Cele mai bune plăci video pentru laptopuri și ce puteți juca pe fiecare în parte

intel-core

Notebookurile de gaming sunt la foarte mare căutare, însă configurațiile hardware pot crea diverse confuzii. Nu toți utilizatorii cunosc diferențele intre chipseturi și nici care sunt cele mai bune plăci video pentru laptopuri la momentul actual. Plus că diferențele de preț pot fi de multe ori exorbitante intre modele din generații diferite, prin urmare voi încerca să vă prezint ce se poate juca pe fiecare dintre aceste dispozitive.

NVidia GForce RTX 2080 și RTX 2080 Max Q

Atât NVidia GForce RTX 2080 cât și varianta Max Q sunt la momentul de față cele mai bune plăci video pentru laptopuri. Prețul unui astfel de model însă se învârte în jurul valorii de 13000 – 15000RON (minim), prin urmare nu este accesibil marii majorități a utilizatorilor. Totuși cu o astfel de placă video nu numai că veți putea juca orice joc existent pe piață cu detaliile la maxim, ci puteți fi siguri că nu va fi depășită nici în următorii 2-3 ani.

Aceste modele de plăci video de notebook sunt utile și pentru multe aplicații de genul machine learning, AI și rețele neuronale.

NVidia GForce GTX 1080 SLI și 1070 SLI

Deși fac parte din generația precedentă de plăci video, atât GForce GTX 1080 cât și 1070 rulând în configurație SLI vor depăși ca și performanțe majoritatea plăcilor video de pe piață. Din păcate nu prea veți găsi la noi prin magazine laptopuri în configurație SLI dar este posibil să întâlniți astfel de modele pe site-uri de genul OLX.

De multe ori acestea se încălzesc mai puternic ca un laptop cu o singură placă video, dar ca și performanță veți putea rula majoritatea titlurilor la detalii ultra high și rezoluție maximă.

placa-video-laptop

NVidia GForce RTX 2070 și RTX 2070 Max Q

Nvidia RTX 2070 si 2070 Max Q fac parte din noua generație de placi video de laptop și vor beneficia de performanțe uluitoare în orice tip de joc. Cu un astfel de model puteți fi siguri că veți putea juca și orice titlu viitor lansat în următorii 2 ani.

Puterea de calcul este doar puțin sub modelele 2080 prin urmare și aceste dispozitive sunt potrivite pentru aplicații de tip machine learning, AI, modelare 3D sau editare video și foto.

NVidia GForce GTX 1080

Chiar dacă face parte din generația precedentă de plăci video de laptop de la Nvidia, modelul GTX 1080 este vârf de gamă și dispune de un GPU foarte performant. Cu o astfel de placă video veți putea juca orice joc la detalii maxime și cu siguranță nu va fi depășită cu ușurință nici în următorii 2 ani. Totuși este posibil ca unele titluri lansate anul viitor sa nu ruleze chiar la detalii maxime datorită tehnologiilor mult mai noi implementate în plăcile de ultimă generație (familia GForce RTX).

NVidia GForce RTX 2060

Chiar dacă este mult mai scumpă decât modelele mid-range, GForce RTX 2060 reprezintă cea mai accesibilă placă video de laptop din noua generație NVidia. Este placa cu cel mai bun raport preț/calitate și un chip pe care veți putea juca atât orice joc existent cât și multe alte titluri ce se vor lansa în următorii ani.

Este totodată o placă foarte buna pentru aplicații machine learning/AI sau modelare 3D și editare video sau foto.

NVidia GForce GTX 1070 si GTX 1070 Max Q

NVidia GForce GTX 1070 este cea mai accesibilă placă video de laptop din categoria de top. Veți putea juca pe ea majoritatea titlurilor lansate până în 2019 la detalii maxime și probabil că se va comporta foarte bine și pe viitor.

NVidia GForce GTX 1060

Atunci când căutați cel mai bun laptop de gaming din categoria mid-range recomandarea mea ar fi să vină echipat cu NVidia GForce GTX 1060. Această placă video este perfectă pentru majoritatea jocurilor iar raportul preț/calitate este foarte bun. Poate nu le veți putea juca pe toate cu detaliile la maxim sau pe rezoluții full HD, însă se descurcă mai mult decât onorabil.

Singurul lucru pe care e bine să îl aveți în vedere este cantitatea de RAM disponibil. Unele variante de GTX 1060 vin cu 3GB în timp ce altele vin cu 6GB. V-aș recomanda modelul cu 6GB pentru a fi mai siguri că nu va fi depășită moral prea curând.

AMD Radeon RX 580X și RX 580

Deși nu veți găsi prea multe configurații de laptop cu aceste modele de plăci video, ele sunt destul de capabile și subapreciate. Performanțele sunt similare cu GForce GTX 1060 iar acest lucru vă permite să jucați majoritatea jocurilor de pe piață la detalii foarte mari.

jocuri-laptop

NVidia GForce GTX 1060 Max Q

Varianta Max Q a plăcii NVidia GForce GTX 1060 este una optimizată pentru un consum mai mic de energie dar care să ofere totuși performanțe destul de bune în majoritatea jocurilor. Reprezintă o variantă mai accesibilă și cu performanțe mai bune decât 1050Ti si 1050.

AMD Radeon RX 570X, RX 570 și RX 470

Variantele RX 570X, RX 570 și RX 470 sunt printre ultimele din partea de sus a categoriei mid-range. Poate nu veți putea juca toate titlurile la rezoluție și calitate maximă dar sunt cu cel puțin 20% mai bune decât modele precum Nvidia 1050 sau 1050Ti. Raportul preț/calitate este foarte bun și sunt excelente pentru gaming.

NVidia GTX 1050Ti, GTX 1050 Ti – Max Q și GTX 1050

Aceste variante de la NVidia sunt la limita de jos a plăcilor video de notebook din categoria mid-range. Plăcile GTX 1050 și GTX 1050Ti – Max Q sunt destul de performante pentru a putea juca unele titluri precum CS:GO, DOTA 2, FORTNITE, GTA V, League of Legends și PUBG la detalii medii, chiar spre mari dacă vorbim despre GTX 1050Ti.

Totuși, dacă este să luăm în considerare jocurile AAA lansate în 2019, majoritatea acestor chipseturi sunt predominant depășite.


Doriți să achiziționați un laptop de gaming?

Leave a Reply

Your email address will not be published.