Dacă te întrebi ce înseamnă parfumuri de nișă, ei bine ai ajuns în locul potrivit. În acest articol voi încerca să explic care este diferența dintre parfumurile de nișă și cele de designer și mai ales ce parfumuri de nișă sunt foarte populare printre cunoscători.
Atunci când intri într-un magazin de genul Sephora, Douglas sau Marionnaud, majoritatea produselor de pe rafturi sunt parfumuri de designer. Acestea sunt realizate de case de modă celebre precum Chanel, Dior, Armani, YSL, Hermes, Dolce & Gabbana sau Paco Rabanne și sunt realizate în cantități mari cu scopul de a putea fi achiziționate de cât mai multe persoane. Pentru aceste case de modă, parfumurile nu sunt obiectul principal de activitate și nici de obținere a veniturilor.
De aceea, de cele mai multe ori parfumurile de designer sunt mai accesibile ca și preț, iar ADN-ul lor este creat într-un mod în care sa fie în general plăcut de toată lumea. Parfumurile Tom Ford mi se par unele dintre singurele excepții de la regulă, asta deoarece multe dintre produsele lor sunt realizate într-un mod mai îndrăzneț și este posibil nu doar să nu placă la toată lumea, ba chiar sa fie de-a dreptul repulsive pentru anumite persoane.
Atunci când facem referire la parfumuri de nișă însă, ne referim la companii care au activitatea concentrată doar pe producerea de parfumuri și sunt, de regulă, firme de familie, cu tradiția transmisa din generație in generație, uneori vechi chiar și de câteva sute de ani. Aceste ateliere de parfumerie produc esențele in cantități mult mai mici, iar produsele lor se găsesc de cele mai multe ori doar în buticurile de lux sau în unele magazine special amenajate in acest sens.
Unele parfumuri de nișă sunt considerate adevărate opere de arta sau bijuterii olfactive iar de aceea prețul lor poate trece chiar și de 1500 Ron. Multe dintre ele vin ambalate în sticluțe cu un design deosebit și pot avea inserții de pietre sau metale prețioase. ADN-ul lor nu este unul comun, nu este realizat într-un mod în care sa placă la toată lumea și de aceea multe dintre aceste parfumuri de nișă se plasează în categoria “love it or hate it”.
Totuși persoanele care își doresc un parfum unic, deosebit și diferit față de tot ce înseamnă branduri de tip designer, un parfum îndrăzneț, cu atitudine și care se potrivește perfect cu caracterul sau stilul vestimentar al purtătorului, atunci acest produs poate fi găsit doar la brandurile de nișă. Iar din punct de vedere al siajului și longevității, puteți fi sigur că un parfum de nișă va fi întotdeauna peste unul de designer.
Care sunt cele mai cunoscute parfumuri de nișă
Dacă ar fi să fac un top cu cele mai cunoscute parfumuri de nișă, cel mai probabil acesta ar cuprinde următoarele produse:
Nota: DailyVIP.ro folosește linkuri de afiliere pentru promovarea diverselor produse prezentate pe site. În momentul în care achiziționați un produs folosind un astfel de link, voi primi un foarte mic procent din valoarea tranzacției. Acest lucru nu va influența însă prețul de vânzare al produsului respectiv și nici nu îmi va afecta obiectivitatea în ceea ce privește dispozitivele promovate pe site. Folosind linkurile de pe site susțineți DailyVIP.ro – Vă mulțumesc!
Maison Francis Kurkdjian – Baccarat Rouge 540
Unul dintre cele mai cunoscute și mai apreciate parfumuri de nișă, Maison Francis Kurkdjian – Baccarat Rouge 540 este totodată și unul dintre cele mai scumpe de pe aceasta listă. Un parfum emblematic, cu un siaj dulce și misterios și care se pretează atât pentru femei cât și pentru bărbați. O alternativă foarte ieftină este Ana Abiyedh Rouge din gama de parfumuri Lattafa sau Cloud de la Ariana Grande.

Amouage – Interlude Man
Interlude Man de la Amouage este un alt parfum demn de notorietatea sa ca și operă de artă. Acesta combină note misterioase fumurii, ambră și tămâie cu o deschidere condimentată de oregano și piper. O aromă care clar te va scoate din anonimat la orice ocazie formală. Iar dacă vă doriți o alternativă mult mai accesibilă ca și preț, puteți încerca Shaghaf Oud Abyad de la Swiss Arabian sau Midnight Oud de la Ard Al Zaafaran.

Sospiro – Erba Pura
Cu toate că este catalogat ca un parfum unisex, pe acesta îl vad potrivit mai mult pentru femei decât pentru bărbați. Erba Pura al celor de la Sospiro este o combinație dulce fructată cu siaj și longevitate monstruoase. Este concentrat pe note citrice în deschidere apoi se transformă într-o simfonie de fructe, ambră și mosc. Alternative mai ieftine ar fi Amber Oud Gold Edition de la Al Haramain sau Ana Abiyedh de la Lattafa.

Mancera – Cedrat Boise
Unul dintre cele mai accesibile parfumuri de nișă, Cedrat Boise de la Mancera se face remarcat prin notele sale citrice deosebite. Foarte multă lume îl aseamănă cu Aventus, însă din punctul meu de vedere merg în direcții diferite. Este un parfum de vară, destul de casual, dar care are totuși acel “je ne sais quoi”. Cedrat Boise este totodată și un parfum pentru birou absolut excelent.

Montale – Intense Cafe
Montale este un alt producător de nișă cu prețuri destul de accesibile, iar Insense Cafe este probabil unul dintre cele mai cunoscute parfumuri din gamă. Este o aromă unisex foarte puternică, care combină trandafir, vanilie și cafea. Longevitatea și proiecția sunt mult peste medie.

Nishane – Hacivat
Un alt parfum de nișă care este de multe ori comparat cu Aventus, probabil datorită notelor de ananas atât de proeminente în deschidere, Nishane Hacivat este foarte versatil, ușor de purtat și ușor de plăcut. Chiar dacă este catalogat drept unisex, personal îl văd ca pe un miros destul de masculin.

Acqua di Parma – Colonia
Unul dintre cele mai emblematice parfumuri din gama Acqua di Parma, Colonia are un miros clasic, atemporal și foarte îndrăgit. Este esența eleganței și masculinității italiene într-o sticluță. Un parfum citric, floral cu diverse ierburi aromatice. Este ideal pentru primăvară – vară și merge purtat cam la orice tip de ținută. Fiind o apă de colonie, performanțele nu sunt atât de impresionante.

Creed – Aventus
Probabil cel mai popular produs la Creed alături de Green Irish Tweed, Aventus este considerat de mulți ca fiind “regele” parfumurilor bărbătești. Este totodată și cel mai clonat parfum de pe piața, tocmai datorită ADN-ului său universal iubit. Poate fi purtat cu ușurință de orice bărbat, in orice anotimp, orice moment al zilei și cu orice ocazie. Singurul său minus este prețul. O alternativa ar fi Club de Nuit Intense Man de la Armaf sau Zebra de la Rasasi.

Xerjoff – XJ 1861 Naxos
XJ 1861 Naxos de la Xerjoff are probabil una dintre cele mai frumoase deschideri atunci când îl încerci prima oară pe piele. Este un parfum de nișă ce duce spre gurmand, cu note dulci dar extrem de bine amestecate. O combinație de lavandă, miere, tutun, scorțișoară și vanilie. Merge foarte bine în anotimpurile mai reci, însă poate fi purtat chiar și vara. Foarte multă lume îl aseamănă cu Pure Havane de la Thierry Mugler.

Nasomatto – Black Afgano
Cu nota sa distinctivă de cannabis combinată cu tutun și cafea, Black Afgano de la Nasomatto este un parfum puternic, complex și întunecat. Se pretează clar sezonului rece și ocaziilor speciale. Este genul de parfum care nu miroase similar cu nimic altceva. Din punctul meu de vedere este cel mai “love it or hate it” de pe această listă.
