În cele ce urmează vă voi prezenta o serie de 8 setări la iPhone pentru baterie și intimitate pe care sper că nu le știați. iOs-ul este departe unul dintre cele mai stabile și bine optimizate sisteme de operare mobile, însă vine cu multe opțiuni activate automat care nu sunt mereu în interesul autonomiei bateriei.
Aceste setări le-am testat de-a lungul timpului iar dacă veți configura telefonul în același mod vă veți bucura de cea mai bună autonomie a bateriei de până acum.
Cum să mărești autonomia bateriei la iPhone
1. Reîmprospătarea în fundal
Reîmprospătarea în fundal permite aplicațiilor să primească și să trimită date chiar și atunci când nu sunt folosite. Aceasta poate părea o funcție destul de utilă, însă are un impact destul de mare asupra bateriei. Chiar dacă dezactivați reîmprospătarea în fundal aplicațiile de genul Whatsapp sau Messenger tot vor primi notificări și veți putea folosi telefonul la fel ca și până acum.
Singura problema ar fi în momentul în care vreți să trimiteți sau sa primiți mai multe fotografii sau video-uri o dată. Atunci fie țineți aplicația deschisă, fie activați din nou reîmprospătarea în fundal pentru aplicația specifică.
Personal țin reîmprospătarea dezactivată pentru majoritatea aplicațiilor și nu am întâmpinat nicio problemă până în prezent. Puteți face acest lucru accesând Configurări – General – Reîmprospătare în fundal.
2. Pull în loc de Push
Modalitatea în care telefonul dvs preia date noi are de asemenea un impact asupra bateriei. Diferența dintre Pull și Push în cazul email-ului este una destul de mare în acest caz.
În modul Push dispozitivul este conectat în permanență cu serverele și sincronizează informația de mai multe ori în fiecare minut. În modul Pull însă dispozitivul se va conecta la servere și va sincroniza informația doar la intervale regulate (predefinite) de timp.
În cazul în care nu trebuie să răspundeți la mail-uri la câteva minute după ce le-ați primit va recomand sa treceți din modul Pull în modul Push. Pentru a face acest lucru accesați Configurări – Parole și Conturi – Preluare date noi – La fiecare 30 de minute sau mai bine – la fiecare oră.
Iar atunci când așteptați un email urgent puteți foarte ușor să dați refresh manual accesând aplicația.

3. Dezactivați GPS-ul pentru lucrurile inutile
GPS-ul este cu siguranță o funcție extrem de utilă, însă de multe ori este folosit în mod excesiv de aplicații care nu au nevoie să știe locația dvs permanentă.
Pentru a accesa meniul GPS folosiți Configurări – Intimitate – Servicii de localizare. Din acest meniu voi lăsa la latitudinea fiecăruia ce aplicații au permisiunea de a folosi în mod continuu funcția de localizare, ce aplicații au nevoie de acest lucru doar atunci când sunt folosite și ce aplicații nu au nevoie deloc de acest lucru. Totuși nu v-aș recomanda să dezactivați locația pentru funcția Find My Phone, utilă în cazul în care pierdeți telefonul sau vă este furat.
Un alt lucru inutil în acest meniu îl reprezintă Partajarea locației. Aceasta opțiune este validă doar în cazul în care vreți ca un membru al familiei să știe mereu unde vă aflați. În rest o puteți dezactiva fără probleme.
O altă secțiune importantă este reprezentată de Serviciile de sistem. Aici puteți dezactiva majoritatea funcțiilor mai puțin cea de Find My Phone. Totodată, fiți siguri că dezactivați și opțiunea de Locuri semnificative. Apoi vă recomand să dezactivați tot ce ține de îmbunatățire produs, pentru a nu transmite date inutile (pentru dvs) serverelor Apple. Aceste setări la iphone vă vor aduce pe deasupra și un spor de intimitate online.
4. Setări la iPhone: Dezactivați pedometrul
Pedometrul reprezintă o funcție utilă atunci când vreți să urmăriți câți pași ați parcurs zilnic. Dacă însă nu sunteți interesat de astfel de date sau aveți deja un dispozitiv care face acest lucru precum un smartwatch sau un fitness tracker, atunci puteți renunța la această funcție și câștiga un plus de baterie.
Pentru a face acest lucru este necesar să accesați Configurări – Intimitate – Mișcare și Fitness.
5. Dezactivați datele de analiză și publicitate
Chiar dacă nu au impact foarte mare asupra bateriei, aceste date au un impact asupra intimității online, prin urmare sfatul meu ar fi să le dezactivați dacă le considerați inutile.
Pentru a dezactiva datele de analiza trebuie să accesați Configurări – Intimitate – Analiză și să dezactivați toate opțiunile.
Pentru publicitate va trebui să activați o setare în loc să o dezactivați. Accesați Configurări – Intimitate – Publicitate și bifați Limitare urmărire publicitară.
6. Dezactivați notificările inutile
Notificările sunt foarte utile în cazul multor aplicații, însă există și excepții Pentru a dezactiva notificările inutile accesați Configurări – Notificări. Din acest meniu vă recomand să dezactivați notificările pentru aplicațiile pe care nu le considerați importante (de exemplu Timp de Utilizare, News sau Poze). Acest lucru va avea un impact minor asupra bateriei, însă coroborat cu setările de mai sus vă va ajuta să optimizați totul la maxim.

7. Ajustați luminozitatea și timpul de auto-blocare
Luminozitatea ecranului are probabil cel mai mare impact asupra bateriei, indiferent dacă ajustarea este automată sau nu. Personal vă recomand să țineți luminozitatea la nivelul minim posibil pentru o experiență cât mai plăcută. Aceste ajustări se fac de obicei într-o cameră cât mai întunecată din meniul Configurări – Afișaj și luminozitate.
Tot de aici vă recomand să setați un interval de Auto-blocare între 1 și 5 minute și să nu îl treceți pe Niciodată. O altă opțiune care vă va ajuta să conservați bateria o reprezintă Trezire afișaj la ridicare – pe care personal o recomand a se dezactiva.
8. Dezactivați Bluetooth și WiFi atunci când nu le folosiți pentru perioade îndelungate
Chiar dacă sunt funcții foarte utile, unii utilizatori nu folosesc Bluetooth sau WiFi. În acest caz vă recomand să le dezactivați din Configurări – Bluetooth respectiv Configurări – WiFi.
De reținut este că dacă faceți acest lucru din panoul de control (swipe de jos in sus pe ecran), funcțiile nu vor fi dezactivate ci doar deconectate.
Chiar dacă iPhone-urile sunt cunoscute pentru autonomia lor nu tocmai strălucită, pașii de mai sus vă vor ajuta sa vă transformați dispozitivul într-un smartphone de top, la mare rivalitate cu varianta XR. Toate aceste 8 setări la iphone pentru baterie pot fi aplicate cu ușurință și la orice tableta iPad.