Cel mai bun SSD pentru laptop sau PC

Upgrade-ul la un Solid State Drive bun este probabil cea mai oportună investiție pe care o puteți face în 2020 pentru laptopul sau computerul dumneavoastră. De aceea am decis să vă prezint cel mai bun SSD din fiecare categorie, indiferent dacă sunteți interesat de un model pe SATA III sau NVMe.
Atunci când alegeți cele mai bune SSD-uri există mai multe variabile pe care trebuie să le luați în calcul. De la interfața dispozitivului, la ușurința accesului în interiorul laptopului sau al PC-ului și la necesitatea de elemente adiționale (precum un HDD Caddy).
Dacă veți citi acest articol pană la final nu numai că veți avea de unde alege un SSD ieftin și bun, dar veți ști exact ce așteptări să aveți și care este cea mai bună variantă de upgrade.
Nota: DailyVIP.ro folosește linkuri de afiliere pentru promovarea diverselor produse prezentate pe site. În momentul in care achiziționați un produs folosind un astfel de link, voi primi un mic procent din valoarea tranzacției. Acest lucru nu va influența insă prețul de vanzare al produsului respectiv si nici nu imi va afecta obiectivitatea in ceea ce privește dispozitivele promovate pe site. Folosind linkurile de pe site susțineti DailyVIP.ro
Alegerile redacției pentru cel mai bun SSD sunt:
SSD-urile de 2.5 inch pe SATA 3 sunt probabil cele mai populare solid state drive-uri la ora actuală. Acest lucru se datorează compatibilității cu multe laptopuri sau PC-uri mai vechi și a oportunităților de upgrade. Veți găsi destule SSD-uri ieftine și bune la majoritatea comercianților, însă modelele din lista de mai jos oferă cele mai multe avantaje:
Kingston UV500 este cel mai bun SSD de 2.5 inch dacă este să analizăm raportul preț/calitate. Noua generație de SSD-uri Kingston oferă viteze îmbunătățite și timpi de acces mai mici. Dacă este conectat la un port de tip SATA III puteți să vă așteptați la viteze de până la 500MB/S citire și 480MB/S scriere. V-aș recomanda mai degrabă varianta de 240GB în detrimentul celei de 120GB datorită diferenței relativ mici de preț între aceste versiuni.
Samsung 860 EVO este un SSD foarte bun dacă este să analizăm performanțele. Acest model este totodată unul dintre cele mai fiabile SSD-uri de pe piață, și este prima opțiune a utilizatorilor avansați. Vitezele de citire și scriere nu sunt cu mult peste modelul de la Kingston însă calitatea este superioară. Dacă vă doriți un SSD fiabil atunci 860EVO este alegerea perfectă.
ADATA Ultimate SU650 este cel mai ieftin SSD de 2.5 inch pe care îl puteți achiziționa din prisma fiabilității. Chiar dacă vitezele de citire sunt destul de mari (în jur de 450MB/S), cele de scriere sunt mai mici decât ale competitorilor. Chiar și așa, reprezintă un upgrade foarte bun față de un HDD cu platane și va face sistemul să se miște mult mai rapid.
SSD-urile pe interfață M.2 SATA au aproximativ aceleași viteze de citire și scriere ca și omologii lor pe 2.5 inch, singurul lucru diferit fiind mărimea mult mai mică și alimentarea integrată în placa de bază. SSD-urile M.2 sunt compatibile doar cu modelele mai noi de laptopuri și plăci de bază pentru PC, iar acest lucru trebuie verificat înaintea achiziției.
Un lucru important de știut este că aceste dispozitive au lungimi variabile (de regulă 2280 sau 2242), prin urmare veți avea nevoie de un model perfect compatibil fizic cu mecanismul de prindere de pe placa de bază.
Intel 545s este cel mai bun SSD M.2 din perspectiva raportului preț/calitate. Acest model este totodată și foarte fiabil în timp. Vitezele de citire sunt undeva în jurul valorii de 550MB/s iar cele de scriere se apropie de 500MB/s. Lungimea este de 80mm iar lățimea este de 22mm.
Samsung 860 EVO este un SSD pe M.2 ideal pentru orice laptop sau PC dacă sunteți interesat de performanțe maxime. Acesta va oferi viteze impresionante de citire și scriere alături de o fiabilitate excepțională. Veți depăși aproape mereu 500MB/s iar sistemul se va simți foarte rapid în toate aplicațiile. Lungimea acestui SSD este de 80mm iar lățimea este de 22mm
WD New Green este cel mai ieftin SSD M.2 pe SATA, și are o capacitate totală de 120GB. Vitezele de citire se situează undeva în jurul valorii de 480MB/s iar cele de scriere se apropie de 280MB/s. Chiar și așa performanțele se vor vedea instantaneu în comparație cu un HDD cu platane, atât aplicațiile cât și sistemul de operare încărcându-se mult mai rapid. Acest produs are o lungime de 80mm și o lățime standard de 22mm.
SSD-urile de tip NVMe sunt cele mai rapide disk-uri de pe piață și oferă o performanță de neegalat indiferent dacă vorbim de cel mai bun PC de gaming sau un laptop ultraportabil de top. Numai cu un astfel de dispozitiv veți putea obține viteze de scriere și/sau citire de peste 3000MB/s și timp de răspuns extrem de mici. Acesta este un standard relativ nou, deci multe dintre aceste produse nu vor fi compatibile cu notebook-uri sau PC-uri mai vechi de 2 ani.
Singurul lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere este ca laptopul sau placa de bază să aibă cel puțin un slot compatibil NVMe. Atenție – nu doar M.2 – ci neapărat NVMe.
Samsung 970 EVO Plus este cel mai bun SSD NVMe de pe piață la momentul actual din punct de vedere al performanțelor. Cu acest dispozitiv veți ajunge ușor la viteze de citire de peste 3500MB/s și la viteze de scriere de aproximativ 2400MB/s. Este un SSD extrem de fiabil și construit pentru performanță. Interfața este PCI Express x4, lungimea este de 80mm, iar lățimea de 22mm.
Intel 760p Series este un SSD NVMe cu un foarte bun raport preț/calitate. Și acesta dispune de o interfață PCI Express 4x și oferă viteze de citire de 2500MB/s și în jur de 1200MB/s scriere. Produsul are o lungime de 80mm și o lățime standard de 22mm.
SSD ADATA SX6000 este cel mai ieftin SSD NVMe pe care îl puteți achiziționa momentan. Acesta este realizat pe interfața PCI Express 2x și oferă viteze de citire de maxim 1000MB/s și 750MB/s scriere. Este totuși un disk foarte rapid și cu mult peste SSD-urile de 2.5 inch uzuale.
Noțiunea de cel mai bun SSD este una oarecum abstractă, de multe ori opțiunile noastre fiind limitate de laptopul sau PC-ul pe care îl avem la dispoziție. Degeaba achiziționăm un SSD pe SATA 3 care permite viteze de citire și scriere de 500MB/s când noi dispunem de maxim SATA 2. Însă chiar și așa un SSD va fi de mult mai multe ori mai rapid în comparație cu un HDD clasic iar prețul unui astfel de dispozitiv a devenit foarte accesibil.
SSD-urile se împart în două categorii: SSD-uri clasice de 2.5 inch și SSD-uri de tip M.2.
SSD-urile de 2.5 inch sunt foarte asemănătoare la formă cu HDD-urile de laptop, doar că sunt mult mai ușoare. Acestea oferă viteze de citire și scriere de până la 500MB/s, cu condiția să fie conectate la o interfață de tip SATA 3. Ele vor funcționa și dacă sunt conectate la SATA 2 sau SATA 1, însă vitezele de transfer vor fi considerabil mai mici.
SSD-urile de tip M.2 sunt mult mai moderne. Acestea au dimensiuni mult mai reduse și nu necesită cabluri de alimentare sau de date separate (în cazul conectării la un PC). SSD-urile M.2 sunt de două tipuri: cu interfață SATA și cu interfață NVMe. Cele cu interfață SATA oferă viteze de transfer similare cu SSD-urile de 2.5 inch. SSD-urile pe NVMe au însă viteze de transfer mult mai mari, fiind limitate doar vitezele chip-urilor.
SSD-urile de 2.5 inch reprezintă cea mai ieftină și mai simplă metodă de a îmbunătăți vizibil performanțele unui computer pe componente sau a unui laptop ieftin si bun.
Acestea sunt similare ca și dimensiuni cu un hard disk normal de laptop, și se vor potrivi perfect în locul acestora. În cazul în care doriți totuși mai mult spațiu de stocare aveți 2 variante la îndemână.
Fie cumpărați un rack pe USB în care montați HDD-ul vechi și apoi îl folosiți ca și hard-disk extern.
Fie achiziționați un HDD Caddy care înlocuiește unitatea optica (DVD-romul) cu spațiu pentru un hard secundar. Atenție însă, deoarece în acest caz tot HDD-ul este cel care trebuie montat în caddy și SSD-ul direct în laptop. Asta deoarece de multe ori nu veți putea instala sistemul de operare decât pe drive-ul conectat direct la laptop.
Vitezele de transfer la un SSD de 2.5 inch depind foarte mult de interfața la care se conectează dispozitivul. Această interfață însă este o proprietate a plăcii de bază care nu poate fi schimbată. Doar cu o placă de bază ce suporta SATA 3 veți reuși să atingeți vitezele menționate de mine. În cazul în care pc-ul sau laptopul are o placă de bază cu maxim SATA 2, aceste viteze vor fi mai mici.
Un SSD pe M.2 arată foarte diferit de un hard disk. Aceste produse se aseamănă mai mult cu modulele de memorie ram și pot fi caracterizate în funcție de interfață și dimensiune.
În funcție de interfață avem SSD-uri M.2 pe SATA și SSD-uri M.2 pe NVMe. Un SSD M.2 pe SATA va avea aceleași viteze ca un SSD de 2.5 inch, doar că dimensiunile vor fi mult mai mici. De asemenea aceste dispozitive nu necesită cabluri dedicate, ele conectându-se direct pe placa de bază, atât pentru alimentare cât și pentru transferul de date.
Un SSD M.2 pe NVMe are aceleași dimensiuni mici însă folosește interfața PCI Express (2x sau 4x). Acest lucru oferă viteze foarte mari de transfer și performanțe greu de imaginat. Totuși tehnologia NVMe este una relativ nouă și foarte puține dispozitive mai vechi de 2 ani vin cu așa ceva. Veți întâlni SSD-uri NVMe în multe laptopuri de editare foto și video cât și în cele de gaming sau unele ultra-portabile.
În funcție de dimensiune avem SSD-uri M.2 de tip 2280 și 2242. Aceste numere se referă la dimensiunile fizice ale produselor, primele 2 cifre desemnând lățimea iar ultimele 2 desemnând lungimea. Iar cum lățimea portului M.2 este de obicei standard 22mm, rezultă SSD-uri de 80mm lungime sau 42mm lungime.
Aceste SSD-uri pe M.2 au la capătul exterior un orificiu pentru conectorul care îl fixează pe placa de baza. Mărimea SSD-ului se alege tocmai în funcție de plasamentul acelui conector de pe placa de bază. De cele mai multe ori este vorba de standardul 2280, însă veți întâlni și 2242 în laptopurile foarte mici sau foarte ieftine.