Un ceas inteligent poate părea pentru mulți un dispozitiv scump și inutil, însă majoritatea persoanelor care folosesc un astfel de produs au acces la o mulțime de funcții care mai de care mai interesante. Totuși – având un preț mediu de 600RON – un astfel de device reprezintă o investiție serioasă, prin urmare e bine să înțelegem exact ce poate oferi și cui ii sunt utile majoritatea caracteristicilor. De la notificările primite în timp real de pe telefon la atenta măsurare a pașilor și activităților fizice, vom descoperi împreuna care sunt avantajele unui smartwatch și la ce e bine să fim atenți atunci când achiziționăm un astfel de mic companion.
Ce este un smartwatch și cum funcționează un astfel de ceas inteligent
Un smartwatch este un dispozitiv electronic asemănător unui ceas, dar cu funcționalitate mult mai extinsă. Acesta se conectează la smartphone prin intermediul Bluetooth și va funcționa ca o extensie inteligentă a telefonului la care vei avea acces cu o simplă rotire a încheieturii.
Prin urmare smartwatch-ul va deveni o oglindă a telefonului mobil, care vă va alerta prin intermediul unor vibrații atunci când primiți un apel, un sms, un e-mail sau orice altă notificare de la programe de tip Whatsapp sau Facebook. În funcție de modelul de smartwatch ales veți putea răspunde la apeluri sau notificări sau veți putea doar respinge apelurile și citi notificările.

Orice smartwatch este compus dintr-un corp realizat din aluminiu, inox sau plastic dur și o curea din silicon (sau o combinație din silicon și piele). Corpul ceasului include ecranul, senzorii, butonul sau butoanele și bateria. Acesta rulează un sistem de operare dedicat (de genul WatchOS, FitbitOS, Tizen) sau o versiune mai simplă de Android.
Utilizatorul va interacționa cu ceasul prin intermediul display-ului și al butonului/butoanelor, iar dispozitivul va măsura diverși parametri prin intermediul senzorilor încorporați. Autonomia bateriei poate varia – în funcție de dispozitiv – de la 2-5 zile până la peste 30 de zile. Desigur, fiecare variantă reprezintă un compromis – fie alegem un smartwatch cu ecran de top, construcție solidă și funcționalitate extinsă dar autonomie scăzută – fie alegem un smwatwatch cu rezoluție mică, construcție solidă, funcționalitate limitată dar autonomie foarte bună.
Orice dispozitiv smartwatch se va conecta la telefon prin intermediul unei aplicații dedicate, care este realizată de compania producătoare și se descarcă din App Store sau Play Store. Doar prin intermediul acestei aplicații utilizatorul va putea beneficia de toate funcțiile oferite și va putea vizualiza diverse statistici și informații utile.
Ce funcții oferă un smartwatch
Majoritatea dispozitivelor din această categorie de produse oferă o gamă variată de funcții, însă multe depind de brand sau modelul ales. Cele mai importante sunt următoarele:
Notificări direct pe ceas
Cea mai importantă funcție a oricărui smartwatch bun îl reprezintă notificările. De la apeluri în timp real și posibilitatea de a răspunde la acestea direct de pe ceas, la mesaje de tip SMS, e-mail, Whatsapp sau Messenger.

Acest lucru este foarte util atunci când suntem la volan, când suntem într-o întâlnire sau când suntem în pat iar telefonul este pe birou. Totodată este util atunci când facem diverse activități sportive sau când avem telefonul în buzunar sau rucsac dar și ambele mâini ocupate.
Arată mult mai mult decât ora și data
Un ceas obișnuit arată de obicei ora, data și maxim ziua săptămânii. Un smartwatch pe de altă parte poate fi programat să afișeze o mulțime de informații utile. De la starea vremii și temperatura exterioară la numărul de pași parcurși, ultimele notificări și chiar bătăile inimii.
Se pot folosi ca și fitness tracker și trimit alerte de sedentarism
Majoritatea smartwatch-urilor se pot folosi ușor ca și fitness trackere foarte bune. Acest lucru este foarte util pentru persoanele active și care vor să știe în permanență numărul de kilometri parcurși, caloriile arse și cât mai au până la atingerea țelului zilnic.
Totodată smartwatch-ul vă va alerta în momentul în care a detectat că nu v-ați mai ridicat de la birou timp de ore bune și vă va propune un șir de activități fizice.
Smartwatch-ul măsoară pulsul și calitatea somnului
Cele mai bune smartwatchuri vin cu funcții avansate de măsurare a pulsului și a calității somnului. Pulsul este măsurat prin intermediul unor senzori optici și se pot seta diverse alerte atunci când se depășesc anumite valori. Pulsul poate fi măsurat continuu sau la intervale regulate de timp. Toate aceste măsurători se vor transmite ca și grafice în aplicația dedicată de pe telefon unde veți putea urmări statistici avansate.
Calitatea somnului este o altă funcție utilă a multor ceasuri inteligente. Acestea pot detecta atunci când utilizatorul adoarme și pot monitoriza toți parametrii somnului. Aceste statistici vor fi disponibile în aplicație și sunt utile pentru toți cei care doresc un somn mai bun.
Poate fi folosit ca sursă de entertainment în timpul activităților sportive
Unele modele de smartwatch dispun de spațiu de stocare pe care veți putea descarca majoritatea melodiile favorite. Le veți putea apoi asculta în timpul antrenamentelor fizice prin intermediul unor căști Bluetooth. Ecranul ceasului se va transforma automat în media player iar funcția este compatibilă și cu aplicații de genul Spotify sau Apple Music.
La ce e bine să fim atenți atunci când achiziționăm un smartwatch
Cel mai important lucru atunci când achiziționați un smartwatch este să verificați din start dacă este compatibil cu telefonul de care dispuneți. Puteți face acest lucru cu o simplă căutare pe Google și vă va economisi o mulțime de frustrări și nervi. Este bine de știut că smartwatch-urile Apple sunt compatibile doar cu telefoane Apple, prin urmare nu veți putea folosi un astfel de dispozitiv dacă aveți un smartphone pe Andoid.

Un alt aspect important îl reprezintă posibilitatea de a răspunde la apeluri sau notificări. Această funcționalitate diferă de la model la model, prin urmare este bine să verificați opțiunea înainte de a achiziționa un anumit smartwatch. Marea majoritate a acestor dispozitive permit afișarea notificărilor (sau a unor notificări) însă nu toate permit reply-ul direct de pe ceas.
Ecranul este un aspect important al oricărui smartwatch, însă nu ar trebui să fie motivul principal pentru care alegeți un anumit brand. Apple și în special Samsung au display-uri extraordinare însă majoritatea funcțiilor le veți găsi și la dispozitive puțin mai ieftine.
Autonomia bateriei însă poate fi un criteriu pertinent de alegere a unui smartwatch. Totuși aceasta este în strânsă legătura cu modul în care folosiți dispozitivul și ce funcții sunt active. Un ceas inteligent Apple nu va avea o autonomie mai mare de 2 zile, unul Samsung în jur de 4-5 zile iar un Fitbit maxim 6. Există totuși și excepții, după cum am scris în recenzia Amazfit Bip, unde un astfel de dispozitiv poate ține până la 45 de zile între încărcări.
Doriți să achiziționați un smartwatch?