Ce este un air fryer – Cele mai bune friteuze cu aer cald

friteuza cu aer cald

În acest articol vă voi explica ce este un air fryer, cine are nevoie de așa ceva și care sunt – din punctul meu de vedere – cele mai bune friteuze cu aer cald. Probabil că ați văzut din ce în ce mai des astfel de produse dar încă nu sunteți siguri că rentează o astfel de investiție. Ei bine, să luăm lucrurile pas cu pas și să încercăm să înțelegem cât mai bine principiul de funcționare și utilitatea.

Ce este o friteuză cu aer cald?

O friteuză cu aer cald este în esență un mini cuptor cu convecție. Dacă dispuneți deja de un cuptor electric incorporabil sau ați avut curiozitatea să inspectați un astfel de model prin showroom-uri, probabil ați remarcat ca multe dispozitive vin cu un ventilator. Rolul acestui ventilator este acela de a accelera procesul de convecție, mai precis de a învălui alimentele din cuptor cu un flux continuu de aer cald, pentru a îmbunătăți procesul de coacere și pentru a evidenția considerabil calitățile unor tipuri de mâncăruri.

După cum bine știți de la fizică, căldura se propaga prin conducție, convecție și radiație. Dacă în cazul unei tigăi avem parte doar de conducție, atunci când vine vorba de cuptor avem de-a face cu o combinație între radiație și convecție. Această convecție poate fi naturală – de exemplu într-un cuptor pe gaz fără ventilator – sau forțată, în cazul folosirii ventilatorului. Mișcând continuu căldura în jurul alimentelor vom asigura o coacere uniformă și obținerea unei cruste mai plăcute.

Ei bine și totuși ce treaba are aerul cald cu prăjitul, că de cele mai multe ori cu asta asociem cuvântul de friteuză? Cel mai simplu mod în care vă pot explica acest lucru este făcând o trimitere la celebrele rețete ale lui Jamie Oliver despre cartofii la cuptor:

Acești cartofi sunt o combinație între copt și prăjit, chiar dacă nu au fost preparați în baie de ulei. Asta deoarece pelicula fină de grăsime care a acoperit suprafața cartofilor i-a prăjit la exterior datorită fluxului de aer cald din cuptor. Același lucru se întâmplă și în cazul unei friteuze cu aer cald.

Avem de-a face cu o rezistență foarte puternică aflată la partea superioară a aparatului peste care avem un ventilator. Acel ventilator direcționează cu forță aerul cald în tava unde avem alimentele. Acei curenți puternici de aer cald vor învălui produsele culinare și vor folosi mica cantitate de grăsime naturală sau adăugată pentru a simula prăjirea. Prin urmare, atât timp cât folosim o cantitate de ulei corespunzătoare acoperirii suprafețelor exterioare ale alimentelor, rezultatele vor fi foarte îmbucurătoare.

Friteuza aer cald - principiu de funcționare

Totuși dacă vă gândiți la cartofii prăjiți clasici – din marile restaurante de exemplu – veți fi probabil dezamăgiți. Acel gust și acea textură nu pot fi obținute decât prin prăjire în baie de ulei. Dar dacă un fel de hibrid între prăjire și coacere sună interesant – la modul că avem de-a face cu un conținut caloric mult mai scăzut și un gust mai mult decât acceptabil – atunci o friteuză cu aer cald s-ar putea să fie exact ceea ce aveți nevoie.

Tipuri de friteuze cu aer cald

Există două tipuri de friteuze cu aer cald: cele de tipul Actifry de la Tefal și cele de tipul Philips AirFryer – cele mai populare. Conform Wikipedia, primul air fryer a fost brevetat în 2005 de către Turbochef Technologies.

Actifry de la Tefal a apărut în 2007 și a fost primul produs de acest gen pe care l-am văzut prin magazinele de la noi. La început nu înțelegeam ce rol avea acea linguriță, dar mai apoi mi-am dat seama că este de fapt strategia lor de marketing: o întreagă friteuză de cartofi prăjiți cu o singură linguriță de ulei.

Friteuza Tefal Actifry

Actifry combină fluxurile de aer cald cu o paletă care se rotește la intervale regulate de timp. Astfel toate alimentele se vor prăji/coace uniform până la sfârșitul programului.

Philips AirFryer a fost lansat în 2009 dar abia în ultimii ani am început să văd din ce în ce mai multe produse din această gamă și pe rafturile magazinelor autohtone.

Diferența față de Actify este că Philips are un design fără paletă, utilizatorul trebuind să scuture coșul pentru alimente la intervale regulate de timp (de obicei la jumătatea programului) pentru a asigura o coacere uniformă.

Friteuza Philips AirFryer

Totuși – din punctul meu de vere – coacerea este mai uniformă la Actifry, însă mult mai rapidă la AirFryer. Iar datorită acelei palete, unele alimente – precum bucățile de cartof – ajung uneori rupte sau sfărâmate.

Tefal și-a perfecționat în timp programele, iar acum la multe friteuze Actifry acea paletă pornește abia după un interval prestabilit de timp – îndeajuns ca alimentele să aibă deja o anumită rigiditate.

În ziua de astăzi majoritatea friteuzelor cu aer cald disponibile în Romania sunt similare Philips AirFryer. Nu știu dacă acest lucru a fost posibil datorită brevetelor sau pur și simplu datorită practicalității designului, însă rezultatul se reflectă în prețul de la raft.

Dacă un Actifry se vinde cu prețuri între 750 – 1200RON (600RON cel mai mic preț de Black Friday) și un AirFryer între 600 – 1500RON, diversele produse similare au prețuri mult mai accesibile. Acestea variază între 250 – 450RON în funcție de brand, putere și capacitate. Principiul de funcționare este însă foarte similar unui ActiFryer de la Philips (diferența notabilă fiind lipsa canalelor pentru distribuția mult mai uniformă a aerului de pe tava de la baza).

Personal folosesc un Power Air Fryer de la Mediashop pe care l-am achiziționat la prețul de 350RON.

Ce se poate găti la un Air Fryer?

La un Air Fryer se poate găti – în principiu – cam tot ce se prăjește sau coace la cuptor. De la cartofti prăjiți, copți sau wedges la aripioare, copanele, pește, piftele, fructe de mare, cârnați sau fripturi. Este un instrument ideal pentru multe alimente congelate precum: cartofi prăjiți, nuggets, batoane de pește, mozarella sticks, jalapeno puffs etc. Un air fryer poate fi folosit chiar și pentru coacerea produselor de patiserie congelate de genul mini-pateuri, melcișori sau chiar foietaje. Singurul lucru pe care trebuie să îl aveți in vedere este că nu veți putea găti multe astfel de produse odată, ele necesitând a fi plasate pe un singur strat și cu suficient spațiu între elemente.

Totodată un Air Fryer este excelent pentru a reîncălzi unele alimente precum șnițele, piftele, aripioare gătite anterior, cârnăciori sau alte produse de tip pane. Acestea vor ieși ca proaspăt scoase din tigaie și nu vor avea acel gust ciudat ca în cazul reîncălzirii la cuptorul cu microunde.

Partea cea mai bună la un astfel de dispozitiv este cantitatea foarte mică de ulei care este necesară. În felul acesta nu vom mai avea vapori de ulei care să îmbâcsească filtrele de la hotă sau care să se depună pe mobilier sau pereți. De asemenea mirosurile vor fi mult diminuate iar timpul de peparare va fi mai mic.

Cartofi prajiti la friteuza cu aer cald

Multe dintre aceste preparate vor ieși crocante, destul de suculente la interior și foarte bune la gust. Singurul lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere este să folosiți totuși puțin ulei și să îl distribuiți uniform pe suprafața alimentelor. Puteți face asta mult mai simplu cu ajutorul unui pulverizator. Fără ulei cartofii vor ieși foarte uscați la exterior – de reținut că produsele congelate vin deja cu puțină grăsime la exterior, deci în acest caz adaosul de ulei este opțional sau chiar inutil.

Și chiar dacă multă lume alege uleiul de măsline pentru că este mai sănătos, personal v-aș recomanda mai degrabă un ulei vegetal neutru pentru rezultate ideale. Uleiul de măsline are punctul de ardere mult mai scăzut decât cel al uleiului de floarea soarelui de exemplu.

Care sunt cele mai bune friteuze cu aer cald

E dificil de spus care sunt cele mai bune friteuze cu aer cald. De regulă cu cât mai scump este un produs, cu atât este mai bun și mai fiabil. Din păcate nu am putut testa cele doua friteuze Tefal și Philips decât în bucătăria unor cunoștințe și doar de câteva ori, însă deajuns cât să îmi pot forma o părere obiectivă. Poate pe viitor îmi voi permite să investesc o sumă mai mare de bani într-un astfel de produs și voi alege și eu una din variantele 1 sau 2. Momentan sunt mai mult decât mulțumit de a-3a opțiune de pe această listă.

Totuși recomandarea mea principală este să vă orientați către friteuza cu aer cald de capacitate mai mare (de obicei modelele notate cu XL sau cele cu volumul de minim 3.6L). Acest lucru vă va ajuta cel mai mult în a obține un grad de rumenire superior atunci când gătiți porții mai mici.

Nota: DailyVIP.ro folosește linkuri de afiliere pentru promovarea diverselor produse prezentate pe site. În momentul în care achiziționați un produs folosind un astfel de link, voi primi un foarte mic procent din valoarea tranzacției. Acest lucru nu va influența însă prețul de vânzare al produsului respectiv și nici nu îmi va afecta obiectivitatea în ceea ce privește dispozitivele promovate pe site. Folosind linkurile de pe site susțineți DailyVIP.ro – Vă mulțumesc!


1.Philips Airfryer XL

philips-airfryer-xl

Philips Airfryer XL este din punctul meu de vedere cea mai bună friteuză cu aer cald pe care o puteți achiziționa la momentul actual din perspectiva raportului preț / calitate. Aceasta folosește tehnologia Rapid Air, lucru care ajută la viteza de gătire și la gradul de rumenire. Capacitatea totală este de 1.2Kg iar rezultatele obținute sunt excelente. Tot ce vă recomand este să citiți cu atenție manualul și recomandările înainte de a o pune în funcțiune.


2. Electrolux Digital Air Fryer

friteuza cu aer cald electrolux

Electrolux Digital Air Fryer este cel mai bun air fryer la momentul actual din punct de vedere al raportului capacitate / putere. Coșul are un volum de 5.7L iar puterea totală este de 1800W. Cu ajutorul acestei friteuze cu aer cald veți obține rezultate excelente, indiferent de cantitatea de alimente pe care trebuie să o gătiți.


3. Tefal Easy Fry Classic XL

Tefal Easy Fry Classic XL reprezintă cea mai calitativă variantă de buget atunci când sunteți în căutarea unui air fryer. Există foarte multe păreri despre fiteuzele cu aer cald, dar vă pot garanta că aceasta este o opțiune care vă va scuti de multe bătăi de cap. Își face treaba cu biro iar timpii de gătire sunt excelenți. Coșul este compatibil cu mașina de spălat vase, lucru care va spori eficiența curățării și va reduce uzura asupra învelișului anti-aderent.


Părți negative la friteuzele cu aer cald

Atunci când vorbim despre friteuze cu aer cald, pe lângă toate avantajele există și câteva mici neajunsuri. Probabil cel mai mare neajuns este cel legat de cartofii prăjiți. Toate aceste produse își fac reclama prezentând porții aurii de cartofi prăjiți, însă în realitate gustul nu este identic cu cel de la o friteuză cu ulei. Cele mai bune variante le-am obținut cu cartofi congelați striați sau cu cartofi proaspeți de tip wedges pe care i-am fiert 10 minute înainte apoi i-am dat prin ulei și condimente.

Un alt dezavantaj este că în multe astfel de produse nu prea puteți prepara 2 feluri de mâncare în același timp. Iar cu cât crește cantitatea de alimente cu atât cresc timpul de preparare și șansele ca gătitul sa nu fie chiar uniform. Va trebui sa amestecați alimentele mult mai des în coș și veți obține rezultate pe deplin satisfăcătoare abia după mai multe încercări.

Ce am mai observat este ca uneori alimente precum carnații proaspeți sau carnea de pui vor ieși destul de uscate în comparație cu prăjirea clasică sau coacerea la cuptor.

Iar ultimul și cel mai mare dezavantaj este faptul că, în timp, stratul anti-aderent al compartimentului (al tăvii in principal) interior se va degrada. Acest lucru va cauza lipirea alimentelor de partea metalică și o degradare și mai accelerată a stratului în momentul spălării. Pentru a evita aceste lucruri vă recomand sa tamponați cu un șervețel înmuiat in ulei vegetal fundul tăvii înainte de plasarea alimentelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.