspiră mult rafinament și eleganță iar specificațiile sunt demne de orice CEO de mare companie. Ecranul mare de 6.9 inch este o adevărată plăcere de privit iar rezoluția de 1440 x 3088 asigură că totul se va vedea cu o claritate și o profunzime a culorii de excepție.
Telefonul vine cu un procesor Snapdragon 865+ / Exynos 990 , 8 GB de RAM și 256 sau 512GB spațiu de stocare. Acesta poate fi oricând upgradat cu ajutorul unui card de memorie.
Camera este compusă din 3 senzori: wide, ultrawide și telefoto iar rezultatele sunt remarcabile. Putem spune fără nicio exagerare că Note 20 Ultra este unul dintre cele mai bune telefoane pentru fotografii în 2021.
Bateria de 4500 este suficientă pentru a asigura autonomia în orice zi, indiferent de câte task-uri aveți de rezolvat. Aceasta se poate încărca foarte rapid prin tehnologia fast charging 25W și poate oferi chiar reverse wireless charging.
Funcția Samsung DeX este de departe cea mai bună implementare a unui sistem de tip workstation mobil.
Cel mai bun telefon în categoria midrange și sub-flagship
Categoria sub-flagship este una destul de nouă și cuprinde telefoane de top dar care nu sunt la fel de performante sau nu includ la fel de multe dotări ca cele din categoria flagship. Le putem considera telefoane flagship de buget deoarece nu fac prea multe compromisuri în ceea ce privește performanțele sau calitatea.
Totodată în această categorie voi prezenta și cel mai bun telefon midrange 2021. Am considerat un buget de maxim 2300RON și am comparat diverse dispozitive pentru a alege un model câștigător.
1. Pixel 4a

Google Pixel 4a a fost probabil ce mai mare revelație a anului trecut iar acest lucru i-a câștigat poziția întâi la categoria “cel mai bun telefon sub-flaship”.
Chiar dacă este construit din plastic iar procesorul nu este unul de ultimă generație, Pixel 4a oferă maximum de potențial la un preț cu mult sub unul al unui telefon din gama flagship.
Acesta vine totodată și cu celebra camera a celor de la Google care se folosește din plin și cu foarte mult succes de ultimele inovații în materie de inteligență artificială. Pixel 4a este probabil unul dintre cele mai bune telefoane pentru fotografii de pe piață, mai ales când aveți un buget sub 2500RON.
Sistemul de operare Android 10 original alături de numeroasele optimizări fac din acest telefon o opțiune greu de egalat în acest segment.
2. Samsung Galaxy S20 FE

Samsung Galaxy S20 FE – sau FAN EDITION – a fost una dintre cele mai mari surprize ale anului precedent. Chiar dacă nu a avut parte de o lansare la fel de pompoasă ca modelele de top, dacă ar fi să alegem un telefon după specificații atunci S20 FE ar fi un compromis de succes.
Acest model ia tot ce e mai bun de la modelele S20 / S20 Plus și le vinde într-un pachet mult mai ieftin și mai atractiv. Vine cu in display Super AMOLED de 6.5 inch de tip always on, procesor Exynos 990, 6GB de memorie RAM, 128GB spațiu de stocare și rating IP68.
Sistemul de camere este foarte similar cu cel folosit la modele S20/S20+ iar bateria de 4500mAh asigură autonomie pe durata întregii zile.
Singurul dezavantaj ar fi capacul de pe spate care este realizat din plastic.
3. OnePlus Nord

Dacă vă doriți un telefon 5G cu pretenții de mic flagship – toate la un preț sub 2000RON, atunci OnePlus Nord cu siguranță vă va face cu ochiul.
Cei de la OnePlus au dat lovitura cu acest model, el bucurându-se de un adevărat succes în afară pe bună dreptate. Vine cu un superb display Fluid AMOLED, refresh rate de 90Hz și o diagonală de 6.44 la o rezoluție de 1080 x 2400 pixeli – fiind protejat la exterior cu un strat de Gorilla Glass 5.
Procesorul este un Snapdragon 765G iar memoria RAM variază între 6-8-12GB în funcție de spațiul de stocare ales: respectiv 64, 128 sau 256GB.
Camera vine cu 4 senzori: wide, ultra-wide, macro și de adâncime (pentru pozele de tip portret) iar calitatea este una care cu siguranță vă va surprinde.
Telefonul vine echipat cu Android 10, alături de skinul OxygenOS 10.5.9 – unul dintre cele mai reușite și mai fluide de pe piață.
Bateria de 4115 mAh este mai mult decât decentă și oferă și fast-charging la o putere de 30W.
Nota: Acest model nu trebuie confundat cu variantele OnePlus Nord N10 sau OnePlus Nord N100 – care sunt mai ieftine dar au și specificații mai slabe.
4. iPhone SE 2

iPhone SE 2 este cel mai accesibil telefon nou de la Apple și o adevărată oportunitate pentru toți cei care doresc să între în ecosistem. Chiar dacă designul este identic cu al unui iPhone 8, la interior acesta dispune de același procesor A13 Bionic prezent pe modelele iPhone 11 și iPhone 11 Pro.
Telefonul vine cu 3GB de RAM, spațiu de stocare de 64, 128 sau 256GB, un display LCD de 4.7 inch și o cameră foto similară cu cea de pe modelul XR însă cu multe îmbunătățiri.
Telefonul vine cu butonul de Home și cu senzor de amprentă în detrimentul mai noului FaceID. Bateria de 1812mAh este destul de capabilă pentru o zi de folosire iar wireless charging-ul este un adevărat atu.
Cel mai bun smartphone ieftin in 2021
Dacă nu dispuneți de un buget foarte mare dar totuși vă doriți un telefon performant cu multe dotări și funcții interesante atunci vă recomand produsele listate în această categorie. Doar așa veți găsi ușor cele mai bune telefoane ieftine care nu vor dezamăgi.
1. Realme 6

Dacă aveți un buget în jurul sumei de 1000RON, atunci Realme 6 ar fi recomandarea mea ca fiind cel mai bun telefon ieftin la momentul de față.
Acesta vine cu un display de 6.5 inch de tip IPS LCD cu un refresh de 90Hz, o rezoluție de 1080 x 2400 pixels, 480 Niți luminozitate și Gorilla Glass 3 la exterior.
La capitolul procesor avem un Mediatek Helio G90T iar telefonul dispune de 8GB de memorie RAM și 128GB stocare.
Camera este de tip quad oferind senzori wide, ultrawide, macro și de adâncime. Calitatea nu este de nivel flagship însă se apropie foarte mult de dispozitivele din gama mid-range.
Bateria de 4300mAh cu FastCharging va asigura un optim de autonomie la această categorie de preț.
Ca și sistem de operare avem parte de Android 10 cu skin Realme UI.
Cum alegem cel mai bun telefon?
Atunci când vrem să alegem cel mai bun telefon există o mulțime de factori pe care suntem nevoiți să îi luăm în considerare. De la bugetul propus și sistemul de operare preferat până la tipul de cameră, capacitatea bateriei și funcțiile pe care ni le dorim de la un smartphone bun.
Cu un telefon flagship nu aveți cum să dați greș, indiferent de alegerea făcută dar poate sunteți interesați de o altfel de clasificare și un punct de vedere obiectiv. Același lucru este valabil și în cazul unui telefon business, însă problemele încep să apară atunci când bugetul este limitat.
Există foarte multe telefoane ieftine pe piață însă nu toate oferă performanțele pe care ni le dorim cu toții. Bineînteles că smartphone-uri de buget produse de Samsung sau Motorola sunt fiabile și destul de capabile, însă există și alte alternative de care poate nu ați auzit.
Merită să achiziționez un telefon flagship?
Flagshipurie sau vârfurile de gamă sunt cele mai bune telefoane pe care le puteți achiziționa. Și chiar dacă foarte mulți utilizatori se orientează spre un astfel smartphone de top, eu v-aș sugera să evaluați de mai multe ori situația înainte de a ajunge la o concluzie.
Un smartphone flagship poate ajunge și până la 1500E, sumă care mi se pare extrem de mare pentru o investiție atât de fragilă și supusă la uzură morală din momentul achiziției. Bineînțeles că veți beneficia de ultimele noutăți în materie de tehnologie, o experiență fluidă în sistemul de operare și în orice aplicație, securitate sporită, o cameră de excepție și multe funcții utile – dar oare veți folosi toate aceste lucruri la capacitatea lor maximă?
Cu toții ne dorim un telefon de top care să facă poze excepționale, însă dacă veți folosi dispozitivul doar pentru a posta aceste fotografii pe rețelele sociale sau le veți trimite pe Whatsapp sau iMessage la prieteni sau familie chiar nu e nevoie de un smartphone de tip flagship. Marques Brownlee – probabil cel mai cunoscut Youtuber pe partea de tech – a demonstrat folosind un experiment simplu că majoritatea persoanelor preferă fotografiile cele mai luminoase și cu un contrast cât mai bun atunci când ele sunt postate pe diverse rețele sociale. Telefoane foarte scumpe precum iPhone Xs sau Google Pixel au pierdut aproape din start confruntările directe, fiind devansate de competitori modești pe partea de foto precum Pocophone sau Blackberry.
Dacă totuși conștientizați ca nu veți folosi telefonul la capacitate maximă dar totuși doriți să aveți un dispozitiv mobil de top v-aș recomanda mai degrabă categoria sub-flagship. Acestea sunt telefoanele cu cel mai bun raport preț/calitate din segmentul de top.

Smartphone cu Android sau cu iOS?
Foarte mulți utilizatori știu deja ce sistem de operare preferă iar acest lucru îi ajută să își aleagă dispozitivul mult mai ușor. Dar dacă nu știți care sunt diferențele între un smartphone cu Android și unul cu iOS atunci probabil că sunteți curioși de ce există lupta acerbă intre fanii telefoanelor Apple și fanii Samsung, Pixel sau Huawei.
Android este un sistem de operare open-source pentru telefoane mobile care a devenit extrem de popular în ultimii ani. Acesta este folosit de majoritatea marilor producători de smartphone-uri cu excepția Apple și Blackberry. Android lansează câte o nouă versiune a sistemului de operare în fiecare an cu multe update-uri și optimizări față de versiunile precedente. Fiind un sistem de operare gratis și open source, acesta poate fi ușor modificat și adaptat de către producătorii de telefoane mobile, fiecare dintre ei oferind deja o experiență proprie.
Totuși puține telefoane mobile folosesc versiunea de bază a sistemului Android. În afară de gamele Pixel și Nexus ale celor de la Google cât și a telefoanelor pe platforma Android ONE – majoritatea producătorilor folosesc versiuni modificate. De aceea atunci când apare un update de Android, companii precum Samsung, Huawei sau Motorola trebuie să customizeze această versiune și să o facă compatibilă cu telefoanele proprii înainte de a face update-ul disponibil pentru utilizatori. Deoarece acesta este un proces foarte complicat, mulți producători oferă update-urile foarte greu, spre nemulțumirea utilizatorilor.
Totuși majoritatea acestor update-uri – exceptând cele care repară probleme majore de securitate sau exploatare – nu vin cu diferențe foarte mari de la o versiune la alta. Prin urmare un telefon care va rula o versiune mai veche de android nu va fi neapărat depășit din punct de vedere al performanțelor.
Cele mai bune telefoane iPhone: iOS pe de altă parte este un sistem de operare dezvoltat de cei de la Apple. Acesta este făcut să funcționeze doar pe anumite configurații de plăci de baza, procesoare și procesoare grafice și foarte bine optimizat. Atunci când controlezi atât partea de hardware cât și cea de software fără niciun intermediar poți optimiza totul la maxim.
Un telefon Apple va fi foarte fluid și rapid in sistemul de operare și în aplicații tocmai datorită acestui lucru. Iar cum in Statele Unite produsele Apple sunt foarte populare, dezvoltatorii de soft optimizează și ei produsele lor mult mai bine pentru astfel de platforme.
Un telefon Apple cu 2GB de ram se va mișca asemănător cu un telefon Android cu 4GB de ram și asta numai datorită optimizărilor. De aceea nu e bine să comparăm telefoane Apple cu telefoane Samsung strict din punct de vedere al configurației hardware.
iOS-ul este în același timp un sistem de operare extrem de restrictiv. Nivelul de customizare și acces tinde spre 0, dar acest lucru îl face și foarte sigur. Puteți respira liniștiți știind că dacă cumva vă pierdeți sau vă este furat un telefon Apple, nimeni nu va avea acces la datele de pe dispozitivul respectiv. Dacă mai aveți și un cont iCloud activ și funcția find my phone activă atunci acel telefon va avea o valoare foarte mică pe piața second hand, putând fi vândut doar pentru componente.

Prin urmare dacă vă doriți un telefon ușor de customizat din toate punctele de vedere, pe care puteți instala orice program, pe care îl puteți conecta ușor la computer pentru a transfera poze sau fișiere atunci mergeți clar pe Android.
Dacă însă nu vă interesează customizările, nu aveți nevoie să transferați fișiere dar vreți un telefon care să se miște foarte rapid pentru următorii 4-5 ani, atunci vă recomand iOS. Smartphone-urile Apple primesc update-uri chiar și dupa 5 ani și sunt foarte ușor de folosit. Iar dacă aveți deja un laptop ultraportabil de tip Macbook sau un smartwatch Apple, atunci integrarea în ecosistem se va simți mult mai utilă.
Ce contează cel mai mult la un telefon bun?
După ce ați stabilit un buget și un sistem de operare preferat, există câteva aspecte destul de importante pe care trebuie să le aveți în vedere.
Dacă este să considerăm autonomia bateriei, trebuie să știți că majoritatea telefoanelor mobile de tip smartphone de pe piață oferă în jur de o zi de folosire medie. Totuși dacă folosiți smartphone-ul foarte intens si aveți nevoie de ceva pe care să vă puteți baza, atunci un dispozitiv din seria Note de la Samsung sau Mate/Pro de la Huawei ar fi mai potrivit. Cele mai bune telefoane au de regulă baterii cu o capacitate de 3300 – 5000mAh.
Dacă este să considerăm calitatea display-lui atunci AMOLED este clar cu mult peste orice ecran de tip IPS LCD. Totodată pe AMOLED contrastul este foarte mare iar negrul este unul cât se poate de real. Și tot cu AMOLED este posibilă funcția always-on, care arată mereu ceasul și notificările pe ecran.
Dacă este să considerăm memoria RAM – un telefon flagship pe Android are nevoie de cel puțin 4 în ziua de astăzi deși este de preferat 6GB. Un telefon mid-range se va descurca și cu 3GB fără probleme. În cazul Apple cred ca 4GB este mai mult decât suficient, când multe dispozitive cu 2GB se descurca excelent in 2021.
Camera este un criteriu considerat de mulți utilizatori ca fiind determinant, însă foarte multe telefoane chiar și din gama mid-range fac pozele excelente. Bineînțeles ca la acest capitol, Pixel, Huawei, Samsung, Apple si Oneplus sunt lideri incontestabili. Totuși cu cât mai multe lentile și cu cât mai diversificate, cu atât și calitatea fotografiilor va fi mai bună. Variantele cu 3 lentile: wide, ultra-wide și telephoto (zoom) mi se par cele mai versatile.