Când vine vorba despre parfumuri arăbești trebuie să știți că motivul pentru care acestea au devenit atât de populare în ultimii ani este pentru că oferă un raport preț/calitate imbatabil. Și să nu vă gândiți că parfumurile arăbești înseamnă doar Lattafa și sub-brandurile sale, ci există foarte multe companii precum Al Haramain, Orientica, Khalis, Nabeel, Ard Al Zafaran sau Louis Cardin, cu portofolii foarte diversificate și produse extrem de respectate în această zonă a parfumeriei. În cazul acestora, pentru doar o fracțiune din prețul plătit pentru un parfum de designer, veți primi un produs foarte calitativ, persistent și care vă va face remarcat în multe situații.
Un lucru important însă pe care trebuie să îl aveți în vedere atunci când testați parfumuri arăbești este faptul că de multe ori acestea conțin fie note de oud (agăr) fie de smirnă/ tămâie sau trandafir, lucru care le duc într-o direcție considerată de unii ca fiind una mai “bisericească” sau chiar animalică / medicinală. Sfatul meu ar fi să începeți această călătorie în lumea orientală cu produse realizate într-un stil mai occidental, iar atunci când vă simțiți dornici de a explora noi orizonturi olfactive să încercați ceva mai “intens”.
Toate cele 13 mostre testate în ultima săptămână mi-au fost puse la dispoziție de către ArabianAttar.ro, cărora țin să le mulțumesc pe această cale. Dacă sunteți în căutarea unor parfumuri arăbești de calitate și vă doriți pe cineva cu experiență care să vă ghideze în alegerea produsului potrivit, Arabian Attar mi se pare locul perfect de a descoperi povestea miresmelor desprinse din poveștile Șeherezadei. Este un magazin online cu o gamă foarte variată de produse de unde puteți achiziționa zeci de parfumuri și attaruri.
În cazul în care nu știți ce este un attar, acesta se referă la esențele de parfum comercializate sub formă de ulei care vin fie în sticluță cu roll-on fie cu aplicator din plastic. Acestea nu conțin alcool și se aplică direct pe piele sau pe haine pentru un efect mult mai discret în ceea ce privește siajul dar cu o longevitate de invidiat.
Notă: Acest articol nu este unul sponsorizat, iar linkurile folosite nu sunt linkuri de afiliere.
Top parfumuri arăbești de la ArabianAttar.ro
După ce le-am testat meticulos, am ordonat cele 13 parfumuri arăbești în ordinea preferințelor personale, de la cele care mi-au plăcut cel mai mult la cele care mi-au fost mai puțin favorite.
1. Orientica Leather Oudh
Prima dată când am aplicat pe piele Orientica Leather Oudh am avut un șoc. Inițial am crezut că am încurcat mostrele și am folosit de fapt o sticluță mai veche de Rasasi La Yuqawam Pour Homme. Prin urmare a fost necesară o a doua aplicare pentru a-mi da seama că nu făcusem de fapt nicio eroare. Acest parfum este 95% similar cu La Yuqawam Pour Homme, iar partea cea mai faină este că îl puteți achiziționa la o fracțiune din prețul mult lăudatului (chiar și de mine, în repetate rânduri) parfum Rasasi. Orientica Leather Oudh este, prin urmare, o interpretare foarte fidelă a celebrului Tuscan Leather de la Tom Ford, iar prețul său de achiziție este incredibil de mic pentru ceea ce oferă. Dacă sunteți ca și mine fani ai notelor puternice de piele industrială care tranziționează spre un dry-down fructat (o combinație de zmeură și cireșe în cazul de față) v-aș recomanda să-l încercați. Cu siguranță nu veți regreta alegerea făcută. Îl puteți folosi chiar ca și back-up pentru parfumul original Tom Ford sau Rasasi.

- Note de vârf: bergamotă
- Note de mijloc: zmeură, violete
- Note de bază: piele, oud, mosc, vanilie
2. Lattafa Ramz Silver
Știam despre acest parfum că este o clonă de Jean Paul Gaultier Le Male, însă nu îl testasem niciodată și nu m-aș fi așteptat să îmi placă atât de mult. Este însă surprinzător de bun, persistent și unul dintre cele mai occidentale parfumuri arăbești de pe această listă. Ba chiar mi se pare potrivit și pentru adolescenți sau tineri în cazul în care căutați să faceți un cadou. Este un parfum Lattafa aromatic-fructat cu multe nuanțe fresh care deși catalogat drept unisex, mi se pare că înclină mai mult înspre latura masculină. Are un siaj foarte plăcut care cu greu poate fi deosebit de originalul Le Male. Cred că este totodată și unicul blind-buy pe care l-aș recomanda dintre aceste parfumuri.

- Note de vârf: mandarină, grapefruit, anason stelat
- Note de mijloc: heliotrop, cedru, floare de măslin, chiparos
- Note de bază: Tonka, lemn de guaiac, vanilie
3. Asdaaf Majd
Pentru că îmi plac notele de piele industrială, după cum am menționat și mai sus, Asdaaf Majd este un alt parfum care mi-a devenit foarte drag. Acesta este inspirat mai mult din Ombre Leather de la Tom Ford, însă mi se pare o variantă mai aerisită și mai ușor de purtat în mai multe tipuri de situații. Din punctul meu de vedere este o versiune mai rafinată a Velvet Oud-ului de la Lattafa și cam la același nivel de calitate cu Afnan Rare Carbon, însă mai delicat cu notele de piele. Un parfum condimentat – lemnos, rafinat și plin de mister. Personal această variantă mi se pare cea mai unisex dintre toate. Proiecția și longevitatea sunt medii.

- Note de vârf: șofran, cardamom, coriandru, condimente
- Note de mijloc: iasomie, oud, note lemnoase, note de piele
- Note de bază: patchouli, tutun, ambră, tămâie, mosc
4. Orientica Anfas Oud
Dintre toate aceste parfumuri arăbești, Orientica Anfas Oud a fost, probabil, una dintre cele mai plăcute surprize. Și asta deoarece judecând inițial după culoarea sa arămie, după cuvântul “Oud” din denumire și după primele secunde de la aplicare, mă așteptam să o ia într-o cu totul altă direcție, una pur-sânge orientală cu oud afumat / animalic sau medicinal. Din fericire s-a transformat total după nici 10 minute și a început să semene cu Majd Al Sultan de la Asdaaf, un parfum arăbesc foarte drag mie. Și acesta vine cu o notă caldă de vanilie care iese clar în evidență, pe lângă toate celelalte acorduri lemnoase și condimentate. Este foarte bine blenduit și prezintă o antiteză între tonurile pământii, aproape rășinoase și dulceața vaniliei. Din punctul meu de vedere acesta se asemănă foarte mult cu zona parfumurilor de nișă de genul Amouage. Persistența și proiecția sunt medii.

- Note de vârf: șofran, cardamom, coriandru, condimente
- Note de mijloc: iasomie, oud, note lemnoase, note de piele
- Note de bază: patchouli, tutun, ambră, tămâie, mosc
5. Louis Cardin Oud Forever
Dacă v-ați dorit mereu să mirosiți Black Afgano de la Nasomatto, însă prețul acestuia vi s-a părut unul prohibitiv, atunci v-aș recomanda cu căldură să încercați Louis Cardin Oud Forever. Partea cea mai bună este că pe ArabianAttar.ro puteți achiziționa unele parfumuri arăbești chiar și în mostre de 3ml la un preț foarte mic, prin urmare vă puteți face ușor o idee dacă parfumul este pe gustul vostru sau nu. Personal mi-a plăcut foarte mult, mai ales că este genul de miros pe care nu-l prea întâlnești la parfumurile de designer. Gândiți-vă la o combinație de canabis, tutun, cafea, rășini și fum, toate amestecate într-un parfum arăbesc de excepție. Se simte mirosul de oud destul de puternic, însă nu este deloc unul ofensator. Singurul negativ la acest parfum este versatilitatea. Dar, în același timp, mi se pare genul de parfum pe care îl porți mai mult pentru tine și pentru modul în care te face să te simți, și mai puțin pentru cei din jur. Este o adevărată experiență spirituală.

- Note de vârf: șofran, cardamom, coriandru, condimente
- Note de mijloc: iasomie, oud, note lemnoase, note de piele
- Note de bază: patchouli, tutun, ambră, tămâie, mosc
6. Mural de Ruitz Energetic Voyage
Mural de Ruitz Energetic Voyage este un alt parfum arăbesc de care am fost foarte plăcut surprins. Ba chiar la 2 minute după aplicare am exclamat un “Nu pot sa cred!” cu zâmbetul pe buze în timp ce îi găsisem prețul pe site. Este o clonă foarte reușită a celebrului parfum bărbătesc Dior Sauvage care se duce într-o combinație între varianta EDT și varianta EDP. Miroase modern, masculin, elegant și foarte occidental. Persistența pe piele este de peste 6 ore iar prețul este incredibil de mic pentru ceea ce oferă. Dacă vă doriți o clonă foarte accesibilă de Sauvage, clar nu veți regreta. Nu este chiar la nivelul Armaf Ventana sau Rasasi Crocodile, însă își face treaba cu brio.

- Note de vârf: geranium, grapefruit, bergamotă
- Note de mijloc: flori de portocal, tutun alb, piper
- Note de bază: paciuli, ambră
7. Al Haramain Khulasat al Oud
Primul parfum arăbesc cu ADN 100% oriental și original de pe această listă, Al Haramain Khulasat al Oud este o poveste a contrastelor. Avem inițial o deschidere afumată, amăruie, înecăcioasă dată de notele de piele, fum, lemn și rășini dar care se lasă apoi ușor estompată de note dulci, florale, fructate și chiar aquatice. Miroase ca o combinație de Interlude Man ceva mai afumat cu Tuscan Leather și ceva citrice, iar dry-downul este unul absolut excepțional. Este genul de parfum care trebuie purtat de mai multe ori pentru a-i afla întreaga poveste și care reușește mereu să te surprindă cu ceva nou. Clar trebuie testat înainte, pentru că îl încadrez în categoria “love it or hate it” însă pe mine unul m-a fascinat total. Longevitatea pe piele este de peste 6 ore.

- Note de vârf: note aquatice, note dulci, trandafir
- Note de mijloc: fum, citrice, piele, citrice
- Note de bază: rășini, ambră, labdanum, mosc
8. Louis Cardin Orchidea
După cum am menționat în articolul dedicat, parfumurile Tom Ford sunt printre cele mai clonate, prin urmare este ușor de intuit în ce direcție se duce Luis Cardin Orchidea. Acesta este o clonă de Black Orchid destul de reușită, care mi se pare foarte apropiată de direcția pe care o ia La Yuqawam Pour Femme de la Rasasi. Este, prin urmare o interpretare care personal mi se pare mai feminină, dar în același timp mai aerată și mai versatilă decât originalul. Un parfum dulce, floral-condimentat, destul de intens și unic ca și ADN. Este o varianta de Black Orchid pe care o puteți purta cu ușurință și la birou indiferent de anotimp, pentru ca nu este la fel de dens și greoi. Din păcate pe pielea mea persistența și proiecția nu sunt la fel de puternice ca în cazul originalului.

- Note de vârf: bergamotă, cocos, prune
- Note de mijloc: iasomie, ylang-ylang, scorțișoară
- Note de bază: santal, paciuli, vanilie, vetiver, ciocolată
9. Al Haramain Black Oudh (attar)
Al Haramain Black Oudh este un attar (esență de parfum sub formă de ulei) dulce-amărui-aromatic cu note lemnoase și un miros care pe mine mă duce cu gândul la o versiune mai aerisită a lui Louis Cardin Oud Forever, deci totodată la versiune mai aerisită de Black Afgano. Acest attar îți lasă pe piele o aromă misterioasă, seducătoare și cu multe tonuri orientale iar dry-down-ul este extrem de plăcut. Mi se pare un parfum destul de liniar totuși, iar nota de cedru se simte mult domolită datorită moscului, tonurilor verzi și a ambrei. Persistența pe piele este în jur de 5 ore.

- Note de vârf: mosc
- Note de mijloc: cedru, note ierboase
- Note de bază: ambră, paciuli, vanilie
10. Louis Cardin Triumph
Louis Cardin Triumph este un parfum masculin și foarte matur, cu note puternice citric – lemnoase. Din câte am înțeles acesta este o clonă după Cartier însă, cum nu l-am testat personal, nu-mi pot da cu părerea asupra similitudinilor dintre cele două. Vă pot spune doar că este un parfum lemnos – condimentat care mi se pare potrivit bărbaților peste 30-35 de ani. Din start avem note de portocală amară combinate cu ghimbir, chimen alături de câteva acorduri florale care se simt oarecum pudrate. În notele de bază predomină foarte puternic lemnul de cedru și foarte puțin vetiverul. După 15-20 de minute tranziționează într-un miros care mă duce cu gândul la un săpun masculin, cu un iz proaspăt și puțin amărui. Acesta face parte din categoria de parfumuri arăbești fără prea multe tente orientale, ba chiar aș putea spune că pare occidental get-beget. Și pe acesta l-aș încadra în categoria “love it or hate it”. Persistă în jur de 5 ore pe piele.

- Note de vârf: pară, șofran, zmeură
- Note de mijloc: floare de portocal, trandafir bulgăresc
- Note de bază: patchouli, oud
11. Orientica Ashwaq / Al Haramain Amber Oud Gold
Deși este catalogat drept unisex, Orientica Ashwaq mi se pare unul dintre cele mai feminine parfumuri arăbești de pe listă. Începe cu o explozie super dulce ce tranziționează apoi în tonuri fructate iar apoi într-un dry-down dominat de vanilie și mosc. Acesta este inspirat din Erba Pura de la Sospiro și deși am mirosit o singură dată originalul, mi-au tot căzut în mână diverse clone ale acestuia ca să-mi pot face o idee de ansamblu. Mi se pare totuși un parfum destul de dens, potrivit mai degrabă pentru doamne și domnișoare și care merge cel mai bine pe vreme rece. Este destul de persistent, cu o longevitate de peste 6 ore pe piele. Totodată acesta este foarte similar cu Al Haramain Amber Oud Gold, pentru care am mai primit o mostră, însă pe acesta l-am dezbătut mai pe larg în articolul cu păreri despre Al Haramain Amber Oud.

- Note de vârf: bergamotă, note verzi
- Note de mijloc: pepene galben, ananas, note gurmande
- Note de bază: vanilie, note lemnoase, mosc
12. Al Haramain Night Dreams (attar)
Al Haramain Night Dreams este un alt attar pe care l-am testat dar care, deși este de o calitate și o complexitate de invidiat, nu a reușit să mă facă să rezonez cu fazele inițiale ale mirosului. Dry-down-ul îmi place foarte foarte mult, dar există ceva în notele de început ce nu prea tolerez. Partea cea mai ciudată este că tuturor persoanelor cărora le-am dat să mai testeze aceste mostre l-au ales pe acesta printre favorite, deci cu siguranță problema se află la mine. Tot ce pot să vă spun este ca are un miros extrem de complex, care trece prin mai multe faze și care chiar că mă duce cu gândul la miresmele din O mie și una de nopți.

- Note de vârf: fresh, portocala, elemi, piper, aldehide
- Note de mijloc: piper negru, cardamom, ghimbir, șofran, labdanum, violete, trandafir, geranium, iris
- Note de bază: cedru, santal, oud, guaiac, mosc, ambra
13. Al Haramain Portfolio Imperial Oud
Dintre toate aceste parfumuri arăbești, cele mai multe lucruri le auzisem despre Portfolio Imperial Oud. Îmi doream de mult timp să îl încerc, iar cu această ocazie am realizat că nu prea este pe gustul meu. Deși este cel mai scump produs de pe listă și îmi pot da seama cât de bine este blenduit și de calitatea superioară a ingredientelor, nu reușesc să mă înțeleg deloc cu latura sa animalică. Notele de oud sunt foarte proeminente, cu o deschidere cu greu tolerabilă dar care apoi tranziționează spre o compoziție care mă duce cu gândul la o tinctură de ierburi amare. Este un parfum greoi, rășinos, pur oriental care clar trebuie testat înainte de-al cumpăra. E genul de parfum de care unii rămân dependenți iar alții nu vor să mai audă în viața lor. Personal îi voi mai acorda ceva răgaz, pentru a vedea dacă ajung să mi se facă dor de el, dar cu siguranță cei 2ml îmi vor ajunge mult timp de-acum înainte. Persistența este în jur de 5 ore la mine pe piele.

- Note de vârf: fresh, portocala,note animalice, ambră
- Note de mijloc: smirna, tămâie, ambrarome
- Note de bază: patchouli, mosc, oud