Ce este ecosistemul Apple și de ce are atât de mult succes

ecosistemul-apple

Probabil că ați auzit cu diverse ocazii câte o referire la ecosistemul Apple și cât de greu este de părăsit odată ce te-ai obișnuit cu aplicațiile. Totuși, singurul loc în care se mai vorbește despre ecosisteme – în afară de manualul de biologie – este pe canalele TV de documentare, așa că ce legătura are asta cu o corporație precum Apple? Ei bine, voi încerca să vă explic cum stă treaba cu acest “ecosistem”, care sunt alternativele și de ce nu e bine să fim 100% devotați unui singur brand.

Ce este ecosistemul Apple?

Conform Wikipedia, un ecosistem reprezintă legătura dintre un mediu și totalitatea organismelor vii care locuiesc în acel mediu, alături de toate sub-legăturile dintre aceste organisme. Cum se aplică acest principiu la o companie din domeniul IT precum Apple? Foarte simplu: considerând mediul ca fiind compus din totalitatea dispozitivelor produse de companie iar organismele ca fiind totalitatea aplicațiilor dezvoltate de companie.

ecositemul-apple

Spre deosebire de multi dintre rivalii săi, Apple s-a concentrat foarte mult pe crearea de legături foarte strânse între majoritatea produselor sale hardware și software iar acest lucru s-a materializat în ultimii ani în ceea ce numim ecosistemul Apple.

Cum funcționează ecosistemul Apple?

Pentru a face parte din ecosistemul Apple, un utilizator trebuie să dispună de cel puțin două produse ale companiei din categorii diferite și în același timp să înceapă să folosească aplicațiile dedicate de pe aceste produse.

Metoda cea mai ușoară și mai întâlnită de a intra în acest ecosistem este prin achiziția unui smartphone. Fie că vorbim despre cel mai bun telefon Apple la ora actuală sau despre un dispozitiv vechi de 4 ani, principiul de funcționare este același. De fapt, și chiar interfața este identică – tocmai pentru a fi ușor de folosit atât de utilizatorii noi cât și de toate persoanele care au mai avut un smartphone Apple în trecut.

Atunci când ai un iPhone, contactele tale sunt importate în agenda Apple, SMS-urile trimise prietenilor care au și ei iPhone se transformă automat în mesaje de tip iMessage (un fel de Whatsapp creat de Apple pentru utilizatorii săi) iar apelurile video către un alt iPhone se fac extrem de simplu cu aplicația Facetime.

Toate aceste aplicații dezvoltate de Apple sunt foarte stabile, foarte ușor de folosit și îți lasă sentimentul că te poți baza mereu pe ele. Doar cu o simplă achiziție a unui telefon este ca și cum intri automat într-un club exclusivist unde comunicarea se face mul mai simplu și mai intuitiv. Deja devine greu să mai renunți la iMessage și FaceTime după câteva luni de folosire, chiar dacă există o mulțime de alternative (asta bineînțeles, numai dacă ai prieteni sau membri de familie care folosesc și ei telefoane Apple).

Ei bine, dacă acum te hotărăști să achiziționezi și un notebook Apple, deja lucrurile devin cu mult mai interesante. Dintr-o dată primești și pe Macbook mesajele de tip iMessage, la care poți răspunde foarte ușor. La fel poți efectua apeluri video de tip FaceTime direct din fața tastaturii. Toate pozele de pe telefon le accesezi direct pe laptop, iar dacă cumva ai nevoie de vreun fișier specific, există mereu aplicația AirDrop care transmite instantaneu fișiere între dispozitivele Apple. Același lucru este valabil și în cazul unei configurații PC de tip iMac.

Toate reminder-urile sunt și pe laptop, și orice document începi să scrii pe un dispozitiv sau orice pagină de net răsfoiești la un moment dat se va transmite automat la toate dispozitivele. Ai început o prezentare pe telefon în drum spre casă? Nu e nimic, o poți continua exact de unde ai rămas în momentul în care pornești macbook-ul.

La fel, dacă achiziționezi o tabletă – iar din punctul meu de vedere cea mai bună tabletă este tot cea produsă de Apple – vei avea acces și pe iPad la toate informațiile tale de pe celelalte dispozitive. Ba chiar vei putea efectua și primi apelurile direct pe tabletă în cazul în care iphone-ul este prea departe.

ecosistem-apple-macbook

Dacă te gândești să achiziționezi un smart-watch, deja lucrurile încep să fie din ce în ce mai clare. Numai cu un smartwatch Apple vei putea continua să te bucuri de toate aceste aplicații cu care te-ai obișnuit atât de mult și care sunt atât de bine sincronizate pe toate dispozitivele.

La fel, îți dorești o pereche de căști wireless? Nimic mai simplu, Apple AirPods sunt create special pentru toate dispozitivele produse de companie și se vor sincroniza automat atunci când sunt plasate lângă un iPhone sau iPad. Iar dacă îți faci un abonament la Apple Music, acesta va fi foarte bine integrat pe toate dispozitivele. Cel mai probabil – dacă Apple ar face și ebook readere, atunci acestea cu siguranță s-ar integra la fel de ușor în ecosistem.

Deci cred că ați înțeles unde am vrut să ajung cu aceste exemple și vă puteți da seama și singuri cât de bine construit este acest ecosistem Apple. Și nu vreau să ii dau niciun fel de conotație negativă, ba din contra este foarte bine gândit, ușor de folosit și accesibil unei foarte variate game de utilizatori. Apple reprezintă simplitatea întruchipată în dispozitive foarte bine construite și pe care te poți baza.

De ce nu este mereu bine să fim devotați 100% unui singur brand

Doar că o dată ce faci parte din acest ecosistem, este mult mai greu să alegi un dispozitiv din orice categorie de la alt producător. Acest lucru se întâmplă chiar și dacă competitorul oferă un produs mai bun sau superior din anumite puncte de vedere.

Apartenența la ecosistem și toate facilitățile care sunt oferite reprezintă cel mai mare compromis făcut de majoritatea utilizatorilor de produse Apple. Unii poate la un moment dat s-au gândit la o alternativă de la un alt producător dar au renunțat tocmai pentru a rămâne în ecosistem.

Care sunt alternativele?

Acum să nu vă gândiți că doar Apple are un astfel de ecosistem. Companii precum Google, Amazon și Samsung oferă mai mult sau mai puțin cam aceleași categorii de produse, fiecare integrate în propriul ecosistem.

samsung-telefon

Dintre aceste companii, Google este singura care a rupt granițele propriului ecosistem și a făcut aplicațiile disponibile cross-platform. Asta înseamnă că indiferent ce telefon, tabletă sau laptop aveți, veți putea avea acces ușor la gmail, agendă, calendar, google drive, google documents etc fără a fi limitați la un anumit producător de dispozitive.


Doriți să achiziționați un produs Apple?

Leave a Reply

Your email address will not be published.