În cazul în care vă întrebați de ce anumite tastaturi mecanice pentru gaming costă câteva sute bune de lei și de ce există din ce în ce mai mulți utilizatori care aleg un astfel de dispozitiv în detrimentul unei tastaturi clasice, ei bine ați ajuns în locul potrivit.
Voi încerca să vă explic pe scurt diferențele dintre o tastatura mecanică și una cu membrană și care sunt cele mai populare și fiabile modele la momentul actual pe piață.
Nota: DailyVIP.ro folosește linkuri de afiliere pentru promovarea diverselor produse prezentate pe site. În momentul în care achiziționați un produs folosind un astfel de link, voi primi un foarte mic procent din valoarea tranzacției. Acest lucru nu va influența însă prețul de vânzare al produsului respectiv și nici nu îmi va afecta obiectivitatea în ceea ce privește dispozitivele promovate pe site. Folosind linkurile de pe site susțineți DailyVIP.ro
Cele mai bune tastaturi mecanice de gaming – gama de top
Corsair K95 RGB PLATINUM
Corsair K95 RGB PLATINUM este cea mai bună tastatura mecanică de gaming pe care o puteți achiziționa la momentul actual. Chiar dacă este destul de scumpă, raportul preț calitate este unul foarte avantajos iar beneficiile sale sunt cu adevărat impresionante.

Corsair K95 RGB PLATINUM are o greutate de aproximativ 1.3Kg și se conectează prin USB. Aceasta dispune de un port USB pass-through, iluminare RGB multi zonă și switchuri de tip Cherry MX Speed.
Palm-restul este unul detașabil și extrem de confortabil iar potențiometrul reglabil manual pentru sunet este un mare plus. Tastatura dispune de 118 taste, din care 10 sunt taste speciale sau de tip Macro. Aplicația celor de la Corsair este foarte ușor de folosit și foarte intuitivă. Cu ajutorul acesteia veți putea programa diverse taste și ajusta iluminarea RGB.
Experiența pe Corsair K95 PLATINUM este una de top, martore fiind sutele de recenzii pozitive și de videoclipuri de tip review de pe Youtube. Este o tastatura robustă, ușor de folosit și ideală de a merge în pereche cu un mouse de gaming.
Logitech G910 Orion Spectrum
Logitech G910 Orion Spectrum este una dintre puținele tastaturi mecanice pentru gaming din această listă care folosește swtichuri Romer-G. Acestea nu sunt la fel de gălăgioase ca multe dintre variantele Cherry MX și oferă o altfel de experiență la apăsare.

Atunci când dispuneți de un computer de gaming, ideală ar fi și o astfel de tastatură mecanica RGB pentru a beneficia la maxim de toate avansurile tehnologice de la momentul de față. Tastele sunt rezistente la milioane de apăsări și pot fi chiar înlocuite în multe din cazuri.
Logitech G910 Orion Spectrum este foarte solidă, are o greutate de aproximativ 1.5Kg și dispune de 113 taste din care 9 sunt de tip Macro programabile. Palm-restul nu este detașabil dar se simte foarte confortabil, în special după perioade lungi de utilizare.
Tastaturi mecanice de gaming – gama mid-range
Corsair K70 LUX
Corsair K70 LUX este o tastatura mecanică cu un design modern care folosește switchuri de tip Cherry MX Red. Iluminarea nu este de tip RGB ci doar roșu însă intensitatea poate fi ajustată. Modelul dispune de un port USB de tip pass-through și are o greutate totală de 1.2Kg.

Corsair K70 LUX vine cu 104 taste și 6 dedicate multimedia. Palm-rest-ul este detașabil și destul de confortabil iar construcția este foarte solidă. Cursa tastelor este liniară ceea ce face acest produs foarte confortabil și în cazul sesiunilor lungi de gaming.
ASUS ROG Strix Flare
ASUS ROG Strix Flare este o tastatura de gaming care folosește switch-uri Cherry MX Red și este ideala pentru toți utilizatorii pasionați. Modelul dispune de iluminare de tip RGB, software dedicat iar construcția este una destul de solidă deși folosește preponderent plastic.

ASUS ROG Strix Flare are 110 taste normale și dispune de controlere multimedia și potențiometru pentru volum. Greutatea totală este de 1.25Kg iar interfața este pe USB. Palm-rest-ul este detașabil însă nu este la fel de confortabil ca la modelele mai scumpe. Per total însă este o tastatură fiabilă și foarte plăcută chiar și pe perioade lungi de folosire.
Tastatură mecanică de gaming sub 500 de lei
Corsair K63
Corsair K63 face parte din categoria tastaturilor mecanice accesibile și este perfectă pentru gaming. Nu dispune de tastele numerice laterale, lucru care vă va oferi mai mult spațiu pentru mouse iar construcția este una foarte robustă și calitativă.

Acest model nu vine cu iluminare de tip RGB, ci veți putea alege din mai multe de roșu. Chiar și așa nu este o culoare obositoare și arată destul de bine. Exista 9 taste multimedia dedicate, însă de data aceasta nu avem parte de un palm-rest ca la variantele mai scumpe.
Tastele Cherry MX Red se simt foarte bine, au un feedback excelent doar ca sunt ceva mai zgomotoase. Per total însă acest model își merită banii.
HyperX Alloy FPS
HyperX Alloy FPS este una dintre cele mai accesibile tastaturi mecanice de gaming și un model destul de reușit din foarte multe puncte de vedere. Construcția este una metalică, solidă iar greutatea este de aproximativ 1.1Kg.

Modelul este fără palm rest iar iluminarea este de tip RGB și foarte customizabilă. HyperX Alloy FPS dispune de un port USB pass-through însă acesta poate fi folosit doar pentru încărcare nu și pentru transfer de date.
Swtich-urile sunt de tip Kailh Silver, foarte rapide și ideale pentru jocuri de tip FPS. Nu vine și cu key caps-urile special ASDW, dar le puteți achiziționa separat.
Ce este o tastatura mecanică
Tastaturile clasice, sau cele pe care le vedem de obicei în majoritatea magazinelor, sunt cu membrană. Aici impulsul este transmis electronic, atunci când tasta este acționată și membrana atinge PCB-ul.
O tastatură mecanică pe de altă parte este o tastatură la care impulsurile electrice sunt transmise către computer prin intermediul unui mecanism complex ce include multiple componente interne și arcuri.
Dacă la tastaturile clasice avem o singură membrană care este desfășurată sub toate tastele, în cazul variantelor mecanice fiecare tastă are mecanismul ei individual. Acest lucru se traduce într-o mult mai mare versatilitate și servisabilitate.
Tipul de switch-uri la tastaturile mecanice
Partea care definește cel mai bine o astfel de tastatură este tipul de switch, iar aici avem Cherry MX ca fiind cea mai populară opțiune. Cherry MX fac mai multe tipuri de astfel de switch-uri: Black, Brown, Blue, Red, Clear, Speed și Silent. Aceste switch-uri dictează feedback-ul dat de tastatura atunci când este folosită și prin urmare sunt responsabile de experiența generală a utilizatorului.
Un alt tip de switch destul de popular este Romer-G, dezvoltat de Logitech și Omron. Alte tipuri de switch-uri mecanice includ Razer, Kailh, QS1, Topre și Agila.
Avantajele unei tastaturi mecanice de gaming
Probabil că de foarte puține ori s-a întâmplat să vi se defecteze tastatura, chiar și atunci când vorbim despre modelele clasice, cu membrană. O tastatura de 40 – 50 RON are o durată de viață de cel puțin 3-4 ani, prin urmare de ce ar merita unele tastaturi mecanice pentru gaming chiar și 1000RON?
Ei bine, totul ține de experiența oferită de aceste tastaturi și de modul în care puteți obține un produs care să se muleze perfect pe dorințele și așteptările dumneavoastră. Tastaturile mecanice pot fi de diverse forme și mărimi, butoanele sau body-ul de diverse culori iar feedback-ul oferit la apăsare diferă foarte mult în funcție de tipul de switch ales.
Pe lângă acest feedback – care este foarte greu de descris în cuvinte – multe tastaturi sunt special concepute pentru gaming și pentru a beneficia de o experiență cât mai imersivă. De la iluminatul RGB sau monocrom la taste speciale pentru multimedia sau macro care pot fi complet programabile, o tastatură mecanică de gaming oferă multe astfel de avantaje.
În cazul unei tastaturi mecanice pentru gaming impulsul fiecărei taste este transmis individual. Prin urmare atunci când vorbim de jocuri unde sunt apăsate chiar și 4-5 taste într-o secundă, puteți fi 100% siguri ca nu vor exista erori de coordonare. La multe tastaturi cu membrană aceste semnale foarte rapide nu sunt transmise la fel de eficient.

Un alt aspect important îl reprezintă durabilitatea și fiabilitate. Aici putem afirma fără prea multe exagerări ca o tastatura mecanică este cam de 10 ori mai durabilă decât una cu membrană. Fiecare tastă poate fi apăsată de milioane de ori și va oferi același feedback ca în prima zi. Nu vom avea parte de taste care trebuie apăsate mai greu pentru a înregistra un impuls – precum tasta space la multe tastaturi cu membrană.
Tastaturile mecanice sunt potrivite doar pentru gaming?
Datorită designului agresiv și a luminițelor RGB LED probabil că vă gândiți că aceste tastaturi mecanice sunt destinate exclusiv gaming-ului. Ei bine, poate veți fi surprinși să aflați dar multi programatori sau scriitori folosesc astfel de tastaturi tocmai datorită feedback-ului. Ele pot transforma un task banal într-o experiență unică, care poate fi ușor customizată pe parcurs.
Într-adevăr pot fi mult mai zgomotoase decât variantele clasice, însă există switch-uri de genul Cherry MX Silent care oferă și discreție.
Pentru a avea o idee despre cum se simte o tastatură mecanică nu pot decât să vă recomand sa testați un astfel de model într-un magazin fizic sau showroom. Numai așa veți putea înțelege de ce aceste modele sunt atât de apreciate la nivel mondial și cât de mult vă pot îmbunătăți experiența în fața computerului. Ele necesită ceva timp de acomodare, dar o data obișnuiți nu veți mai putea trece la o tastatura cu membrană.